Note
Læsetid: 1 min.

AE: Regeringen forstår ikke økonomien

Indland
24. oktober 2008

Der er ingen grund til at stramme dagpengereglerne eller gennemføre arbejdsmarkedsreformer, der virker på kort sigt. For den lavkonjunktur vi er på vej ind i, skyldes ikke mangel på arbejdskraft, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). En melding, der står i stærk kontrast til regeringen, som holder fast i, at nedgangen i dansk økonomi skyldes mangel på arbejdskraft.

"Vi er ikke enige. Vi mener fortsat, at udviklingen skyldes stigende renter, stigende inflation, faldende huspriser og lavere vækst i udlandet. Altså en normal lavkonjunktur," siger chefanalytiker i AE, Frederik I. Pedersen, til Fagbladet 3F

"Faktisk har vi set de senere år, at væksten er gået gradvist ned, mens arbejdsmarkedet fortsat er drønet derudaf med stigende beskæftigelse og faldende ledighed.

Derfor er det ikke arbejdsmarkedet, der har bremset for væksten. Nok har der været efterspørgsel efter arbejdskraft, men hullerne er blevet dækket, hvad enten det har været via import af arbejdskraft eller overarbejde. Arbejdsmarkedet har faktisk vist sig utrolig fleksibelt," pointerer Frederik I. Pedersen.

AE peger selv på tre ting, der på kort sigt kan styrke dansk økonomi: En mere aktiv arbejdsmarkedspolitik, fremrykning af offentlige investeringer og flere unge i uddannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når regeringens forståelse er mangelfuld, skyldes det bl.a. troen på, at optimisme i sig selv fører til øget vækst. Det har statsministeren udtrykt mange gange, senest indenfor de sidste par dage i forbindelse med omtale af bank- og børs-sektoren som hysterisk eller et udtryk, der ligner (ligesom Lykketoft's berømte udtalelse fra midt-90'erne).
Vi har brug for mangesidede informationer, og Information udgør et godt bidrag. Tak for det!

Dorte Sørensen

Ja det virker meget mærkværdigt, at regeringen nu har så travlt med at nedbringe dagpengeperioden på randen af en begyndende lavkonjunktur .
I stedet skulle satserne sættes op, så de arbejdsløse ikke skulle gå fra hus og hjem ved en mellemlang ledighedsperiode. Ligeledes skal tilbudene til videre uddannelse opprioriteres og gerne tidligere i ledighedsperioden
Hvis Hjort Frederiksen virkelig mener noget med at skaffe flere hænder, så kunne regeringen afskaffe al den styring og kontrol, som regeringen og DF har indført i den offentlige sektor. Bare at en socialrådgiver er pålagt kontrolopgaver der tager omk. 80 pct. at arbejdstiden taler sit tydelige sprog.

"Der er ingen grund til at stramme dagpengereglerne eller gennemføre arbejdsmarkedsreformer, der virker på kort sigt."

Naturligvis ikke. Vi står overfor en økonomisk krise, hvor resultatet meget vel kan blive en ny massearbejdsløshed ligesom i 1980érne. At man lige netop på et sådant tidspunkt vil begynde at undergrave de arbejdsløses rettigheder kan kun betegnes som ualmindelig dårlig timing.

For at det ikke skal være løgn vil Helle Thorning Schmidt tilsyneladende sørge for at levere de nødvendige stemmer til forringelserne, da selv Dansk Folkeparti kan se hvor sygt det er at gå til angreb på de arbejdsløses rettigheder netop nu.

Helle Thorning Schmidt elsker at tale om velfærd, når hun holder skåltaler, men leverer her det ultimative bevis på, at hendes bekymring og omsorg for underdanmark fortrinsvis består af varm luft…

Jeg tror at AE har misforstået noget, når de tror at der ligger gennemtænkte analyser bag regeringens politik.
Regeringeen har gang gang demonstreret at den ikke vil forholde sig til fakta, men kun lade sig styre af idologiske følelser, og antikveret tankegods.