Læsetid: 3 min.

Ammitzbøl smækker med døren

Folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll forlader både Det Radikale Venstre og folketingsgruppen i vrede over Margrethe Vestager, som inviterer ham tilbage
Folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll forlader både Det Radikale Venstre og folketingsgruppen i vrede over Margrethe Vestager, som inviterer ham tilbage
13. oktober 2008

Folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll melder sig ud af De Radikale og fortsætter sin kritik af ledelsen i folketingsgruppen under Margrethe Vestager, som ellers inviterer ham tilbage i folden igen. Det afviser han, så længe folketingsgruppen har den nuværende ledelse.

Ammitzbøll, som var rets- og kulturordfører, beskylder Vestager for under valgkampen i 2007 at løbe fra den vedtagne strategi om at se til borgerlig side, hvis der ikke var flertal for en regering af Socialdemokrater og Radikale.
- Det meddelte Margrethe Vestager midt inde i valgkampen, at man alligevel ikke havde tænkt sig at gøre, mindre end 14 dage efter, at både folketingsgruppen og hovedbestyrelsen havde vedtaget den strategi, siger Ammitzbøl til Ritzau.
Udmeldelsen overrasker den radikale leder, Margrethe Vestager, som fik den i telefonen søndag aften.

- Jeg beklager, at Simon Emil har truffet den beslutning. Jeg respekterer den, men vil gerne lægge til, at han er velkommen i gruppen, hvis han kommer dertil på et tidspunkt. Det har jeg også sagt til ham, siger Vestager til Ritzau.
Ammitzbøll står fast på sin kritik.
- Jeg har meldt mig ud efter længere tids politiske og strategiske uenigheder og især, fordi der ikke længere er tillid mellem mig og den radikale gruppeledelse, siger han.

- I forhold til det politiske er der en manglende erkendelse af, at S og SF har bevæget sig så langt ud i udlændingepolitikken, så forskellen mellem dem og VKO-partierne i virkeligheden er ret ligegyldig. Derfor burde det være meget mere åbent, om Det Radikale Venstre samarbejdede til højre eller venstre i salen, siger Ammitzbøl til Ritzau mandag morgen.

- Jeg så gerne, at partiet tog konsekvensen af, at mange andre partier er blevet strammere på udlændingeområdet og stod fast på den borgerlige humanisme og erkendte, at der er ikke er den store forskel på de røde og de blå, siger Ammitzbøl.
- Under valgkampen i november fulgte man ikke den strategi, som folketingsgruppen og hovedbestyrelsen havde vedtaget. Bagefter har man ikke villet erkende det. Det har ikke været muligt for mig at genopbygge den nødvendige tillid, som skal være i en folketingsgruppe, siger han.

Den nye løsgænger afviser, at han umiddelbart tænker på at melde sig ind i et andet parti. Han vil være løsgænger.
- Det her er ikke et partiskifte, siger han.
Han vil ikke helt udelukke, at han kommer tilbage til De Radikale, hvis der kommer en anden gruppeledelse.
- Man skal aldrig sige aldrig. Men det er ikke det, der ligger i kortene lige nu, siger han.

Det har stået skidt til mellem Ammitzbøll og partiledelsen, siden han den 18. september skrev en meget kritisk kronik i Berlingske Tidende, hvor han talte om forræderi mod radikal principfasthed.
"Lad mig lægge ud med den aktuelle debat om de danske familiesammenføringsregler. Her har Det Radikale Venstre i årevis stået som garant for princippet om, at danske statsborgere skal kunne bo i Danmark med deres ægtefælle og børn. Det forhindrer 24-års-reglen og tilknytningskravet. Det var stålsatheden imod disse to regler, der gav Det Radikale Venstre en historisk valgsejr ved folketingsvalget i 2005. Og det var forræderiet mod denne principfasthed, som var en af hovedårsagerne til den voldsomme tilbagegang ved efterårets folketingsvalg. Resultatet var det næststørste mandattab i hele partiets levetid", skrev den nu forhenværende radikale politiker.

/ritzau/

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu