Læsetid: 4 min.

A.P. Møller finansierede højreekstremistisk parti

Ny bog afslører, at skibsreder A.P. Møller betalte store summer til det nationalsindede parti Nationalt Samvirke, som antidemokraten Victor Pürschel dannede i 1939. Støtten er helt i tråd med Møllers holdninger i øvrigt, siger historikere
Ny bog afslører, at skibsreder A.P. Møller betalte store summer til det nationalsindede og antidemokratiske parti Nationalt Samvirke. Støtten er helt i tråd med Møllers holdninger i øvrigt, siger historikere
Indland
15. oktober 2008

Grundlæggeren af verdens største rederi, A.P. Møller støttede højreekstreme strømninger i et hidtil ukendt omfang. Det fremgår af en ny bog Forræderi på Første Klasse, som Gyldendal netop har udgivet. Ifølge breve, som forfatteren og journalisten Asger Liebst har fået adgang til, støttede skibsreder Møller flere gange den stærkt antisemitiske og antidemokratiske politiker Victor Pürschel, der i 1939 oprettede partiet Nationalt Samvirke for at forfægte sine synspunkter.

I dagens mønt ville støtten svare til cirka 350.000 kroner, skriver Asger Liebst.

Ifølge flere historikere bekræfter de nye oplysninger, at den magtfulde danske skibsreder både før og under besættelsen havde stærkt antidemokratiske holdninger.

Hemmelig partistøtte

A.P. Møllers økonomiske støtte til Nationalt Samvirke fremgår af to maskinskrevne breve, som skibsrederen har sendt til partiets grundlægger, generalauditør Victor Pürschel, der offentligt hyldede Hitler og advarede mod jøder.

Den 17. februar 1939, kort før Folketingsvalget, skrev skibsrederen et personligt brev til Pürschel, hvor det bl.a. hedder: "Som lovet sender jeg Dem hermed Anvisning Kr. 12,500,- til Deres politiske Formaal." Brevet bærer overskriften "Strengt fortroligt," og A.P. Møller udbeder sig, at støtten forbliver en hemmelighed.

"Dette bidrag ønskes ikke offentliggjort eller omtalt til andre," skriver han i brevet, hvor han dog beder Pürschel kvittere for pengene, før han underskriver sig "Med Højagtelse A. P. Møller."

Kort efter valget er den antisemitiske partiformand igen i pengenød, og den 26. april 1939 træder skibsreder Møller igen til med 10.000 kr., en betragtelig sum på et tidspunkt, hvor en almindelig arbejder tjente otte kroner om dagen. Først skriver skibsreder Møller dog et henholdende brev til Pürschel, hvor han gør opmærksom på, at han ikke bryder sig om Pürschels valgopråb. Alligevel vælger han altså at støtte den højreradikale politiker nok en gang.

Bekræfter billedet

At A. P. Møller støttede det antidemokratiske parti bekræftes også af notater, som Pürschel selv har lavet. Flere historikere siger, at de nye oplysninger understreger billedet af A.P. Møller som en mand, der nærede klare højreradikale sympatier.

"Det overrasker mig ikke, at de breve er dukket op. Støtten til National Samvirke ligger helt i forlængelse af de sympatier, som A.P. Møller havde," siger historieprofessor Ole Lange fra Copenhagen Business School.

"Pürschel var ikke nazist, men han var klart tilhænger af en stærk mand og en stærk stat, han var tæt på den yderste højrefløj og flirtede helt klart med fascismen," siger Lange, der forsker i bl.a. dansk erhvervsliv under besættelsen.

Historieprofessor Henrik Lundbak fra Frihedsmuseet er heller ikke overrasket. Han har selv set papirer, hvor Pürschel nævner skibsrederens økonomiske støtte.

Henrik Lundbak understreger, at Victor Pürschel ikke var nazist.

"A.P. Møller var formentlig enig med Pürschel langt hen ad vejen, men en vis beundring for Hitler var ikke usædvanlig i 30'erne. Det gjorde ikke folk til nazister," siger han.

"At folk satte spørgsmålstegn ved det parlamentariske demokrati, kan i vore dage være svært at forstå, men dér har vi ofte en tendens til at være for firkantede," mener Lundbak.

Småtingsafdelingen

Historieprofessor Claus Bryld fra Roskilde Universi-tetscenter er heller ikke overrasket over, at skibsrederen støttede et højreekstremt parti.

"Pürschel flirtede klart med fascismen, i dag ville man nok kalde ham højreekstremist eller antidemokrat," siger Bryld og understreger, at Møllers støtte til Nationalt Samvirke hører til i småtingsafdelingen, når man tager i betragtning, at den A. P. Møller-ejede virksomhed Dansk Industri Syndikat, DISA, (dengang kendt som Riffelsyndikatet) blev kendt skyldig i værnemageri og pålagt en bod på næsten 100 millioner nutidskroner for at have leveret våben store mængder til Hitler-Tyskland.

Claus Bryld og hans kolleger peger desuden på, at A.P. Møllers beundring for Hitler bl.a. stak hovedet frem, da han i 1942 - midt under besættelsen - holdt tale til en magtfuld forsamling i det dengang toneangivende debatforum Studenterforeningen.

Ifølge Politiken citerede skibsrederen "Hitlers Ord i Mein Kampf om Værnepligten, hvorpaa et Folks Kraft beror, og tilføjede: Deri har han Ret som i saa meget andet."

De sidste ord tolkes af historikerne som en generel beundring for Hitler.

A. P. Møllers ånd

Forfatteren til Forræderi på Første Klasse, Asger Liebst, er enig i, at Møllers antidemokratiske holdninger ikke var usædvanlig i 1930'ernes Danmark.

"Hvad der gør hans holdninger og støtte til en højreekstremist interessante er, at A.P. Møller-Mærsk koncernen den dag i dag hylder A.P. Møller. Ifølge en ny bog af erhvervsjournalisten Niels Lunde lægges A.P. Møllers synspunkter stadig til grund for koncernens styrende værdier," siger Asger Liebst.

Han henviser bl.a. til et standardbrev, der ifølge Lunde er blevet udleveret til nyudnævnte mellemledere. Heri pålægges de nye chefer blandt andet at "ihukomme... Herr A.P. Møller - hans grundlæggende retlinede synspunkter - hans ånd."

A. P. Møller-Maersk koncernen ønsker ikke at kommentere afsløringen af afdøde skibsreder Møllers forbindelse til Pürschel. En forbindelse, der i øvrigt understreges af et andet brev, som Asger Liebst har fundet i arkiverne. Her fremgår det, at A.P. Møller hjælper Pürschel så sent som i 1954, da den tidligere politiker er blevet pensionist og igen fattes penge.

I et brev til skibsrederen beder han om at få en gratis rejse sydpå med et af rederiets skibe. Og det får han - til Den Persiske Bugt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Ny bog afslører, at skibsreder A.P. Møller betalte store summer til det nationalsindede parti Nationalt Samvirke, som antidemokraten Victor Pürschel dannede i 1939. Støtten er helt i tråd med Møllers holdninger i øvrigt, siger historikere."

Så har A. P. Møller vel også doneret penge til Dansk Folkeparti?

Sabine Behrmann

Det er godt nok nogen år siden, men koncernen offentliggjorde faktisk på et tidspunkt en opgørelse over den partistøtte, den havde udbetalt.

DF var en af modtagerne.

Martin Stoltze

Nogle gange ligger fakta kun ligger et museklik borte, hvilke naturligvis ikke behøver at distrahere debattørerne:

http://www.folketinget.dk/samling/20061/almdel/FIU/PGF/16/spm/7/svar/end...

Deraf ses, at Mærsk var én af fire bidragsydere til DF ved valgkampen i 2005. En anden var danske rederiforening. Man kan ikke se, hvor store de enkelte bidrag er (blot at de er over 20.000) Men den totale støtte til får DF var trods alt kun 750.000 kr. De store beløb gives til venstre og især til de konservative.
S fik så stadig støtte fra nogle forbund, men sammenlagt fik regeringssiden langt de største bidrag.

Niels-Holger Nielsen

Hej SA
Vi er nogle, der studerer historien for, om muligt, at drage en lære af den. Du studerer den tilsyneladende for at identificere dig med taberne - de der tabte fordi de heldigvis fik verdens folk imod sig. Herregud de er jo også mennesker. Hvad kan du bruge det til i dag, hvad har du lært? Hvordan vil du udøve rettidig omhu?
Venlig hilsen
Niels-Holger Nielsen

Henning Ristinge

Victor Pürchel var fascist og antidemokrat af den type der menta at kun et fascistisk diktatur kunne sikre en fremtid der ikke var socialdemkratisk og i deres øjne socialistisk. Men han og A.P. Møller var kun toppen af et kæmpe isbjerg. Den eneste reelle indre trussel mod demokratiet Danmark nogensinde har haft.

Folk der taler om smågrupper ude på den yderste marginaliserede venstrefløj i 1970erne som en trussel ved ikke hvad de taler om. Den største og mest alvorlige trussel dansk demokrati nogensinde har haft kom fra højrefløjen, ikke fra venstrefløjen.

Mange af disse, Victor Pürchel, inclusive, havde i periode næret en endog nærmest næsegrus beundring for Hitler, for nogens vedkommende blev denne slidt af med besætelsen omend de fleste rent faktisk hørte til blandt de folk der støttede udsendelsen af danske frivillige til østfronten.

Men havde disse follk fået det Danmark som de drømte om i tiåret før, så er det uden for diskussion at Danmark var endt op som en allieret lydstat på Hitlers side.

fået et anschluss snarere Hvis disse menneskeret ikke , men det

Søren Andersen, du lyder som prototypen til Rune Lykkebergs glimrende bog.
Jeg ved ikke, hvornår du gik i gymnasiet; men i min tid var det efterhånden ca. 40% af vores årgang, så den slags klasseskamfuldhed, du refererer, var der ikke rigtig basis for.

Det problematiske ved dit synspunkt, Søren Andersen, er, at du sætter landet før det, som landet er (blevet). Men et Danmark, der ikke var et frit samfund med en vis evne til at omfordele værdier fra rig til fattig, ville ikke i nær samme grad være værd at kæmpe for, endsige bevare.

Henning Ristinge

Du er enten fascist eller et forbandet vrøvlehoved Søren Andersen.

'Demokratiet er jo ingenlunde en garanti for, at flertallets interesser varetages.'

Victor Pürschel gik ikke ind for flertalsstyre, han gik tværtimod ind for at et mindretal skulle styre diktatorisk over flertallet. Flertalsstyre var i gode Victors øjne lig med pøpelvælde (I disse år med Dansk Folkeparti ved roret er man af og til fristet til at give ham ret)

Henning Ristinge

Det mindretal Victor drømte om var den konservative elite, de vel- og bedrestilledes og vbedreuddandede, de besiddende. Folk som dine forældre og deres hjorte og skovsø billder var sgu ikke Victors kop te. De var jo proletarer ikke?

Henning Ristinge

Og så må man håbe dine proletarforældre ikke oven i var Jøder - for Victor ville uden blusel have sendt dem syd på, han hadede jøder af et godt hjerte.

Henning Ristinge

som videre læsning kan jeg kun anbefale denne her udmærkede artikel
http://www.information.dk/167640

Henning Ristinge

Og lad mig så lige sige at mine forældre ogfså var ufaglærte og at jeg voksede op i et hjem med masser af kitch på vægende herunder en hjort og en skovsø, men at jeg opfatter 1960erne og 70 erne som en stor befrielsestid, hvor demokrati og frihad for folk der var anderledes blev udvidet. Jeg har aldrig skammet mig over mit 'proletariske' ophav og mener i modsætning til Purschel og proselutter at Socialdemokratiets bløde socialisme og PH's kulturradikale smagsdommeri var Danmarks redning.

Havde Purchel. AP Møller og venners fået ret som de havde agt ville Danmark være gået ad helvede til. Vi ville have været en vasalstat til det trefje rige, Dele af Danmark, Bornholm ikke mindst ville efter krigen havde været en del af den sovjettiske besættelseszone - velbekomme - og vores nation ville have været på den allierede fjendeliste.

Velkommen til virkeligheden

Søren Andersen - eller hvad du hedder

David Zennaro, Martin Mørch og Dana Hansen anbefalede denne kommentar
Chris David Bonde Henriksen

Det er korrekt at der har været en tendens til at bagatellisere højrefløjen før Anden Verdenskrig, men 9. april 1940 var skillelinjen. Det viste sig ved det retsopgør, som udspandt sig efter Besættelsen.

At faren ved kommunismen heller ikke bør undervurderes, viser sig netop i den alvor, som både Hedtoft og H.C. Hansen udviste i deres holdning til venstrefløjen. Kampen mod kommunismen blev ikke vundet af industrimagnaterne og de konservative, men på arbejdspladserne og fagforeningerne, hvor socialdemokraterne på demokratisk vis holdt kommunisterne ude fra indflydelse. Særlig efter valget i 1945, hvor kommunisterne fik 18 mandater ind i Folketinget (dengang var der kun 149 medlemmer i alt), var bekymringen stor.

Når den yderste, anti-demokratiske højrefløj ikke fik afgørende indflydelse, er det noget man kan takke f.eks. Christmas Møller for. Han satte afgørende stop for Carsten Rafts KU-brigader.

Søren Andersen skriver:
"Når jeg støder på omtalen af en person som Victor Pürschel, som jeg i vid udstrækning deler værdier med, kan jeg ikke lade være med at identificere mig med ham...

Hvad jeg har lært af historien, vil jeg svare, at jeg i hvert fald har lært, at intet varer evigt. Der kommer altid et paradigmaskifte, der afslører hulheden af, hvad der hidtil er blevet opfattet som selvfølgelige sandheder."

ALtså du har intet lært.

Du tror at historien gentager sig - men det er kun tilsyneladende at historien går i ring. Menneskets historie - som de naturens super-genmasser vi er - bevæger sig i en opadstigende spiral. Der er fejl vi ikke gentager - Nazismen er en af dem.

Henning Ristinge

oh Chris Henriksen, du under vurderer ekstremismen på højrefløjen og overvurderer samtidig DKPs. Højrefløjsekstremismen var netop samlet i stuerne hos nøgle erhvervsfolk i perioden 1900 til 1940 som var bange for - ikke kommunister - men socialdemokraterne og deres voksende indflydelse. Det var ikke partipolitik eller medlemskab af partier der i den sammenhæng havde betydning. Men korridor, middags og logesnak der var afgørende. Det var disse folk der lokkede Kongen ud i vanviddet i 1920 og det var dem der i Danmark (akkurat ligesom i Tyskland) gav pengestøtte til antidemokratisk ekstremisme. AP Møller var bare en blandt mange tunge drenge, og han var ligesom dem, ikke medlem af noget parti. Demokrati var for dem i denne periode, en tiltagende trussel og der var en god portion hysteri med.

DKPs representation var lige efter krigen præget af moderate folk, ikke af ekstremister, hvad også blev ret tydeligt da opbruddet kom i 56. Den påståede trussel fra venstrefløjen var hysteri. den eneste virkelige trussel mod demokratiet kom netor fra visse grupper af erhvervsfolk som var hysteriske ved tanken om et Danmark styret af folk som Borgbjerg og Stauning og dermed af - i deres feberfantasier - fagbevægelsen..

"http://www.folketinget.dk/samling/20061/almdel/FIU/PGF/16/spm/7/svar/end..."

Hvad fortæller denne opgørelse os af vigtige fakta, når denne tilsyneladende ikke dækker over den periode som artiklen omhandler?

At nogle af debattørerne her udråber sovjetkommunisterne som en langt større trussel mod selve verden end det racerene nazityskland, er simpelthen ubegribeligt når tyskerne først og fremmest var væsentligt mere offensive og invaderede unægteligt langt flere lande end de sovjetiske magthavere og stod til at opnå noget nær verdensherredømme hvis ikke det var den samlede front imod Hitler.
Derudover er det tvivlsomt at russerne skulle have slået så mange ihjel som Bent Jensen og resten demagogkorpset hævder. Læs om resultaterne og de nyere fakta der blev behandlet ved åbningen af sovjetarkiverne i 1990. Disse viser at McCarthy-flokkens talmagi er en klar overdrivelse af virkeligheden, selvom der naturligvis ikke kan herske tvivl om at Stalin m.fl. var nogle rædderlige jernnævediktatorer.

"Højrefløjsekstremismen var netop samlet i stuerne hos nøgle erhvervsfolk i perioden 1900 til 1940 som var bange for - ikke kommunister - men socialdemokraterne og deres voksende indflydelse. Det var ikke partipolitik eller medlemskab af partier der i den sammenhæng havde betydning. Men korridor, middags og logesnak der var afgørende. Det var disse folk der lokkede Kongen ud i vanviddet i 1920 og det var dem der i Danmark (akkurat ligesom i Tyskland) gav pengestøtte til antidemokratisk ekstremisme."

Giver et meget godt billede af hvorfor bourgeoisiet bør afskaffes.

Påskekrisen er en af socialdemokratiets og fagbevægelsen fineste politiske aktioner.

Bo Stefan Nielsen

Tak til Asger Liebst og Charlotte Aagaard for at afdække denne del af Mærsk-imperiets historie.

Mht partistøtte:

Fra disse virksomheder, organisationer, fonde og foreninger modtog partierne i 2010 beløb på mere end 20.000 kroner.

Venstre:
Dansk Arbejdsgiverforening
Den Liberale Erhvervsklub (Venstres støtteforening stiftet i 1998. Formand: Fritz Schur)
Hjemmeværnsskolen
Tekniq – Installatørernes Organisation
Danmarks Rederiforening
A.P. Møller-Mærsk
Dansk Industri
Provinsindustriens Arbejdsgiverforening
IAK – Industriens Arbejdsgivere i København

Konservative:
Dansk Arbejdsgiverforening
DI
C-Business (Konservatives erhvervsforum. Formand: Henning Kruse Petersen)
A.P. Møller-Mærsk
Provinsens Arbejdsgiverforening
IAK – Industriens Arbejdsgivere i København
Tekniq – Installatørernes Organisation

Liberal Alliance:
A.P Møller-Mærsk
Dansk Arbejdsgiverforening
Saxo Bank
Ole Vagner Holding
Provinsindustriens Arbejdsgiverforening
IAK – Industriens Arbejdsgivere i København

Socialdemokraterne:
3F – Fælles Fagligt Forbund
Dansk Metal
Scan-Shipping
Rockwool International

SF:
3F – Fælles Fagligt Forbund (139.236 kr.)
SF Københavns Storkreds
SF Aarhus Storkreds
SFs fem regioner
Desuden har SFs folketingsmedlemmer betalt partiskat til partiet på i alt 893.921 kr.

Radikale:
Socialdemokraterne (pga. valgforbund til europarlamentsvalget)
Hermod Lannungs Fond
Støtteforeningen Fremsyn (Radikal støtteforening stiftet i 1967. Formand: Christian Liebing)
A.P. Møller-Mærsk
Dansk Arbejdsgiverforening

[b]Dansk Folkeparti:
A.P. Møller-Mærsk (252.267 kr)[/b]

Enhedslisten:
Frank Aaen
Line Barfoed
Per Clausen
Johanne Schmidt-Nielsen
Ingen virksomheder eller organisationer har givet enkeltbeløb, der overstiger 20.000 kroner, men via partiskatten har Enhedslistens folketingsmedlemmer betalt i alt 379.344 til partikassen.

Klide: http://www.b.dk/politiko/saa-meget-fik-partierne-i-2010

Og Ole Sohn fik penge fra det totalitære USSR.. men se DET synes mange herinde er en forældet sag vi SLET ikke skal grave mere i...

Poul Simonsen

Bo S. Nielsen nævner at "Hjemmeværnsskolen" har givet mindst 20.000 kr. til Venstre.

Har jeg misforstået noget m.h.t. ejerskabet - er det ikke en offentlig institution?