Læsetid: 4 min.

A.P. Møller finansierede højreekstremistisk parti

Ny bog afslører, at skibsreder A.P. Møller betalte store summer til det nationalsindede parti Nationalt Samvirke, som antidemokraten Victor Pürschel dannede i 1939. Støtten er helt i tråd med Møllers holdninger i øvrigt, siger historikere
Ny bog afslører, at skibsreder A.P. Møller betalte store summer til det nationalsindede og antidemokratiske parti Nationalt Samvirke. Støtten er helt i tråd med Møllers holdninger i øvrigt, siger historikere
15. oktober 2008

Grundlæggeren af verdens største rederi, A.P. Møller støttede højreekstreme strømninger i et hidtil ukendt omfang. Det fremgår af en ny bog Forræderi på Første Klasse, som Gyldendal netop har udgivet. Ifølge breve, som forfatteren og journalisten Asger Liebst har fået adgang til, støttede skibsreder Møller flere gange den stærkt antisemitiske og antidemokratiske politiker Victor Pürschel, der i 1939 oprettede partiet Nationalt Samvirke for at forfægte sine synspunkter.

I dagens mønt ville støtten svare til cirka 350.000 kroner, skriver Asger Liebst.

Ifølge flere historikere bekræfter de nye oplysninger, at den magtfulde danske skibsreder både før og under besættelsen havde stærkt antidemokratiske holdninger.

Hemmelig partistøtte

A.P. Møllers økonomiske støtte til Nationalt Samvirke fremgår af to maskinskrevne breve, som skibsrederen har sendt til partiets grundlægger, generalauditør Victor Pürschel, der offentligt hyldede Hitler og advarede mod jøder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Ny bog afslører, at skibsreder A.P. Møller betalte store summer til det nationalsindede parti Nationalt Samvirke, som antidemokraten Victor Pürschel dannede i 1939. Støtten er helt i tråd med Møllers holdninger i øvrigt, siger historikere."

Så har A. P. Møller vel også doneret penge til Dansk Folkeparti?

Sabine Behrmann

Det er godt nok nogen år siden, men koncernen offentliggjorde faktisk på et tidspunkt en opgørelse over den partistøtte, den havde udbetalt.

DF var en af modtagerne.

Martin Stoltze

Nogle gange ligger fakta kun ligger et museklik borte, hvilke naturligvis ikke behøver at distrahere debattørerne:

http://www.folketinget.dk/samling/20061/almdel/FIU/PGF/16/spm/7/svar/end...

Deraf ses, at Mærsk var én af fire bidragsydere til DF ved valgkampen i 2005. En anden var danske rederiforening. Man kan ikke se, hvor store de enkelte bidrag er (blot at de er over 20.000) Men den totale støtte til får DF var trods alt kun 750.000 kr. De store beløb gives til venstre og især til de konservative.
S fik så stadig støtte fra nogle forbund, men sammenlagt fik regeringssiden langt de største bidrag.

Niels-Holger Nielsen

Hej SA
Vi er nogle, der studerer historien for, om muligt, at drage en lære af den. Du studerer den tilsyneladende for at identificere dig med taberne - de der tabte fordi de heldigvis fik verdens folk imod sig. Herregud de er jo også mennesker. Hvad kan du bruge det til i dag, hvad har du lært? Hvordan vil du udøve rettidig omhu?
Venlig hilsen
Niels-Holger Nielsen

Henning Ristinge

Victor Pürchel var fascist og antidemokrat af den type der menta at kun et fascistisk diktatur kunne sikre en fremtid der ikke var socialdemkratisk og i deres øjne socialistisk. Men han og A.P. Møller var kun toppen af et kæmpe isbjerg. Den eneste reelle indre trussel mod demokratiet Danmark nogensinde har haft.

Folk der taler om smågrupper ude på den yderste marginaliserede venstrefløj i 1970erne som en trussel ved ikke hvad de taler om. Den største og mest alvorlige trussel dansk demokrati nogensinde har haft kom fra højrefløjen, ikke fra venstrefløjen.

Mange af disse, Victor Pürchel, inclusive, havde i periode næret en endog nærmest næsegrus beundring for Hitler, for nogens vedkommende blev denne slidt af med besætelsen omend de fleste rent faktisk hørte til blandt de folk der støttede udsendelsen af danske frivillige til østfronten.

Men havde disse follk fået det Danmark som de drømte om i tiåret før, så er det uden for diskussion at Danmark var endt op som en allieret lydstat på Hitlers side.

fået et anschluss snarere Hvis disse menneskeret ikke , men det

Søren Andersen, du lyder som prototypen til Rune Lykkebergs glimrende bog.
Jeg ved ikke, hvornår du gik i gymnasiet; men i min tid var det efterhånden ca. 40% af vores årgang, så den slags klasseskamfuldhed, du refererer, var der ikke rigtig basis for.

Det problematiske ved dit synspunkt, Søren Andersen, er, at du sætter landet før det, som landet er (blevet). Men et Danmark, der ikke var et frit samfund med en vis evne til at omfordele værdier fra rig til fattig, ville ikke i nær samme grad være værd at kæmpe for, endsige bevare.

Henning Ristinge

Du er enten fascist eller et forbandet vrøvlehoved Søren Andersen.

'Demokratiet er jo ingenlunde en garanti for, at flertallets interesser varetages.'

Victor Pürschel gik ikke ind for flertalsstyre, han gik tværtimod ind for at et mindretal skulle styre diktatorisk over flertallet. Flertalsstyre var i gode Victors øjne lig med pøpelvælde (I disse år med Dansk Folkeparti ved roret er man af og til fristet til at give ham ret)

Henning Ristinge

Det mindretal Victor drømte om var den konservative elite, de vel- og bedrestilledes og vbedreuddandede, de besiddende. Folk som dine forældre og deres hjorte og skovsø billder var sgu ikke Victors kop te. De var jo proletarer ikke?

Henning Ristinge

Og så må man håbe dine proletarforældre ikke oven i var Jøder - for Victor ville uden blusel have sendt dem syd på, han hadede jøder af et godt hjerte.

Henning Ristinge

Og lad mig så lige sige at mine forældre ogfså var ufaglærte og at jeg voksede op i et hjem med masser af kitch på vægende herunder en hjort og en skovsø, men at jeg opfatter 1960erne og 70 erne som en stor befrielsestid, hvor demokrati og frihad for folk der var anderledes blev udvidet. Jeg har aldrig skammet mig over mit 'proletariske' ophav og mener i modsætning til Purschel og proselutter at Socialdemokratiets bløde socialisme og PH's kulturradikale smagsdommeri var Danmarks redning.

Havde Purchel. AP Møller og venners fået ret som de havde agt ville Danmark være gået ad helvede til. Vi ville have været en vasalstat til det trefje rige, Dele af Danmark, Bornholm ikke mindst ville efter krigen havde været en del af den sovjettiske besættelseszone - velbekomme - og vores nation ville have været på den allierede fjendeliste.

Velkommen til virkeligheden

Søren Andersen - eller hvad du hedder

David Zennaro, Martin Mørch og Dana Hansen anbefalede denne kommentar
Chris Henriksen

Det er korrekt at der har været en tendens til at bagatellisere højrefløjen før Anden Verdenskrig, men 9. april 1940 var skillelinjen. Det viste sig ved det retsopgør, som udspandt sig efter Besættelsen.

At faren ved kommunismen heller ikke bør undervurderes, viser sig netop i den alvor, som både Hedtoft og H.C. Hansen udviste i deres holdning til venstrefløjen. Kampen mod kommunismen blev ikke vundet af industrimagnaterne og de konservative, men på arbejdspladserne og fagforeningerne, hvor socialdemokraterne på demokratisk vis holdt kommunisterne ude fra indflydelse. Særlig efter valget i 1945, hvor kommunisterne fik 18 mandater ind i Folketinget (dengang var der kun 149 medlemmer i alt), var bekymringen stor.

Når den yderste, anti-demokratiske højrefløj ikke fik afgørende indflydelse, er det noget man kan takke f.eks. Christmas Møller for. Han satte afgørende stop for Carsten Rafts KU-brigader.

Søren Andersen skriver:
"Når jeg støder på omtalen af en person som Victor Pürschel, som jeg i vid udstrækning deler værdier med, kan jeg ikke lade være med at identificere mig med ham...

Hvad jeg har lært af historien, vil jeg svare, at jeg i hvert fald har lært, at intet varer evigt. Der kommer altid et paradigmaskifte, der afslører hulheden af, hvad der hidtil er blevet opfattet som selvfølgelige sandheder."

ALtså du har intet lært.

Du tror at historien gentager sig - men det er kun tilsyneladende at historien går i ring. Menneskets historie - som de naturens super-genmasser vi er - bevæger sig i en opadstigende spiral. Der er fejl vi ikke gentager - Nazismen er en af dem.

Henning Ristinge

oh Chris Henriksen, du under vurderer ekstremismen på højrefløjen og overvurderer samtidig DKPs. Højrefløjsekstremismen var netop samlet i stuerne hos nøgle erhvervsfolk i perioden 1900 til 1940 som var bange for - ikke kommunister - men socialdemokraterne og deres voksende indflydelse. Det var ikke partipolitik eller medlemskab af partier der i den sammenhæng havde betydning. Men korridor, middags og logesnak der var afgørende. Det var disse folk der lokkede Kongen ud i vanviddet i 1920 og det var dem der i Danmark (akkurat ligesom i Tyskland) gav pengestøtte til antidemokratisk ekstremisme. AP Møller var bare en blandt mange tunge drenge, og han var ligesom dem, ikke medlem af noget parti. Demokrati var for dem i denne periode, en tiltagende trussel og der var en god portion hysteri med.

DKPs representation var lige efter krigen præget af moderate folk, ikke af ekstremister, hvad også blev ret tydeligt da opbruddet kom i 56. Den påståede trussel fra venstrefløjen var hysteri. den eneste virkelige trussel mod demokratiet kom netor fra visse grupper af erhvervsfolk som var hysteriske ved tanken om et Danmark styret af folk som Borgbjerg og Stauning og dermed af - i deres feberfantasier - fagbevægelsen..

"http://www.folketinget.dk/samling/20061/almdel/FIU/PGF/16/spm/7/svar/end..."

Hvad fortæller denne opgørelse os af vigtige fakta, når denne tilsyneladende ikke dækker over den periode som artiklen omhandler?

At nogle af debattørerne her udråber sovjetkommunisterne som en langt større trussel mod selve verden end det racerene nazityskland, er simpelthen ubegribeligt når tyskerne først og fremmest var væsentligt mere offensive og invaderede unægteligt langt flere lande end de sovjetiske magthavere og stod til at opnå noget nær verdensherredømme hvis ikke det var den samlede front imod Hitler.
Derudover er det tvivlsomt at russerne skulle have slået så mange ihjel som Bent Jensen og resten demagogkorpset hævder. Læs om resultaterne og de nyere fakta der blev behandlet ved åbningen af sovjetarkiverne i 1990. Disse viser at McCarthy-flokkens talmagi er en klar overdrivelse af virkeligheden, selvom der naturligvis ikke kan herske tvivl om at Stalin m.fl. var nogle rædderlige jernnævediktatorer.

"Højrefløjsekstremismen var netop samlet i stuerne hos nøgle erhvervsfolk i perioden 1900 til 1940 som var bange for - ikke kommunister - men socialdemokraterne og deres voksende indflydelse. Det var ikke partipolitik eller medlemskab af partier der i den sammenhæng havde betydning. Men korridor, middags og logesnak der var afgørende. Det var disse folk der lokkede Kongen ud i vanviddet i 1920 og det var dem der i Danmark (akkurat ligesom i Tyskland) gav pengestøtte til antidemokratisk ekstremisme."

Giver et meget godt billede af hvorfor bourgeoisiet bør afskaffes.

Bo Stefan Nielsen

Tak til Asger Liebst og Charlotte Aagaard for at afdække denne del af Mærsk-imperiets historie.

Mht partistøtte:

Fra disse virksomheder, organisationer, fonde og foreninger modtog partierne i 2010 beløb på mere end 20.000 kroner.

Venstre:
Dansk Arbejdsgiverforening
Den Liberale Erhvervsklub (Venstres støtteforening stiftet i 1998. Formand: Fritz Schur)
Hjemmeværnsskolen
Tekniq – Installatørernes Organisation
Danmarks Rederiforening
A.P. Møller-Mærsk
Dansk Industri
Provinsindustriens Arbejdsgiverforening
IAK – Industriens Arbejdsgivere i København

Konservative:
Dansk Arbejdsgiverforening
DI
C-Business (Konservatives erhvervsforum. Formand: Henning Kruse Petersen)
A.P. Møller-Mærsk
Provinsens Arbejdsgiverforening
IAK – Industriens Arbejdsgivere i København
Tekniq – Installatørernes Organisation

Liberal Alliance:
A.P Møller-Mærsk
Dansk Arbejdsgiverforening
Saxo Bank
Ole Vagner Holding
Provinsindustriens Arbejdsgiverforening
IAK – Industriens Arbejdsgivere i København

Socialdemokraterne:
3F – Fælles Fagligt Forbund
Dansk Metal
Scan-Shipping
Rockwool International

SF:
3F – Fælles Fagligt Forbund (139.236 kr.)
SF Københavns Storkreds
SF Aarhus Storkreds
SFs fem regioner
Desuden har SFs folketingsmedlemmer betalt partiskat til partiet på i alt 893.921 kr.

Radikale:
Socialdemokraterne (pga. valgforbund til europarlamentsvalget)
Hermod Lannungs Fond
Støtteforeningen Fremsyn (Radikal støtteforening stiftet i 1967. Formand: Christian Liebing)
A.P. Møller-Mærsk
Dansk Arbejdsgiverforening

[b]Dansk Folkeparti:
A.P. Møller-Mærsk (252.267 kr)[/b]

Enhedslisten:
Frank Aaen
Line Barfoed
Per Clausen
Johanne Schmidt-Nielsen
Ingen virksomheder eller organisationer har givet enkeltbeløb, der overstiger 20.000 kroner, men via partiskatten har Enhedslistens folketingsmedlemmer betalt i alt 379.344 til partikassen.

Klide: http://www.b.dk/politiko/saa-meget-fik-partierne-i-2010

Og Ole Sohn fik penge fra det totalitære USSR.. men se DET synes mange herinde er en forældet sag vi SLET ikke skal grave mere i...

Poul Simonsen

Bo S. Nielsen nævner at "Hjemmeværnsskolen" har givet mindst 20.000 kr. til Venstre.

Har jeg misforstået noget m.h.t. ejerskabet - er det ikke en offentlig institution?