Læsetid: 2 min.

Arbejdskrafts-manglen i det private er aflyst

Både i industrien og i byggeriet er manglen på arbejdskraft ved at være væk, viser tal fra AE Rådet. Men i den offentlige sektor er behovet fortsat stigende
Både i byggeriet og industrien mærkes den økonomiske afmantning nu, og der er ikke længere mangel på arbejdskraft.

Både i byggeriet og industrien mærkes den økonomiske afmantning nu, og der er ikke længere mangel på arbejdskraft.

Indland
16. oktober 2008

Efter i årevis at have kæmpet med mangel på medarbejdere kan en begyndende økonomisk nedtur nu mærkes både i industrien og i byggeriet, viser et notat fra AE Rådet.

"Hvor det sidste år var et rekordhøjt antal virksomheder i industrien, der meldte om mangel på arbejdskraft, så er det i dag stort set ingen. Og inden for byggeriet er vi også tilbage på et mere normalt niveau. På den korte bane er det ikke længere generel mangel på arbejdskraft, der er den største udfordring", siger chefanalytiker Martin Madsen fra AE Rådet.

Ligesom Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt gjorde i sidste uge, foreslår AE Rådet at komme ledigheden i forkøbet ved at øge de offentlige investeringer i f.eks. byggeri for at holde beskæftigelsen i vejret. Men først fra slutningen af 2009.

Det advarer vismand og professor ved Handelshøjskolen under Aarhus Universitet Michael Rosholm imidlertid stærkt imod.

"Det mener jeg ikke, der er behov for på nuværende tidspunkt. Vi spår allesammen, at nu stiger ledigheden på basis af en enkelt måned, hvor den ikke er faldet. Det gør den sandsynligvis, men at føre politik på basis af, hvordan verden måske ser ud om halvandet år, det er lidt farligt. Vi bør nok vente lidt med at løsne skruerne og se i 2009 eller 2010, hvad der er behov for," siger Michael Rosholm.

Mangel i det offentlige

Også Århus-professor Michael Svarer, der er medlem af regeringens arbejdsmarkedskommission, advarer mod for hastige indgreb.

"Vi skal huske på, at vi stadig har en virkelig lav ledighed - og vi skal passe på, at vi ikke kommer til at puste til lønvæksten. Den er allerede i overkanten af, hvad vores konkurrenceevne kan tåle," siger Michael Svarer.

AE Rådet peger på et paradoks i diskussionen om arbejdskraft. Uanset, at arbejdskraftmangel bliver afløst af stigende arbejdsløshed i det private, så ser det helt anderledes ud i det offentlige. Her vil behovet for arbejdskraft fortsat være stigende.

"Dels er der en større andel af de offentligt ansatte, der går på pension i de kommende år - og dels vil efterspørgslen efter offentlige ydelser stige, fordi der bliver flere ældre," siger Martin Madsen.

Michael Svarer er enig.

"Og hvis man har brug for sygeplejersker, så kan man ikke bare bruge en ledig elektriker," siger han.

Trods ledighed i industri og byggeri vil der altså stadig være mangel på uddannet arbejdskraft - og den vil være endnu større, når de kommende års forventede lavkonjunktur er overstået. Om ti år kan Danmark risikere at være i den paradoksale situation, at der mangler 75.000 faglærte og 85.000 personer med en videregående uddannelse, mens der samtidig vil være et 'overskud' på ikke mindre end 120.000 ufaglærte arbejdsløse, viser AE Rådets fremskrivning.

"Derfor er den største udfordring at få de mange unge, der de senere år har fravalgt en uddannelse, tilbage på skolebænken," siger Martin Madsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

martin sørensen

Og der kommer nok ca 20.000- 50,000 islænnere til danmark inden for de næste 1-3 år. som krisen forværres i island der vil stadigt flere naturligt søge lykken uden for den fattige ø, så glem alt snak om mangel på arbedskraft danmark kommer ikke til at mangle arbejdskraft, island vil højst sansyneligt opleve en kraftig udvandring 20-30% af øens befolkning vil højest sansyneligt bo i andre lande end island om ganske kort tid deres fremmede valutta indspøjtning vil være med til at få øen op igen.

For et arbejde udenlansk er faktisk de islanske borgeres eneste chance for at kunne betale de lån de har i fremmed valutta tilbage,

så islænninge kommer, og de er hjerteligt velkomne,

Thomas Bolding Hansen

Nej det er jo et paradox, lavtlønnede og har ikke steget med gennemsnittet, men alligevel har man ikke råd til at ansætte dem.

Der er dog flere steder hvor der er underbemanding, i forhold til hvad de kan ansætte.

Manglen på arbejdskraft har dog hele tiden været en myte.

http://logisksnit.blogspot.com/2008/10/ideologi-er-noget-bras.html

http://logisksnit.blogspot.com/2008/10/myten-om-den-lave-arbejdslshed.html