Læsetid: 2 min.

CEPOS-bidrag er skattefri - EL kræver forklaring

Den liberale tænketank CEPOS er godkendt af Skat som en almennyttig forening. Derfor kan bidragydere trække støtten fra i skat. EL kræver en forklaring
Indland
18. oktober 2008

Enhedslisten kræver nu en forklaring på, om det virkelig kan være rigtig, at skatteyderne skal være med til at betale for den borgerlige tænketank CEPOS.

Betalingen skyldes, at alle der indbetaler støtte til CEPOS, kan trække beløbet fra i skat. CEPOS er nemlig af Skat godkendt som en almennyttig forening på linje med organisationer som Folkekirkens Nødhjælp, Kræftens Bekæmpelse og Red Barnet.

"Hvis staten synes, at det tjener et godt formål, så burde man afsætte pengene på finansloven. Og hvis private synes, at det er et godt formål så kan de også bidrage - bare af egen lomme. På den her måde bliver det et tag-selv-bord for dem med de fleste penge. Men jeg er ikke ude i et ideologisk korstog mod CEPOS. Det er en generel kritik af ordningen, og jeg mener heller ikke, at andre organisationer burde være fradragsberettigede," siger Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, som nu beder skatteminister Kristian Jensen (V) om forklaring.

Nyttige formål

Skat slår ellers fast, at en almennyttig organisation skal have et formål, der "ud fra en i befolkningen almindeligt fremherskende opfattelse kan anses for nyttigt og kommer en vis videre kreds til gode".

CEPOS' direktør, Martin Ågerup, har dog ingen skrupler over, at foreningen er opført på listen. Han er ikke i tvivl om, at den borgerlige tænketank kan betegnes som almennyttig.

"Hvis vi får sænket topskatten og lader folk beholde deres egne penge, vil det føre til, at flere unge tager en uddannelse, fordi de bliver belønnet, når de senere får et arbejde og skal betale skat," siger CEPOS-direktøren til dagbladet Arbejderen.

CEPOS skriver på sin hjemmeside, at den arbejder "for afskaffelse af top- og mellemskat," og "for at fremme borgerlig-liberale værdier i Danmark."

"Det er rigtigt, at vi har et holdningsmæssigt udgangspunkt for vores arbejde. Men andre organisationer på listen, som Greenpeace, Læger Uden Grænser, Kræftens Bekæmpelse og Amnesty International, udtrykker jo også politiske holdninger," siger CEPOS-direktør Martin Ågerup.

Hemmelige budgetter

Martin Ågerup vil ikke oplyse, hvad tænketanken bruger sine penge til, da både regnskab og budget er hemmelige. Direktør Niels Foss og Landbrugsrådets præsident ,Peter Gæmelke er blandt dem, som støtter CEPOS og dermed kan trække deres bidrag fra i skat.

CEPOS' direktør har ikke noget overblik over, hvor meget det betyder i kroner og ører for CEPOS at være godkendt som almennyttig forening. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Muldtofte

OK! jeg ville nok ikke købe elastik i metermål af dem, der har placeret cepos i den kategori.

Ågerups begrundelse er så hoven, at det nærmest er ufrivilligt komisk. Hér er den igen: "Hvis vi får sænket topskatten og lader folk beholde deres egne penge, vil det føre til, at flere unge tager en uddannelse, fordi de bliver belønnet, når de senere får et arbejde og skal betale skat,"

Det lyder på Ågerup som om det eneste krav er, at organisationen tror på sin sag. Så kender jeg andre extremister der også ville have krav på skattefritagelse, startende med Johnny fra Greve, hisbuttarir, alkajda og hvad har vi ellers af dybt engageede samfundsborgere.

Glæder mig MEGET til at se Jensens svar.
JMu

randi christiansen

Mon centrum-venstre tænketanken Cevea, Concito o.l. så også kan trækkes fra ? I øvrigt det skinbarligste politiske kandestøberi af værste skuffe - der må da være bedre måder at bruge skattekronerne

Stiftet marts 2004 : /http://da.wikipedia.org/wiki/CEPOS

I de onde år ... og hvem gav den mon status som "en almennyttig organisation" ?

Sygt !

Michael Hedelain

Det er mærkeligt, at Martin Ågerup peger fingre af Greenpeace.

Bidrag til Greenpeace er nemlig ikke fradragsberettiget.

Dorte Sørensen

Det mest tragikomiske ved denne sag er, at COPO s blev fradragsberettige samtidig med at fagforeningsbidraget kun måtte fradrage som et minimumsbeløb – svarende til det de gule fagforeninger forlanger ,

I DR2 deadline i aftes, var man inde på problematikken omkring Novo Nordisk´s støtte, gennem en årrække, til en evt. kommende republikansk præsidentkandidats tænketank.
I en efterfølgende samtale med en dansk lobbyist, kom det frem, at han mente at det er en demokratisk ret firmaet har, at bruge penge til politisk påvirkning.

Ja, det er det vel. - Men denne demokratiske ret, mener jeg er et demokrakisk problem, fordi den har så massivt politisk slagside.

At vores licensbetalte DR tager imod denne politiske påvirkning med kyshånd, gør det helt grotesk i mine øjne.

Hvis det virkelig er sandt, at det er "en generel kritik af ordningen", som Frank Aaen fremfører, så er den vel meget snart et overstået kapital. Jeg ved ikke hvor mange millioner en afskaffelse af fradrag og besparelse af tilhørende kontrol vil indbringe, men df havde nok presset et tilsvarende ønske igennem under finanslovsforhandlingerne.

Almennyttigt ? Sprogmisbrug?
jeg tror det ikke.

Klaus Flemløse

CEPOS og skatteunddragelse...

Jeg har søgt aktindsigt hos Skattevæsenet vedrørende CEPOS’s ansøgning om at få status som en almen velgørende forening på linje med Mødrehjælpen.

På basis af denne aktindsigt mener jeg, at CEPOS omgår reglerne skattelovgivningen.

Flere detaljer kan se på http://www.klimadebat.dk/​forum/​cepos-misbruger-skatteregler--d​32-e1826.php#post_26684 .

Staten mister ca 5 mio.kr. i skatteindtægeter ved CEPOS status som almennyttig organisation.

Tak til Enhedslister for at tage sagen op.

Det er godt at det kom frem. Igen et hurra til enhedslistens forkæmpere mod gangstervælde.

Klaus Flemløse

CEPOS og skatteunddragelse…

Jeg har søgt aktindsigt hos Skattevæsenet vedrørende CEPOS’s ansøgning om at få status som en almen velgørende forening på linje med Mødrehjælpen.

På basis af denne aktindsigt mener jeg, at CEPOS omgår reglerne skattelovgivningen.

Flere detaljer kan se på klimadebat:

http://www.klimadebat.dk/forum/cepos-misbruger-skatteregler--d32-e1826.p...

Staten mister ca 5 mio.kr. i skatteindtægeter ved CEPOS status som almennyttig organisation.

Tak til Enhedslister for at tage sagen op.

Jeg har meget svært ved at se der er andre klart politiske foreninger end CEPOS på listen over skatte friholdte foreninger på skats hjemmeside

@Per Langholz
De kunne måske sidestilles med "Fonden Troens Bevis" eller en af de mange andre religiøse på listen.

SKAT har åbenbart vurderet at der i 2004 gik for mange danskere rundt og vansmægtede af mangel på liberalistisk propaganda, og har anset CEPOS som de velsituerede samfundsstøtter der kunne bringe den rette nødhjælp.

Hvilket er lidt paradoksalt idet SKAT vil næppe ville eksistere hvis CEPOS fik deres ønskedrømme opfyldt.

Der er tilsyneladende problemer med mit link fra kl 19.03 så her er et jeg håber virker
http://www.skat.dk/Skat.aspx?oId=161579

Almen skadelig, er nok en mere retvisende betegnelse.

Grethe Preisler

HEUREKA - endelig et initiativ fra Christiansborg, som man kan støtte uden betænkeligheder.

Vi hører tit den dér med, at virksomheder har ret til at bruge deres penge på at påvirke en demokratisk regering, men den holder ikke rigtig, - hvis det var meningen at de skulle have indflydelse på styret, så havde de jo fået valgret.

Grethe Preisler:

Hvis der blot var et initiativ fra Christiansborg, men artiklen er over 3 år gammel, og det betyder at emnet kategoriseres under "Oldtidskundskab" af både politikere og journalister.

randi christiansen

Liberalisme = Anarki

selv CEPOS-folkene begynder jo nok snart at tænke:

at da capitalismen jo næppe holder længe nu, kunne det jo hænde at arbejdere, til den tid, vil spørge også de CEPOS til hvad det egentlig lige var de fortiede og hvad de påstod.

Niels Engelsted

Lige et øjeblik! Nogle af Cepos' kurser for unge liberalistiske agitatorer har givet merit på samfundsvidenskab på Københavns Universitet. Så er det vel kun rimeligt, at støtte til Cepos kan trækkes fra i skat.

VCO-politikeres og CEPOS fortielser og udtalelser er egenlig så let gennemskulige, af de fleste arbejdere, i det mindst efter blot nogle få eftertænkninger, så de fortielser og udtalelser sandsynligvis kommer til at gøre det endnu værre for de VCO-politikere og CEPOS-folk.

"Lige et øjeblik! Nogle af Cepos’ kurser for unge liberalistiske agitatorer har givet merit på samfundsvidenskab på Københavns Universitet. Så er det vel kun rimeligt, at støtte til Cepos kan trækkes fra i skat." Citat fra tråden.

Hvis dette er tilfældet må samfundet kræve at regnskab, budget og økonomien som sådan i CEPOS skal offentliggøres, så offentligheden (os) kan få indblik i, hvad CEPOS bruger deres penge til. CEPOS's bidrags-ydere kan få skattefradrag; dette er også vores penge, altså skatte-ydernes penge. Vi må derfor på den baggrund kræve, at CEPOS offentliggør regnskaberne og deres budgetter.

"Lige et øjeblik! Nogle af Cepos’ kurser for unge liberalistiske agitatorer har givet merit på samfundsvidenskab på Københavns Universitet. Så er det vel kun rimeligt, at støtte til Cepos kan trækkes fra i skat." Citat fra tråden.

Hvis dette er tilfældet må samfundet kræve at regnskab, budget og økonomien som sådan i CEPOS skal offentliggøres, så offentligheden (os) kan få indblik i, hvad CEPOS bruger deres penge til. CEPOS's bidrags-ydere kan få skattefradrag; dette er også vores penge, altså skatte-ydernes penge. Vi må derfor på den baggrund kræve, at CEPOS offentliggør regnskaberne og deres budgetter.