Læsetid: 2 min.

Danmark strammer Europas strammeste sprogkrav

VKO’s udlændingeaftale strammer de danske sprogkrav, som i forvejen er EU’s strammeste. Konsekvensen er, at flygtninge udelukkes fra at deltage i samfundet og demokratiet, mener sprogcenterforstander Poul Neergaard
Indland
2. oktober 2008

VKO skærper med udlændingeaftalen kravene til de prøver, som skal bestås, for at en udlænding kan komme i betragtning til dansk statsborgerskab. Dermed bliver det endnu sværere at opnå statsborgerskab, mener Poul Neergaard, som er forstander for Danmarks største sprogcenter, Lærdansk Århus:

"Konsekvensen af sprogkravene har hidtil været, at større og større grupper ikke kunne opnå statsborgerskab. Den gruppe vil vokse med skærpelsen af kravene," siger Poul Neergaard. Han mener, samfundet kommer til at stå over for et demokratisk problem:

"Det er et meget stort principielt problem, når udlændinge, der helt legitimt bidrager til samfundet, ikke opnår almindelige borgerrettigheder."

Direktør i Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen, deler de samme bekymringer:

"I det øjeblik vi skaber barrierer om det at være dansk statsborger, så skaber vi A-, B- og C- danskere og det er meget skadeligt for den enkeltes forhold til fællesskabet og omvendt," siger han og fortsætter:

"Det er vigtigt for mennesker at blive anerkendt som en del af et fællesskab og det, den her skærpelse lægger op til er, at der er nogen, som holdes udenfor. Det skader integrationen."

Men Dansk Folkeparti er uenige:

"Indfødsretsprøven er ikke et integrationsmiddel. Det er en gave, som det danske folk giver til dem, der skønnes værdige til den. Det er tåbeligt at tro, at det er et integrationsmiddel," siger Søren Krarup.

EU's strammeste

Danmark har allerede EU's strammeste sprogkrav. Det viser en undersøgelse i Artikel 1a - Dansk Flygtningehjælps nyhedsbrev, som udkommer i dag.

Niveauet for de danske sprogkrav befinder sig mindst et niveau højere end i europæiske lande med tilsvarende krav, viser undersøgelsen. Alligevel forhøjer den nye aftale antallet af rigtige svar for at bestå indfødsretsprøven fra 28 til 32, samtidig med at den nedsætter prøvetiden med 25 procent. Derudover skal bl.a. Danskprøve 3 og folkeskolens afsluttende prøve i dansk på 9. og 10. klassetrin bestås med karakteren 4, mens danskere i dag skal bestå med karakteren 2.

Dansk Folkeparti mener ikke skærpelsen er et problem:

"Vi har haft så elendige sprogkrav, at man kunne bestå dem med hænderne i lommen. Med de nye prøver er det klart, at der er nogen, der ikke får dansk statsborgerskab. Sådan skal det også være," siger Søren Krarup og understreger, at der er tale om et lavt niveau:

"Man skal dokumentere, at man faktisk kan sproget på 8. klasses niveau. Det turde mildest talt være et banalt krav."

Torben Møller-Hansen er stærkt uenig i, at Danskprøve 3 svarer til 8. klasses niveau:

"Det må være lang tid siden Søren Krarup har gået i 8. klasse."

Poul Neergaard er ligeså uenig: "Danskprøve 3 er i forhold til fælleseuropæiske standarder på B2 niveau. Det er et relativt højt niveau, som svarer til det niveau, som folkeskoleelever skal præstere i engelsk som fremmedsprog ved afgangsprøven. Det er meget højt i såvel skrift som tale. Mange falder igennem på det skriftlige krav," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danskere i udlandet behandles de fleste steder meget pænere end udlændinge i Danmark. (Det er lidt flovt.)

Når det er sagt, så er det klart, at i det omfang den danske velfærdsstat er et "tag selv bord" for folk fra lande med lav levestandard og ulykker, så får Danmark en stor tilstrøminig - folk er jo rationelle og vil gerne hen hvor der er bedre at være. VI er kun ca. 5,5 mio mennesker i Danmark,. så vi kan ikke klare alle verdens ulykkelige mennesker.

Danmark bør tillade dobbelt-statsborgerskab som andre civiliserede lande og så iøvrigt bestræbe sig på at undgå , at alle "social-tilfældene" søger til Danmark medens de veluddannede søger til USA, England, Tyskland , Canada, Australien m v.

Dansk Folkepartis fremmedangst rammer også alle dem, som vi er tjent med at få til Danmark.

Orest Andersen

Hvis Dansk Folkeparti kritiseres så hårdt og de har så ukloge holdninger ("Vi vil have Danmark tilbage til de billige pølser"), hvorfor har partiet stadig væk så stor indflydelse på det danske samfund?
Jeg som udlænding fra tredjeverdensland (som Dansk Folkeparti selv mener - husk Janteloven!) er ikke bange for alle de strammere krav til mig og jeg skal nok klare mig selv, men jeg gider ikke at få "en gave" fra Dansk Folkeparti, for at det var en gave fra min hustru i form af Kærlighed og åbenhed.

Sig nu først, hvor mange danskere (der stemmer for DF) kan bestå de sprogkrav med hænderne i lommen...

Andersen:

"Sig nu først, hvor mange danskere (der stemmer for DF) kan bestå de sprogkrav med hænderne i lommen..."

God idé. Lad os få lidt mere konsekvens i dette land. De ærede tilhængere af Dansk Folkeparti der ikke kan bestå testen, bør naturligvis fratages deres danske statborgerskab og udstyret med en enkltbillet sættes på den første flyver til Wakkaduko eller Timbuktu.