Læsetid: 3 min.

Danskere gider ikke at arbejde endnu mere

Statsministeren vil gerne løse manglen på arbejdskraft ved at få danskerne til at arbejde flere timer og holde mindre ferie. Men det er ingen let opgave
Danskerne vil hellere holde fri end arbejde mere. Undersøgelse viser, at kun fem procent er villige til at arbejde mere, også selv om de får mere i løn.

Danskerne vil hellere holde fri end arbejde mere. Undersøgelse viser, at kun fem procent er villige til at arbejde mere, også selv om de får mere i løn.

2. oktober 2008

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) får sit hyr med at skaffe hænder nok til arbejdsmarkedet ved at få danskerne til at knokle flere timer eller droppe ferien. Sådan lyder vurderingen fra Morten Albæk, adjungeret professor i filosofi ved Aalborg Universitet:

"Jeg har sådan set meget sympati for, at statsministeren forsøger at etablere en calvinistisk pligtetik, for at vi kan komme ud af recessionen med skindet på næsen. Men han bliver også nødt til at tage ansvaret for at de seneste syv år har etableret fortællingen om den myreflittige nation, der kan købe hele verden," siger han.

Pointen bliver understøttet af en undersøgelse fra Ugebrevet Mandag Morgen, der viser, at kun fem procent af danskerne ville arbejde mere, også selv om de fik mere af deres løn udbetalt ved lavere skat på arbejde.

Morten Albæk tror da heller ikke, at der vil ske nogen som helst forandring på baggrund af Foghs udmelding fra i går.

Her mødtes statsministeren med repræsentanter for arbejdsgivere og fagbevægelse til trepartsforhandlinger om at skaffe nok arbejdskraft.

Teoretisk regnestykke

Efter mødet afviste Anders Fogh Rasmussen at skære mere i efterlønnen, som Arbejdsmarkedskommissionen ellers lagde op til i sin nyeste rapport fra i mandags.

Han er dog stadig åben over for at reducere den periode, man kan få dagpenge - et andet forslag fra kommissionen. Men centralt i regeringens planer om at skaffe hænder nok, lyder mantraet nu, at vi alle skal blive nogle timer længere på jobbet hver uge eller holde mindre ferie:

"Vi vil prøve at snakke med arbejdsmarkedets parter om, hvordan vi i de kommende år kan få udvidet den samlede arbejdstid i det danske samfund," sagde Fogh efter mødet.

Formand for LO, Harald Børsting, medgiver, at det "som et teoretisk regnestykke" er korrekt, at der ikke ville være mangel på arbejdskraft, hvis alle danskere arbejdede en time mere om dagen.

Men ifølge Harald Børsting er det aktuelle trepartsmøder ikke det rette forum til den diskussion, ligesom han undrer sig over statsministerens timing:

"Det private arbejdsmarked har jo allerede en fleksibilitet, som gør, at folk arbejder mere," siger han.

Her er den årlige arbejdstid øget med 100 timer pr. person de seneste ti år.

I det offentlige er arbejdstiden ikke blevet længere, og det er der heller ikke udsigt til, at den bliver, står det til Harald Børsting:

"Inden for det offentlige, tror jeg ikke, at længere arbejdstid står øverst på dagsordenen, når LO-forbundenes medlemmer skal udtage krav, når overenskomsterne skal fornyes om tre år," siger Harald Børsting.

Flere kvinder i job

I stedet har LO fremlagt en plan, som skal skaffe 50.000 flere i arbejde. Det handler blandt andet om bedre muligheder for at arbejde ved siden af efterlønnen, dansk eksamensbevis for udlændinge med en faglært uddannelse og jobpakker til de ledige indvandrere med ringest kvalifikationer.

Ét punkt i LO-planen handler dog om at arbejde længere. Det skal nemlig være muligt for deltidsansatte i den offentlige sektor at arbejde fuldtid.

At det kan blive op ad bakke at få danskerne til at arbejde mere kan også hænge sammen med, at danskerne faktisk bruger længere tid på jobbet - hvis man måler det på familiebasis.

Ifølge seniorforsker Torben Frølich fra Socialforskningsinstituttet er arbejdstiden godt nok faldet de senere år.

Men det er blevet opvejet af, at kvinderne er kommet ud på arbejdsmarkedet. Så samlet set lægger den enkelte familie flere arbejdstimer nu end for 40 år siden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fogh forsøger aldeles ikke at etabler en calvinistisk pligt-etik. Han er bare i fuld gang med at overføre hans barndoms traume om altid at arbejde hele tiden og aldrig holde pauser og kun tale om det man(d) har forstand på til det danske samfund.

Det, nogen måske også ville kalde for en negativ form for maskulinitet, hvor den positive form er den legende, den energiske, og den sørger for at arbejdet bliver gjort færdigt, men som også godt ved, at folk har brug for pauser ind imellem.

Travis Malmzon

Nu hvor DF og venstrefløjen i en uskøn alliance har pillet al national solidaritet ud af befolkningen, kan det vel ikke undre at der ikke er nogen som vil bringe et offer for sagen, og gå ekstra på arbejde.

Skatten bevirker jo at der ikke er nogen individuel tilskyndelse

Jeg skal i hvert tilfælde ikke nyde noget så længe raske mennesker pensioneres på efterløn i en alder af 60 år.

Jeg kan efterhånden ikke tage denne her debat alvorligt.