Læsetid: 3 min.

DF-politiker raser over borgmesterbesøg i moské

'Islamisk Trossamfund skal isoleres', mener Dansk Folkepartis viceborgmester i Odense, der truer med at fjerne støtten til byens borgmester, efter han i går holdt tale til fredagsbøn
Odenses konservative borgmester holdt i går en tale ved fredagsbønnen i en moské i Vollsmose-bydelen i Odense. Det har fået byens viceborgmester, Alex Ahrendtsen, op i det røde felt, fordi han mener, borgmesteren dermed går de fundamentalistiske kræfters ærinde.

Odenses konservative borgmester holdt i går en tale ved fredagsbønnen i en moské i Vollsmose-bydelen i Odense. Det har fået byens viceborgmester, Alex Ahrendtsen, op i det røde felt, fordi han mener, borgmesteren dermed går de fundamentalistiske kræfters ærinde.

Thorkild Amdi

11. oktober 2008

Odenses borgmester, Jan Boye (K), holdt i går tale ved fredagsbønnen i den omstridte moské på Ørbækvej i Odense.

Det får viceborgmester, Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti til at råbe vagt i gevær. Han truer nu med at fjerne støtten til borgmesteren.

- Hvad mener du om, at Jan Boye holdt tale i moskéen?

"Jeg blev rystet og chokeret, da jeg fik det at vide. I pressemeddelelsen lød der en jublende tone fra Islamisk Trossamfund. Det er jo klart, for det er et scoop for dem - en fjer i hatten eller nærmere en appelsin i turbanen," siger Alex Ahrendtsen.

"Nu blåstempler vi deres fredagsbøn, og nu kan de misbruge borgmesteren og få de midler, de ønsker. Jeg tror ikke, han ved, hvem han har med at gøre. Det drejer sig om ekstreme muslimer, der adskiller sig fra dit og mit verdensbillede - det her er et knæfald. Når man er borgmester, er det så ikke ens pligt at tale til alle byens borgere?"

- Jo, men hvorfor har han så ikke talt til den katolske kirkes 100 års jubilæum i søndags, hvorfor?

"Han har selvfølgelig sin frihed, men ethvert valg har konsekvenser. Vi går i tænkeboks nu for at finde ud af, om vi fortsat vil støtte ham. Det er ærgerligt, at han viser så ringe en dømmekraft," siger Alex Ahrendtsen.

Handler om magt

- Mener du, at de muslimer, der kommer i moskéen, er fundamentalister?

"Det er moskeen i hvert fald som udgangspunkt. Jeg ved bare, hvad Islamisk Trossamfund står for. De skal isoleres. De grupper skal vi slet ikke have noget med at gøre."

- Risikerer man ikke, at de bliver mere marginaliseret, hvis man isolerer dem?

"Tværtimod. Nu blåstempler vi dem. Det betyder, at de får flere tilhængere. Jo mere magt de kan udøve, jo bedre synes de, det er. De lever ligesom os politikere af magt. Men hos dem er det ikke bare en hyggelig præst med skæg og pibe i mundvigen, vi har med at gøre. Det er noget helt andet, de har på dagsordnen," siger Alex Ahrendtsen.

"De angler efter status, magt og accept. Det er derfor, de vil have en kæmpe moské, men der er kun to gældende kriterier for en moské: Den skal have en muslimsk prædikestol, og den skal være vendt mod Mekka. Så en palmehytte kan være en ligeså god moske. Når de vil have en stormoské, er det udtryk for, at de vil udvide deres magtsfære."

Fundamentalist?

- Du har tidligere ytret en række kontroversielle udtalelser mod islam. For eksempel har du sagt, at 'Vollsmose er en byld, og når man trykker på den, gør den ondt'. Handler det her i virkeligheden om, at du generelt ikke bryder dig om Vollsmose?

"Det blev taget ud af en sammenhæng - jeg bor selv i Vollsmose. Jeg skulle have sagt, at det er ligtorn, som gør ondt, når man træder på den. Det går ikke på mennesket - men på emnet. Jeg har ikke noget imod muslimer," siger han.

- Dine tidligere udtalelser og det faktum, at du skriver på det teologiske tidsskrift 'Tidehverv', opfattes af nogle som fundamentalistisk. Forstår du, hvis nogle vil mene, at du i virkeligheden er mere fundamentalistisk, end de muslimer, som du kritiserer?

"Nej, de har ikke fatttet en brik - det er en smædekampagne. Jeg vil have, at muslimerne skal blive en del af mit fællesskab, at de bliver en del af min verden, at de deler de værdier, jeg har, og at de bliver en del af det, jeg står for, mens dine Enhedslisten-venner vil have dem til at blive i deres religiøse aflukke," siger Alex Ahrendtsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dejligt at se en konservativ der tør stå ved sit frisind og som maner til besindighed. Hvad med støtten fra den konservative partiledelse? De er påfaldende tavse

Alex Ahrendtsen?! :-) Nej, jeg er selvfølgelig enig, Ole Falstoft.
Det er dog tankevækkende, at Alex Ahrendtsen giver så personligt udtryk for sin frustration over, at andre kan se anderledes på verden end han.
Det er jo 'bare' den forkerte strategi, han benytter, hvis han gerne vil i kontakt med andre mennesker - gensidig lytten og personlighedsudveksling kommer man langt med. Længere end med mistænkeliggørelse. Borgmesteren laver til gengæld en "Fogh" og leger superstar-for-en-dag, men det skal nok give stemmer blandt konservative muslimer.

Selvfølgelig er han ude at 'fiske' stemmer det gør politikere konstant - men hvis han kan få konservative muslimer til at stemme er det da fint

En ting er at Dansk Folkeparti flipper ud når nogen opfører sig anstændigt overfor mindretal. Det er vi jo ligesom vænnet os til.

At Enhedslistens afdeling i Odense tilsyneladende i dette tilfælde også er hoppet med på vognen, og har deltaget i nedrakningen af Odenses borgmesters initiativ, er til gengæld mere end almindelig pinligt…

PS
I øvrigt har TV2 Nyhedernes dækning af denne sag med lange mikrofonholderinterview med Dansk Folkeparti været "Der Stürmer" værdigt.

Han er borgmester for alle i Odense og ikke kun for dem DF kan lide. Der havde sikkert ikke været et pip om hvis han havde besøgt en kirke eller et andet tempel end lige DF's fjendebillede.

@Per Thomsen

"At Enhedslistens afdeling i Odense tilsyneladende i dette tilfælde også er hoppet med på vognen, og har deltaget i nedrakningen af Odenses borgmesters initiativ, er til gengæld mere end almindelig pinligt"

------------------

Tja. Men det ville da muligvis ha' været mere givende, hvis Moskeen havde inviteret Enhedslisten til at komme og debattere Marx's syn på religon.

Kim Gram:

"Tja. Men det ville da muligvis ha' været mere givende, hvis Moskeen havde inviteret Enhedslisten til at komme og debattere Marx's syn på religon."

Hvorfor?

@Per Thomsen

Der komer jo sjældent noget ud af en debat mellem parter der stort set er grundliggende enige -
såsom når en konservativ politikker taler i en moske.

@Kim Gram
Det kan er naturligvis være noget om, men hvorfor synes du det er i orden at Enhedslisten tilslutter sig kritikken af at borgmesteren behandler muslimerne ordentligt, for det var vel der var pointen med din første kommentar?

@Per Thomsen

ja - ok, svaret gik ikke direkte på din beklagelse - men dertil kræves vel også at man lige sætter sig helt ind i den EL afdelings konkrete begrundelser for i denne konkrete sag at udmelde som de gjorde,
så du ku' jo spørge dem.

@Blue Leader

Ærlig talt- du ved da formodentlig godt at forskellen imellem det meste af konservatismen og det meste af Islam er temmeligt ubetydelig - påfaldene nok har de endda den samme farve som symbol.

Lauritzen
Bekæmpe islam? Ok så melder jeg mig i fjolserne række.
Jeg mener at det er antidemokratiske bevægelser og fundamentalisme der skal bekæmpes uanset hvilken baggrund den har.
Hvis du mener man bekæmper islam ved ikke at ville snakke med folk og udelukke dem fra fællesskabet er det dig der er et fjols

Endnu engang bruger Dansk National-Socialistisk Folkeparti Islam til at udvide deres magtsfære .
Hvad ville I gøre hvis der ikke var Muslimer i Danmark ?
I ville være henvist til at stå på jeres tomme tønder og buldre som det larmende pøbel-mindretal i er (eller kaste jer over Jøderne ligesom jeres åndsfraværende fæller gjorde sidst.) .
Jeg har ingen interesse I at være med i det tyrani
Dansk National-Socialistisk Folkeparti kalder "fællesskabet" . Tal for jer selv og lad være med at tage os andre til indtægt for jeres besynderlige fascistoide holdninger, tak ! ..

Frederik Jørgensen

#Kim Gram:

Konservatismen er grundlæggende anti-ideologisk, modsat Islam, der jo er en ideologi i sig selv - med alt hvad der dertil hører af opskrifter på det 'perfekte' samfund.

@Frederik SJ

At være tilhænger af stilstand mht. ændringer i de grundliggende samfundvilkår, må vist siges at være en ideologi i sig selv. Passer endda fint med ordet: "Ide"s etymologi.

@ Kim Gram

Du skriver:

”ja - ok, svaret gik ikke direkte på din beklagelse - men dertil kræves vel også at man lige sætter sig helt ind i den EL afdelings konkrete begrundelser for i denne konkrete sag at udmelde som de gjorde,
så du ku' jo spørge dem.”

Det har Politikens Rune Engelbreth Larsen gjort:

”Hvilken utrolig selvafslørende og indskrænket tankegang - at der er mennesker, man ikke må tale med, ja, end ikke må tale til, og at der er steder, man ikke må betræde for at tale?
Ikke desto mindre er Enhedslisten i Odense ikke meget mindre hysteriske end Dansk Folkeparti i denne sag. Anna Rytter, der selv er muslim, udtaler til Fyens Stiftstidende om borgemsterens tale i moskeen: “Han taler til en religiøs forsamling om politiske emner, og det er forkert. Det er at sætte politiske emner ind i en religiøs kontekst.” (Citeret efter Ritzau).
Og hvad så? Der er præster, som taler for en human flygtningepolitik fra prædikestolen, og der er præster, der taler imod samme fra prædikestolen - og hvorfor skulle de ikke kunne det?
Dér, hvor vi har et problem, er, når en religion får forrang som statsinstitutionaliseret dogmatik på bekostning af andre anskuelser - ikke, fordi en præst eller imam viser, at vedkommende har synspunkter, som har politiske implikationer, eller fordi en politiker af høflighed taler i en kirke eller moské.
Bemærk, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten i Odense gisper efter vejret, ikke over hvad Boye konkret har sagt, men over at han overhovedet har sagt noget i en moské.”

(Kilde: http://blog.politiken.dk/engelbreth/2008/10/13/jan-boye-trodser-df-og-el...)

Så derfor spørger jeg dig én gang til, Kim Gram. Er det i orden at med en populistisk leflen for islamofobi og fremmedhad, hvis bare man er medlem af Enhedslisten i Odense, eller hvordan er det egentlig at man skal forstå dine kommentarer?

@Per Thomsen

I denne sag er sprogbrugen vist meget vigtig.

Har ikke chekket hverken den EL afdelings konkrete begrundelser for at udtale sig som de gjorde, eller udtalelsernes ordlyd.

Men da du bruger vendingen: Populistisk leflen...
må det vel være din fortolkning af EL-afdelingen 's udtalelser.

EL-afdelingen må vel ha' være opmærksom på at nogen kunne finde på at tolke deres udtalelser som: Populistisk leflen... ; at de så alligevel udtalte sig som de gjorde, må jo så skyldes at
uagtet den risiko ( for sådan tolkning ), fandt de
det vigtigere alligevel at udmelde hvad de egentligt mener i sådanne sager.

-------------------

P.S: Rune får også meget "elegant" lavet en forskydning til at: EL mener at Boye ikke MÅ ...
EL har jo dog nok nærmere blot udtalt sig noget i retning af: At Boye ikke BURDE....

og ( til forskel fra DF ) truer EL da vist heller ikke Boye med sanktioner(!): Af DEN grund, at forsøge at nedstemme ham.

Jeg minder blot om statsministeren Anders Fogh Rasmussen, der iført kalot - idet på hellige steder, bl.a. kirkegårde af mænd fordres hovedtildækning, i mangel af bedre af en avis eller plasticpose - deltog i Gudstjeneste i Synagogen i Krystalgade i København med at dømme efter TV-billederne stor enthusiasme og indlevelse. Det er ca. syv år siden.

Kim Gram

"I denne sag er sprogbrugen vist meget vigtig.
Har ikke chekket hverken den EL afdelings konkrete begrundelser for at udtale sig som de gjorde, eller udtalelsernes ordlyd."

Er det ikke lidt selvmodsigende, Kim? Du siger at sprogbrugen i denne sammenhæng er vigtig, og tilføjer så, at du faktisk ikke kender sprogbrugen.

Det der er vigtigt er at en borgmester borgmester udfører en handling, hvor han demonstrere respekt for et dæmoniseret religiøst mindretal. Det er ved Gud ikke hverdagskost i dette land!

Det kan man simpelthen ikke rose borgmesteren nok for, fordi den slags handlinger har en meget stor symbolværdi og effekt´i forhold til opinionen.

Det burde Enhedslisten i Odense have overblik nok til at indse, i stedet for at forsøge at misbruge anledningen til at score nogle billige kommunalpolitiske points ved at forsøge at genere en venstreborgmester.

@Per Thomsen

Tja. DU har vel checket sprogbrugen - når du mener så sikkert at kunne slutte, at det var det følgende EL gjorde/forsøgte:

"Det burde Enhedslisten i Odense have overblik nok til at indse, i stedet for at forsøge at misbruge anledningen til at score nogle billige kommunalpolitiske points ved at forsøge at genere en venstreborgmester."

------------------

Og indrømmet: Mht. til Rune: Er det et gæt: At han har gengivet en: "Bør-ikke" udtalelse, som en: "Må-ikke" udtalelse.

Frederik Jørgensen

#Kim Gram:

"At være tilhænger af stilstand mht. ændringer i de grundliggende samfundvilkår, "

Det er en forslidt kliché, der absolut ikke bliver mere rigtig af at du gentager den.

At forsøge at få indsigt i menneskers og samfunds udviklinger gennem tiderne, er ikke en ideologi - det er højst teoridannelse.

Konservatismen har ingen slogans om 'medvind på cykelstierne', og derfor kan den ikke kaldes en ideologi.

'Konservatismen har ingen slogans om 'medvind på cykelstierne', og derfor kan den ikke kaldes en ideologi'
Hvad med: 'Gud, konge og fædreland' ?