Læsetid: 3 min.

Eksperter: Skatteminister vildleder Folketinget

Juridiske eksperter peger på, at skatteministeren ved flere lejligheder har tilbageholdt Skatteudvalget vigtige oplysninger om EU-retlige aspekter. Medlemmer af Skatteudvalget mener, ministerens praksis er på kant med lovgivningen
Skatteminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken og fastholder, at han kun fremsætter lovforslag, der er i overensstemmelse med EU-retten.

Skatteminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken og fastholder, at han kun fremsætter lovforslag, der er i overensstemmelse med EU-retten.

Lars Helsinghof

4. oktober 2008

Skatteministeren undlod i foråret at oplyse Folketinget om en række vigtige EU-retlige aspekter i forbindelse med et nye lovforslag.

"Det er sket gentagne gange i forbindelse med lovforslag, der strider mod EU's grundlæggende principper, at skatteministeren ikke informerer Folketingets Skatteudvalg om væsentlige EU-retlige aspekter. Det er et stort problem, at ministeriet på den måde vildleder Folketinget," siger professor i EU-ret på Syddansk Universitet, Søren Friis Hansen.

Ifølge Søren Friis Hansen blev Skatteudvalget sidste gang vildledt i foråret i forbindelse med et lovforslag om ændrede skatteregler for danskere, der flytter til udlandet.

"Allerede i 2004 afsagde EF-Domstolen en dom, der slog fast, at man ikke kan beskatte EU-borgere på den måde, som lovforslaget lægger op til. Domstolen lagde vægt på, at fraflytningsbeskatningen begrænser arbejdskraftens fri bevægelighed. Danmark har siden haft en forkert praksis, hvilket mange jurister også har påpeget, og nu lægger man så op til at bringe den danske skattelovgivning endnu mere på kant med EU's regler og principper. Alligevel er der i lovforslaget sendt til Folketinget bare noteret, at lovforslaget ikke indeholder EU-retlige aspekter," pointerer Søren Friis Hansen og nævner samtidig, at Skatteministeriet i 2008 på samme måde har tilbageholdt lignende informationer for Folketinget i forbindelse med et lovforslag om ændring af selskabsbeskatningen.

Advokat Jeppe Stokholm, der netop har udgivet en ph.d.-afhandling om EU-skatteret, mener på samme måde, at det er problematisk, at Folketinget ikke bliver fuldt informeret om de EU-retlige aspekter i forbindelse med det lovforberedende arbejde.

"Rigtig mange har påpeget det her - også erhvervslivets organisationer. I sidste ende kan det jo bringe Danmark på kant med EU-systemet, hvilket kan føre til lang række sager ved EF-Domstolen mod Danmark," siger Jeppe Stokholm.

Utilfreds udvalg

Skatteminister Kristian Jensen (V) har kun følgende korte kommentar til kritikken: "Jeg er overbevist om, at de pågældende lovforslag er i overensstemmelse med EU-retten, ellers ville jeg ikke fremsætte dem."

En argumentation Søren Friis Hansen også i sig selv finder misvisende.

"Jamen, så skal ministeren udtrykkeligt begrunde det i lovforslaget - altså et det er i overensstemmelse med EU-retten og ikke skrive, at de 'ikke indeholder EU-retlige aspekter," siger han og peger samtidig på, at EU-Kommissionen i den uge også har indledt en sag mod Danmark på grund af problemerne i skattelovgivningen.

"Den sag handler ifølge Skatteministeriet om beskatning af virksomheder, der flytter til udlandet, men princippet er det samme. Det at den danske lovgivning strider med de grundlæggende EU-principper om den fri bevægelighed."

Flere medlemmer af Skatteudvalget er utilfredse med Skatteministeriets manglende oplysninger.

"Det bekræfter en fornemmelse, vi har haft i længere tid, nemlig at vi i udvalget ikke bliver oplyst ordentligt om de EU-retlige anliggender. Det er beskæmmende, hvis det er oplysningsniveauet. Udvalget kan jo ikke selv foretage de EU-retlige vurderinger. Så det her underminerer grundlæggende seriøsiteten i det lovforberedende arbejde. For ender vi med at vedtage lovene alligevel, kan det jo føre til retssager mod Danmark og tilbagebetalingskrav, hvis vi taber sagerne ved EF-Domstolen," siger Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup og tilføjer:

"Samtidig strider det mod lovgivningen, hvis ministeren mod bedrevidende tilbageholder oplysninger for Folketinget."

Frank Aaen (EL) kalder ministeriets praksis "problematisk", og Skatteudvalgets næstformand, Anders Samuelsen (LA), vil nu afkræve skatteministeren en forklaring.

"Jeg vil stille et spørgsmål til ministeren, så vi kan finde ud af, hvad der foregår. Hvis det ikke er nok, må vi have ham i samråd," siger Anders Samuelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer