Læsetid: 1 min.

Eksperter venter flere bankkrak

Pengemarkedet er under nedbrud i flere lande - og herhjemme venter eksperter flere bankkrak det kommende år
Indland
2. oktober 2008

Flere danske banker vil bukke under for den internationale finanskrise. Det vurderer en række af landets førende økonomer.

39 ud af 45 økonomer forudser at flere banker vil komme i fatale problemer, viser en rundspørge som Ritzau og RB-Børsen har foretaget. Hver tredje af økonomerne vurderer, at mere end fire danske banker vil være nødt til at fusionere eller lukke inden for det næste år.

"Risikoen for yderligere danske bankkollaps er blevet større i løbet af den sidste uge. Udviklingen viser, at finanskrisen nu er kommet til Europa," siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

Mandag var et sandt ragnarok for banker verden over. Blandt andet blev Fortis overtaget af Benelux-landenes regeringer, britiske Bradford & Bingley blev nationaliseret, Wachovia blev overtaget af Citigroup med støtte fra den amerikanske stat, mens den tyske forbundsregering reddede Hypo Real Estate.

"Hvor det hidtil har været i USA og så nogle enkelte banker i Danmark, så giver de seneste begivenheder et meget tydeligt billede af, at bølgen rammer Europa. Og det vil ramme danske banker hårdere, idet europæiske banker rundt omkring begynder at få problemer," siger Jacob Graven.

Indtil nu har det været banker med særligt risikable lån, der er bukket under herhjemme. Men Jacob Graven mener, at mere forsigtige banker også risikerer at stå for skud, simpelthen fordi det bliver så svært at skaffe penge andre steder.

De ekstraordinære lånemuligheder, som Nationalbanken lancerede fredag, vil måske nok redde nogle på målstregen, men det løser ikke alle problemer, mener Jacob Graven.

"Pengemarkedet er mere eller mindre brudt sammen i flere lande, herunder Danmark. Der kan sagtens være flere danske banker, som har været meget aggressive i deres långivning, og samtidig bliver klemt af, at pengemarkedsrenterne bliver presset så meget op," vurderer cheføkonomen.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her