Læsetid 3 min.

'Finanskrise betyder nyt løft til centrum-venstre'

22. oktober 2008

Det ene har fordoblet sin tilslutning i opposition, det anden er gået markant tilbage i regering. I går besøgte den norske undervisningsminister, Bård Vegar Solhjell, næstformand for SF's norske søsterparti, SV, Villy Søvndal til en snak om, hvad de to partier kan lære af hinanden. SF's formand er ikke sen til at pege på SV's sejre på både daginstitutionsområdet, ældreplejen, udenrigspolitikken og klimaindsatsen, og Bård Vegar Solhjell betoner da også, at "man ikke går ind i politik for at få gode meningsmålinger".

"Men det sled på os de første år i regeringen - også internt," siger han og betoner, at den magt og indflydelse, man har som regeringsparti, ofte også er forbundet med mere kritik.

Ifølge Bård Vegar Solhjell brugte de tre regeringspartier - Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV - for meget krudt på at slås internt. Til trods for, at man i mere end et år før valget i 2005 havde fundet sammen om centrale punkter som EU-modstanden, fortsat NATO-medlemskab, økonomi og skat, var der stadig uenighed på områder som skole og miljø.

"Vi havde ikke etableret en fællesskabskultur," siger han.

Så meget S-SF som muligt

Den fejl er de danske SF'ere ved at lære af. Foreløbig er det blevet til fælles udspil fra SF og S på integration og kommuneøkonomi, men Villy Søvndal vil gerne gå længere. Meget længere.

"Så meget vi kan, skal afklares før et valg. Det er også en god øvelse at forhandle og bøje viljer mod hinanden," siger han.

Den norske journalist, som også er til stede, vil vide, om det er vigtigere at bygge i højden sammen med Helle Thorning-Schmidt (S) end i bredden ved at få de radikale med om bord.

"Sådan kan man ikke stille det op. Vi fortsætter med at udmønte konkret politik sammen med Socialdemokraterne. Hvis de radikale kommer og siger, at de gerne vil deltage, er de velkomne, men vi vil ikke sidde og vente," siger Søvndal.

Den norske centrum-venstreregering står ifølge meningsmålingerne til at tabe, hvis der var valg i dag. Det er der først næste år, og Bård Vegar Solhjell er klar over, at noget skal ske. Både han og Villy Søvndal mener dog, at finanskrisen vil være centrum-venstrefløjen behjælpelig.

"Folk spørger sig selv, om vi skal have et liberalistisk eksperiment, når det, vi egentlig trænger til, er mere politisk styring. Mange vil se efter venstrefløjsløsninger," siger Solhjell.

Samme melding kommer fra SF-formanden:

"Den finanskrise, vi står i nu, betyder et nyt løft for centrumvenstrepartierne i hele verden. Når skyggerne af det, har lagt sig, vil folk spørge, hvorfor de skulle se deres eksistensmuligheder forsvinde i løbet af 14 dages spekulation," siger Søvndal.

Ingen bandeord i Norge

Adspurgt til, hvad den norske minister mener om Søvndals opfordring til fundamentalisterne om at skride ad helvede til, lyder det:

"Jeg har børn, så jeg bestræber mig på ikke at bande."

Bård Vegar Solhjell understreger, at man i Norge slet ikke har samme debat om indvandring, så behovet for at skære igennem på det område er ukendt for SV.

Både SF og SV er blevet klandret for populisme og økonomiske uansvarlighed. Begge partiledere er ikke overraskende uenige, og Bård Vegar Solhjell henviser til, at hans parti i dag har finansministerposten.

"Vi kaster ikke penge ud til alt muligt, men prioriterer hårdt," siger han og klandrer højrefløjspartierne for at føre skræmmekampagne.

Villy Søvndal påpeger, at højrefløjen har haft det økonomiske ansvar i verden under præsident Bush.

"Han efterlader det største budgetunderskud nogensinde," siger SF-formanden og henviser desuden til Farum og Frederiksborg Amt som eksempler på venstrefolks manglende økonomiske ansvarlighed.

"Det er tragikomisk at skulle høre på de bebrejdelser fra højrefløjen. Det er fordi, de kan se, at de er ved at tabe magten. De er skræmt fra vid og sans," siger Villy Søvndal.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu