Læsetid: 3 min.

Finanskrisen giver fagbevægelsen udsigt til lysere tider

Arbejdsmarkedsforskere spår LO-fagbevægelsen en renæssance, fordi fagforeningerne er blevet bedre til at rekruttere, men også fordi lavkonjunkturens barske realiteter tvinger uorganiserede til opvågning. 3F har allerede sidste uge fået flere medlemmer
Indland
13. oktober 2008

Mens finanskrisestemningen breder sig, kan i det mindste LO-fagbevægelsen se frem til lysere tider, fordi uorganiserede lønmodtagere vågner op under lavkonjunkturen og indser behovet for fagforening og a-kasse.

"Det er klart, at rigtig mange i det danske samfund godt ved, at det er en god idé at stå i a-kasse og fagforening i dårlige tider," siger Lizette Risgaard, der er næstformand i LO.

En af de store LO-organisationer, 3F, der organiserer omkring 362. 000 lønmodtagere, oplever allerede, at finanskrisen har sat skub i medlemsudviklingen:

"Vi hører faktisk fra vores lokale afdelinger, at de har fået et ekstra stort antal nye medlemmer i løbet af sidste uge," siger Lennart Weber, der er informationschef i 3F.

Også det store forbund FOA har i år oplevet en medlemsfremgang på omkring 5.000. En fremgang, der dog ikke primært skyldes kriseudsigterne, men snarere konflikten i foråret og en effektiv hvervekampagne.

Politisk offensiv

LO peger også på, at deres politiske markeringer har været med til at skabe optimismen:

"Der er en generel optimisme, og det tror jeg også skyldes, at LO-forbundene har været gode til at sætte de politiske dagsordener i år," siger Lizette Risgaard og peger på overenskomster og Ligelønskommissionen.

Det er dog ikke alle LO-forbund, der kan prale af fremgang endnu. Men det er bare et spørgsmål om tid, lyder det fra arbejdsmarkedsforskeren Jørgen Steen Madsen:

"Der er ingen tvivl om, at lavkonjunkturen vil få lønmodtagerne til at se vigtigheden af at have en solid organisation i ryggen. Og når der skabes den her stemning omkring finanskrisen, så danner der sig også et billede af en større arbejdsløshed, og derfor vil der være flere, som melder sig ind," siger Jørgen Steen Madsen fra Københavns Universitet.

Unge vågner op

Henning Jørgensen, der også er arbejdsmarkedsforsker, er enig. Fagbevægelsen kan få comeback:

"Når det går fremad, bliver folk ubekymrede, både hvad angår forsikringer og fagforeninger, for så tror folk, at de kan klare sig selv, og at alt går fremad. Men når de så pludselig ser faresignalerne med ledighed og så videre, så lader de sig i højere grad arbejdsløshedforsikre og melder sig måske ind i fagforeningerne igen," siger Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

I dag er det særligt de 18-25-årige, der ikke har organiseret sig, men de vågner snart op, mener han:

"De kommer i problemer, for de har ingen fagforening til at kæmpe deres sag, og de har ingen forsikring, så de ender på socialhjælp. Og det har de aldrig tænkt på gennem de syv opgangsår, som er det eneste, de har kendt til. Så det bliver hårde lærerprocesser, og en brat opvågning, men de skal nok komme," siger Henning Jørgensen.

Lizette Risgaard fra LO bebrejder ikke de unge, at de først melder sig ind, når der er kriseudsigter:

"Det er jo meget naturligt, at de ikke er der, hvis de ikke oplever et behov. Vi har haft en situation med rigtig gode forhold for unge. De er opdraget som guldklumper, men nu sker der så en bevidstgørelse, og det er jo sådan set fint nok. Vi oplever, at de unge, der melder sig ind, overvejer det grundigt og så er ekstra engagerede omkring det," siger Lizette Risgaard.

Vågnet af tornerosesøvn

At LO-fagbevægelsen får flere medlemmer, er nye toner i den klagesang, der oftest handler om, hvordan LO's storhedstid er forbi.

Og Jørgen Steen Madsen peger da også på, at selv om LO står over for en lysere fremtid, er der alligevel store udfordringer:

"LO-forbundene har stadig nogle meget barske strukturelle forhold, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og uddannelsesniveauet er blevet højere, samtidig med at de store årgange nu forlader arbejdsmarkedet. Så et tab i absolutte tal kan næsten ikke undgås, men nu kan man måske alligevel øge organisationsgraden," siger Jørgen Steen Madsen.

Men medlemmerne kommer ikke af sig selv, så derfor kræver det stadig, at fagforeningerne overbeviser folk om, at de skal melde sig ind.

Også det er LO-organisationerne efter sigende blevet bedre til:

"De har sovet tornerosesøvn i mange år. Men nu er de endelig vågnet op og har fundet ud af, at de selv skal i gang med rekrutteringsstrategierne," siger Henning Jørgensen.

Lizette Risgaard bekræfter, at fagforeningerne er blevet langt bedre til at rekruttere. Hun mener, at LO-forbundenes rolle hele tiden har været vigtig, men med udsigterne til ledighed er den blevet endnu vigtigere:

"Nu sætter man dagpengeperioden ned, og regeringen jager de ledige. Det har vi råbt op om og sat fokus på. Så fagbevægelsen beviser sit værd hver eneste dag. Men det er klart, at det er enormt vigtigt at give lønmodtagerne en tryghed, specielt nu," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her