Læsetid: 2 min.

Forskere skal granske dansk hampdyrkning

Inden december skal 300 anonyme hampedyrkere fra grenen til grænsen helst have reageret på et nyt forskningsprojekt om rusmidler
Rydningen af Christianias åbne hashmarked har medført, at miljøet omkring salg af cannabis er blevet hårdere.

Rydningen af Christianias åbne hashmarked har medført, at miljøet omkring salg af cannabis er blevet hårdere.

Maria Hedegaard

Indland
6. oktober 2008

Dyrkning af dansk pot bliver nu genstand for et internetbaseret forskningsprojekt igangsat af Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Alle nuværende og tidligere hampdyrkere kan - med løfte om fuld anonymitet -klikke sig ind på et spørgeskema og besvare 50 spørgsmål, deriblandt avancerede som f.eks. "Hvor mange gram rygeklart cannabis fik du i gennemsnit pr. plante ved din sidste høst?".

Dyrkerne kan også graduere værdien af ni forskellige "fordele" ved hjemmedyrket cannabis samt redegøre for, om eventuel gødning har været biologisk, kemisk eller begge dele.

Indblik

"Ideen er at få indblik i, hvad der foregår i Danmark på et større område, som er blevet kriminaliseret," siger lektor Vibeke A. Frank fra centret.

Fra 2004 har det kostet 2.000 kroner i bøde, hvis politiet finder cannabis eller cannabis-rester på en person.

Sammen med rydningen af Christianias åbne hashmarked har det medført, at miljøet omkring salg af cannabis er blevet hårdere. Og det kan have ført til, at flere dyrker selv for at undgå kontakt til pushere.

"Vi spørger, hvorfor de dyrker, hvor de dyrker, hvordan de dyrker, hvem dyrkerne er, hvor meget de tjener, hvilken uddannelse de har osv. Dermed får vi viden om en sandsynligvis ret stor gruppe borgere, hvis handlinger er kriminaliserede og derfor henligger i en gråzone," forklarer Vibeke A. Frank.

Hun bliver ikke overrasket, hvis den danske undersøgelse peger i samme retning som tilsvarende undersøgelser fra andre europæiske lande, nemlig at hampdyrkning og hjemmedyrket cannabis ofte indgår i sociale relationer og dermed har tråde til værdier som fællesskab og socialitet.

"Det er et helt andet bidrag til debatten end den, der ofte fremstilles, hvor cannabis primært sættes i forbindelse med lyssky skunk-farme og et hårdt kriminelt marked," siger hun.

Erfaringsmæssigt er langt de fleste hampdyrkere samtidig brugere. En belgisk undersøgelse har således vist, at kun to procent af dyrkerne alene dyrkede for medicinske eller afsætningsmæssige grunde.

Gråzone

- Hvad kan et sådant projekt bruges til?

"Jeg vil gerne understrege, at vi selv har sat dette projekt i gang, fordi vi ønsker en belysning af en gråzone. Hvad andre så vil bruge det til, kan vi ikke blande os i."

- Vil resultatet kunne bruges i en argumentation for legalisering?

"Altså, jeg har ingen ide om, at cannabis skal legaliseres. Men hampdyrkning er et socialt fænomen, som ikke bare forsvinder, fordi det er forbudt. Vi spørger til hampdyrkernes holdning til en række spørgsmål, deriblandt også legalisering eller regulering af cannabis. I Belgien er det således tilladt at dyrke op til tre hampeplanter til eget forbrug."

"Hvis der kom en legalisering, så ville der under alle omstændigheder også skulle være tale om regulering, således at unge - lige som på alkoholområdet - kunne rådgives om en, hvad skal man kalde det, god stil i forhold til cannabis. Nu får vi så input fra en gruppe, som har et førstehåndskendskab."

Forskningscentret har sat 300 besvarelser som minimum for, at projektet er tilstrækkeligt validt, og foreløbig er man halvvejs. Hvis nogen af Informations læsere har lyst til at tage skemaet i nærmere øjesyn, er adressen: www.crf-au.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Se engang på fotoet af de unge friske betjente som bærer de farlige planter væk. Nu kan vi sove trygt igen.

Inger Sundsvald

Spændende!

Håber så også at man forsker i, hvad det kan have for konsekvenser for passive rygere.

Skulle jeg nogensinde få lyst til at prøve, så vil jeg gerne vide om min kat kan tage skade.

Det er vel det mindste man kan forlange af forskning for offentlige midler.

Søren Dahse

Nils Brakchi er helt enig, de der planter ville med sikkerhed have slået mindst 50 personer ihjel og indlagt flere hundrede på sygehusene. lige som dig kan jeg sove trygt i nat, nå det er vidst på tide at drikke leveren væk, for vores alle sammens nationaldrik er nok den mest sikre substans der findes her i danmark, længe leve dobbelmoralen

Der er forskel på hamp og cannabis!

Hamp (Cannabis sativa L. subsp. sativa var. sativa) er en nytteplante som bruges til production af fibre, frø (noget af det bedste planteprotein der findes) og planteolie. Den har et THC-indhold som ligger under 0,3%.

Cannabis (C. sativa subsp. indica) har derimod absolut ringe fibre, ditto frø, men indeholder op til 20% THC.

Hamp er en absolut fantastisk nytteplante der vokser på marginale jorde næsten uden brug af sprøjtemidler eller kunstgødning. Cannabis er noget af det mest forkælede der findes med ofte stor forbrug (og restindhold) af sprøjtegifte.

Så differentier lige lidt.

Jeg vil dog tilslutte mig dem der mener at cannabis burde frigives da forbuddet ikke virker og THC er mindre farligt end ethanol eller nikotin.

Søren Dahse

Tak for det! undrede mig faktisk lidt over forskellen på cannabis og marijuana, selvom jeg vidste at der var en. btw ved ikke om du mente at frøene indholder THC, for det gør de ikke, hvilket også er grunden til at de er lovlige at sælge her i Danmark, har selv en 10 pak som jeg har fået gratis gennem en forhandler

Peter Jensen

"Fuld anonymitet" ..
På Internettet ? I Danmark ??
Med "lognings-direktiv" implementeret ??
Yeah right ..

Peter Jensen

Og lige til Søren Dahse :
Det er totalt irrelevant hvad det er for en hampe-sort .
Som lovgivningen er må Cannabis Sativa, Cannabis Indica og alle andre Cannabis-sorter ikke gro i Dansk muld .. Uanset om du anvender dem til "gede-mad",
fuglefrø eller batik-farvning .

Peter Jensen

Og er der EN ting skunk-farme IKKE er så er "lys-sky".
Det er jo derfor de nogle gange stjæler strømmen ..

Søren Dahse

peter jensen what? har aldrig sagt noget om dyrkning overhovedet, har sagt noget om frøene, som stadig er og bliver lovlige

Hampfrø er faktisk en vigtig bestanddel i mange slags fuglefoder. Hvorfor man en gang imellem kan se unge hampplanter under fuglebrædtet...

Søren Dahse

har heller aldrig snakket om hverken indica eller sativa sorte. vi snakkede om om forskellen på hamp og cannabis, hvor man ikke kan blive høj af hamp, da det bare er fibre fra planten, og så vidt jeg kan konkludere må cannabis være selve blomsten, som er den del man normalt høster og tørrer

indicia og sativa er bare forskellige arter af planten og derfor blomsten når vi snakker om brugen til at blive høj af

Cannabis er det overordnede artsnavn. Hamp, Sativa spp blomster producerer næsten ingen THC i deres harpiks, derfor næsten ingen rusvirkning. De såkalste "Cannabis", Indica spp. producerer meget THC i deres harpiks, derfor rusvirkning.

Det er denne evige navneforvirring der ødelægger chancerne for en god produktionsplante.

Jesper Wendt

Det er netop fordi det er blevet et socialt begreb det ikke vinder frem i en logisk legalisering.
Det ville være på sin plads at gøre op med den myte, der er nok en overvægt, men ikke noget der er markant.

Man tror man kan lov give sig ud af sine fejltagelser, men forstærker bare effekten af selvsamme fejl.

Den eneste konkrete løsning er at legalisere det og oplyse folk som med alle andre ting man skal passe på med ikke at overdrive. Vi lærer også vores børn ikke at spise for meget slik, ryge og drikke. Så jeg kan i sandhed ikke se problemet, andet end at det er blevet gjort til et socialt anliggende. Hvilket er skudt helt ved siden af.

Ret informativ artikel fra NYTimes som fortæller hvordan det går i Denver, CO, hvor cannabis lige blev frigivet.

http://www.nytimes.com/2010/06/27/business/27pot.html?src=me&ref=general

Der gik straks kapitalisme i det. ;)