Interview
Læsetid: 3 min.

'Det bliver ikke godt, før regionerne bliver nedlagt'

Hvis regionerne ikke vil sikre, at landets borgere maksimum har 30 minutters transporttid til det nærmeste sygehus, må Folketinget gribe ind, mener sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti. Hun ser helst regionerne helt nedlagt
Dansk Folkepartis Liselotte Blixt mener, det er en forkert strategi at samle specialerne på landet store sygehuse på bekostning af de små sygehuse.

Dansk Folkepartis Liselotte Blixt mener, det er en forkert strategi at samle specialerne på landet store sygehuse på bekostning af de små sygehuse.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
16. oktober 2008

Regionernes forslag om større og mere specialiserede sygehuse har spillet fallit, mener Dansk Folkeparti.

30 minutter er den maksimale tid, det må tage at komme til et sygehus, og Folketinget må nu gribe ind for at sikre borgerne, mener partiets sundhedsordfører Liselott Blixt:

"Det er vigtigt, at vi har nogle borgere, der føler sig trygge, samt at vi ikke har så lange afstande, at vi risikerer at miste liv på det."

- Og man kan kun være tryg på de små sygehuse?

"Vi snakker hverken stort eller småt. Det med de 30 minutter er for at sikre et akutberedskab i nærheden, som så kan sende patienten videre eller selv behandle. Det vigtige er, at vi kan tage os af tingene, så der ikke er nogen mennesker, der forbløder."

- Vil du ikke hellere have, at der ligger et sygehus 35 minutter fra din bopæl, der rent faktisk kan behandle din sygdom?

"Nu går jeg ikke op i minutantal, og jeg tror ikke, det betyder noget, om det er 35, 25 eller 30 minutter."

- Hvis I ikke går op i minutantal, hvorfor så målet om 30 minutter?

"Et eller andet sted skal du jo holde dig, så vi siger 30 minutter, fordi vi mener, det er maksimalt. Det er noget med, hvor lang tid det tager at behandle en patient. Hvis du har en blødende lever eller en styrtblødende gravid, så er der et minutantal. Vi har lyttet til noget fagpersonale - nogle læger - der siger, at det er cirka det antal minutter."

- Apropos fagpersonale, så er der jo flere fagfolk og eksperter, der taler for, at man laver større, centraliserede sygehuse. Lytter I ikke til dem?

"Det vigtigste for os er at lytte til borgerne, og jeg ved ikke, hvem der kunne tænke sig at bo et sted, hvor der er halvanden time til nærmeste sygehus, eller hvor du kommer til et sygehus og banker på en lukket dør. Det er ikke det, vi i Dansk Folkeparti går ind for i hvert fald."

- Region Midtjylland har besluttet at lave et stort sygehus, på bekostning af at nogle mindre så må lukke. Hvorfor skal de ikke have lov til det?

"Der ville det for nogle mennesker tage halvanden time at komme på sygehuset, og det er ikke rimeligt. Vi står ikke for at lukke de små sygehuse."

- Regionerne skal jo netop varetage drift og udvikling på sygehusområdet, så hvorfor blander I jer egentlig i det?

"Nu varer det jo ikke længe, før det alligevel kommer til Christiansborg. Når man ser på, hvor mange penge regionerne har sat af til sygehuse, og vi ved, hvor få penge der er, så ved vi også godt, at deres planer ikke kan lade sig gøre."

- Så I mener ikke, regionerne har kompetencer til at udføre deres opgaver på sundhedsområdet?

"De har nok kompetence, men de har nok også fået en opgave, der er bundet på mange leder, og de har så gjort det ud fra deres præmisser. Vi holder på, at vi ikke skal nedlægge de små sygehuse."

- Har forslaget noget at gøre med, at det her går lige i hjertet på hr. og fru Jensen? Altså at det er ren populisme?

"Jeg ved ikke, hvad du mener. Jeg kommer nede fra Rødbyhavn og kan se sygehusene blive lukket. Jeg synes, det er fuldstændig forrykt, at vi samtidig skal have personale, der kører fra Lolland-Falster til Nordsjælland, fordi det kun er der, man kan få arbejde. Infrastrukturmæssigt er det da fuldstændig hen i vejret. Så man skal nok bo i et yderområde for at vide, hvad det drejer sig om."

- Så bor de sundhedsøkonomer, der mener, at store sygehuse er mere rentable, måske ikke i et yderområde?

"Nej, de bor nok midt i en midtby."

- Men der er argumenter, der taler for de store sygehuse, og regionerne har jo brugt lang tid på at overveje og undersøge konsekvenserne?

"Jamen, for eksempel på Rigshospitalet er der meget personale, der ikke kan parkere og få transport derind. Men der har vi lagt en masse speciale, og man bliver ved med at udbygge og flytte specialer derind, mens det kniber med personalet. Det kunne være, man skulle se Danmark som helhed i stedet for."

- Så opgaven skal slet ikke ligge hos regionerne?

"Nej, altså, for regionerne, de skal jo bare nedlægges. Det er også derfor, at jeg hele tiden har sagt, at det ikke bliver godt, før vi får nedlagt regionerne og får lavet et samlet beredskab."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Nu forstår jeg ingenting. Hvorfor blev regionerne ikke nedlagt under Strukturforhandlingerne. Ville det ikke have sparet samfundet for meget bøvl med at flytte frem og tilbage. Det var i mine øjne totalt vanvittig med den udformning regeringen og DF gav de nye 5 regioner, Dels nedlagde de alt der fungerede rigtigt godt i de gamle amter som fx speciel undervisning og behandling, miljøafdelingerne, den regionale planlægning, gymnasieskolerne osv. Det eneste de gamle amter blev kritiseret for var driften af sygehusene og det var så godt som det eneste de fik lov at beholde.

Så i dag har DF og regeringen kun opnået også at ha´ fået bøvl med miljøet og specielt miljøgodkendelserne, mange børn der er blevet behandlet på en af de gamle specialskoler eller behandlingssteder er blevet hjemtaget til kommunerne fordi disse ikke fik penge med til at betale den større del af behandlingerne. Osv………………………

Og nu truer DF med ikke at ville indgå et Finanslovsforlig, hvis ikke regeringen forbyder regionerne at nedlægge de små sygehuse. Jeg troede ellers at sammenlægningen af de 14 gamle amter til 5 regioner skulle gøre regionerne mere selvstændige og selvbestemmende. Men sådan skulle det ikke være og det regionale og kommunale selvstyrer er kun godt når regionerne og kommunerne gør som DF og Fogh Rasmussen siger. Er det virkeligt det DF og regeringen forstår med demokrati og kommunalselvstyrer-
DF krav om kun 30 minutters transporttid til et hospital lyder som en god slagvarer, men er det et samfunds gode og hvad med det beredskab med helikoptere, som var meget på tale i Strukturreformsforhandlingerne, hvor er løfterne om dem blevet af?

Det undrer mig ikke at det nu rumler med at nedlægge regionerne. Efter at have frataget dem det afgørende magtinstrument nemlig at udskrive skatter har man sat dem i en umulig situation hvor de får ansvar for noget de ingen indflydelse har på. Det kan kun ende galt. Mon det hele tiden har været den skjulte dagsorden fra regeringens side? At centralisere den politiske magt. Hvordan kan et såkaldt liberalt parti som Venstre forsvare det?

Regionerne er privatiseringsmaskiner...