Læsetid: 12 min.

Kampen om havets kapital

Da Fogh-regeringen privatiserede fiskene i havet omkring Danmark, solgte mange fiskere deres kvoter og gik i land. Nu ejes fiskene af færre og færre mennesker, men ved Vesterhavs-lejet Thorup Strand har 20 mand stiftet et laug, der skal holde de store koncerner væk
Ved 2-3-4-tiden om natten glider kutterne i havet med lanterner, der farver bølgerne røde og lysegrønne. Det gælder om at komme først ud for at få de bedste fangstpladser.

Ved 2-3-4-tiden om natten glider kutterne i havet med lanterner, der farver bølgerne røde og lysegrønne. Det gælder om at komme først ud for at få de bedste fangstpladser.

Getty Images

7. oktober 2008

Fiskeren sætter sin mobiltelefon op til vindmåleren, så lyset fra displayet oplyser nålen. Klokken er to om natten, og Vesterhavets skummen og brølen kan nok høres, men knap ses.

Nålen rykker frem og tilbage i stød, akkurat som vinden gør det, når den fejer over havet. Den svinger mellem 13 og 14 sekundmeter. Tæt på stiv kuling.

"Vi kan godt klare det, men det er lidt uforsvarligt," siger Per Olsen.

Fiskeren tripper rundt på stedet. Han vil gerne på havet, men på den anden side ...

Makkeren Leif kalder ham 'Lille Per', og selv om den 21-årige fisker er en af de yngste på pladsen ved Thorup Strand, er han nu ikke så lille af størrelse; det kræver en vis styrke at være på havet 14 timer ad gangen. I sidste uge faldt en fisker over bord fra A-85'eren.

"Hvis vejret havde været, som det er i nat, så havde det været svært at finde ham igen," bemærker Per.

"Det er i hvert fald svært at svømme båden op, hvis man er alene," supplerer Leif.

Stormen kaster ordene rundt og gør det svært at høre hele sætninger. Det bliver ikke nemmere af, at fiskerne taler et sprog, der synes at være helt deres eget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lær dem dog noget kapitalisme. I stedet for kvoter på fangst, giv dem kvoter på salg. Enhver kvoteandel på en bestemt fisk giver en procent-brøkdel af en hver salgsindtægt fra denne fiskeart i hele EU.

Det format gik de over til i New Zealand for nogle år siden.

Imens de Danske og Europæiske fiskebestande er langsomt ved at kollabere, så er de New-Zealandske stabile og raske.

På denne måde bliver fiskebestanden ikke til noget der skal høstes hurtigst muligt før nogen anden gør det, men til noget der skal plejes og bevares for at bevare indtægterne fra den. Samtidigt vil en faldende fangst i et område, der normalt også udløser en faldende indtægt, blive pufferet af demn totale EU-fangst.

Travis Malmzon

@Thomas Holm

Fornuftigt forslag.

Men der er sq noget grundlæggende galt i hele fiskerbranchen, og det er at distrubutionsleddet tilsyneladende sander det hele til.
Eller nogen gør i hvert tilfælde.

Jeg bor i København (Frederiksberg), og har adgang til 1 udsalgssted med frisk fisk indenfor en afstand af 1 km.
Jeg kan nå 10 døgnkiosker på 100 meter.

Hvis man fra regeringens side virkelig mente noget med al sin sundhedssnak, kunne man jo passende sikre at der var udsalg af kvalitetsfisk i de større byer.
Så var der også et incitament til at fiskerne fangede andet en tobis og undermålere.

Kurt Svennevig Christensen

Fiskerne på Thorup Strand som stadig fisker for at leve og ikke som ejerne af kapitalen i fiskeriet i dag som lever af profitten, er hverken kommet på museum el. har vundet over storkapitalen.

Og der er ikke andet end tabere i og uden for fiskeriet i kapitaliseringen og privatiseringen af fisken i havet. Hvis ikke det står krystalklart efter flere dage på stranden med fiskerne, så må journalisten derop igen.

Og Thomas Holm bør læse på lektien fra New Zealand. For det første er bestandene ikke stabile og for det andet er regulering ligesom andre privatiserede fiskerier. På New Zealand har man i modsætning til ex. EU kunne enes om en lang række af foranstaltninger ex. lukkede områder, forbudte redskaber osv. Hvis man skulle nå det mål at fiskebestandene regulerede så skulle man derimod se på Færøerne hvor man bruger "havdage". Dvs. et fartøj får ex. antal havdage og så må det lande alt det der fanges.

Havdagesystemet er pt. under pres fordi de store har brug for flere havdage. Men hele det system på Færøerne som er bygget op i starten af 90'erne er bygget i tæt samarbejde mellem fiskerne, biologerne og myndigheder. Og det er et godt fundament også selv om det knager lige nu.

Men vigtigste står lysende klart med havdage modellen - kapitalisering af fisken i havet er en død sild på Færøerne.