Læsetid: 2 min.

Lykketoft afviser kritik: 'Det er noget sludder'

Mogens Lykketoft (S) erklærer sig lodret uenig i kritikken af Socialdemokraternes udspil i finanskrisen og kalder kritikken for ’noget sludder’
Indland
15. oktober 2008
Mogens Lykketoft (S) erklærer sig lodret uenig i kritikken af Socialdemokraternes udspil i finanskrisen og kalder kritikken for ’noget sludder’

- Hvad siger du til kritikken af, at de socialdemokratiske svar på finanskrisen er for uklare?

"Det er noget sludder. Det er meget klart, hvad dagsordenen er. Det, som vi ved skal virke i fremtiden - at staten skal spille en større rolle, regulere bedre, investere mere, kontrollere bedre - det kan godt være, at det er blevet sagt før, men krisen har jo afdækket, at det er mere nødvendigt end nogensinde"

- Hvad skal være socialde-mokraternes svar på de nye tider?

"Vi skal genetablere, at markedet ikke er vores herre, men vores tjener. Og så er det helt indlysende, at når vi går ind i en mere depressiv stemning - så bliver vi nødt til igen at tage fat på at sætte beskæftigelsen i gang. Ikke ved at pumpe skattelettelser ud, men ved at sætte nogle offentlige investeringer i gang, som vi under alle omstændigheder skal sætte i gang."

Politisk handling

- Er det nok - bare at kræve flere offentlige investeringer?

"Pointen er, at de offentlige investeringer er nødvendige under alle omstændigheder - men krisen giver os i infrastruktur, i kollektiv trafik, på sygehusene og en langt række andre steder mere plads til at gøre det hurtigere. Det er godt, men det kræver politisk handling."

- Men skal der ikke flere socialdemokratiske svar til end bare flere offentlige investeringer?

"Der er behov for en kombination af nationale og forhåbentligt bredere europæiske reguleringsbestemmelser, så ingen kan komme til at bringe så mange menneskers opsparing i fare igen. Det handler om at kigge meget kritisk på bankerne og om ikke mindst at se på kapitalfondenes rolle, som Nyrup også har påpeget," siger Lykketoft. "Og så skal vi stoppe for den privatisering af vigtige offentlige funktioner, der har været i gang - også med vores støtte."

Sagt stop flere gange

- Har I ikke lagt jer for meget i slipstrømmen af den markedsorienterede dagsorden, der har været gældende de sidste ti år? I kritiseres for, at det f.eks. kun er Nyrup, der har gjort opmærksom på problemerne med kapitalfonde?

"Det er ikke rigtigt. Jeg kan finde indtil flere artikler, jeg også har skrevet om den sag. Og nogle af de her ting omkring nødvendigheden af at bremse op for en bevidstløs privatiseringsstrategi, det står også i det papir, som Henrik Sass Larsen og Mette Frederiksen fremlagde på vores kongres. Det kunne godt tåle at blive læst en ekstra gang".

- Er løsningen at vende tilbage til linjen i begyndelsen af 90'erne?

"På nogle områder. På andre områder er det et mere grundlæggende opgør med den superliberale tankegang, som har præget dagsordenen siden Reagan og Thatcher."

- Har de europæiske Socialdemokratier været lidt for præget af den dagsorden?

"Vi har under alle omstændigheder været influeret af den dagsorden, fordi USA i høj grad har ført taktstokken. Derfor er en ændret erkendelse og en ny regering i Washington også en forudsætning for, at en anden strategi kan blive tilstrækkelig effektiv," siger Mogens Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lykketoft er endnu engang partiets centrale redningskrans efter min mening, men hvis liste A virkelig ønsker at gøre op med det bevidstløse privatiseringsorgie og den nyliberalistiske tankegang, er der brug for at de får skovlen samlet op og tager et helhjertet opgør med Thorning-fløjen, dropper hendes formandskab og ikke mindst Anthony Giddens-epidemien.

Det er i øvrigt fabelagtigt hvordan man _endnu engang_ nævner Nyrup som en "kritiker" af denne tendens, når han så sandelig var frontfiguren for socialdemokratiets højredrejning og privatiseringer i 90'erne!!