Læsetid: 3 min.

Mandeforsker: Ligestillingen er kammet over

Med forældreansvarsloven er politikerne er gået for langt i forsøget på at ligestille mænd og kvinder, lyder kritikken fra mandeforsker. Men skal den rulles tilbage, kan det lige så vel være far som mor, der skal have forældremyndigheden, vurderer chefpsykolog
Primær omsorg. Der er intet argument for, at det være skal moderen, der skal varetage den primære omsorg, hvis loven laves om, siger eksperter.

Primær omsorg. Der er intet argument for, at det være skal moderen, der skal varetage den primære omsorg, hvis loven laves om, siger eksperter.

Lea Meilandt Mathiesen

Indland
10. oktober 2008

Den aktuelle ballade om forældreansvarsloven, hvor organisationer og politikere vil have den kun ét år gamle lov revideret, kommer slet ikke bag på mandeforsker Kenneth Reinicke fra RUC.

"Loven er jo skræddersyet til familier, der godt kan finde ud af at blive enige. Men den tager ikke højde for de konfliktfyldte familier, hvor forældrene ikke kan finde ud af at tale sammen," siger han.

Den situation mener han godt man kunne have undgået, hvis politikerne havde taget mere hensyn til anbefalingerne fra det lovforberedende arbejde, som en række centrale aktører deltog i. Men i stedet valgte de at udvide den fælles forældremyndighed, så der nu skal "tungtvejende grunde" til at ophæve den.

Hvor regeringen på områder som barsel, kvoter og lønstatistikker stejlt afviser oppositionens krav om mere regulering, er politikerne ifølge Kenneth Reinicke gået skridtet for langt i deres iver for at skabe ligestilling for mændene.

"Spørgsmål om forældremyndighed og samvær har jo været mænds store, demokratiske ligestillingsprojekt i mange år. Der er også blevet postet masser af penge i krisecentre og behandlingstilbud for voldelige mænd. Men det virker som om, at politikerne er kammet over her," siger han.

Øremærket barsel

Undren er der også hos professor og ligestillingsforsker ved Aalborg Universitet, Anette Borchorst.

Men hendes undren går på, hvorfor politikerne finder det så vigtigt at sikre mændene fælles forældremyndighed, når de ikke vil øremærke mere end to ugers barsel til faderen, som det er tilfældet i de øvrige nordiske lande.

"Det er altså paradoksalt, at man først vil starte ligestillingen, når det er gået galt - når folk bliver skilt. For flere undersøgelser viser jo, at der er færre skilsmisser i de familier, hvor faderen har taget meget barsel," siger hun.

Blandt lovens kritikere er der flere, som taler varmt for, at man skal rulle loven tilbage, så det igen i højere grad kun bliver den ene forældre, der har forældremyndigheden.

Og her er det oftest moderen, der bliver nævnt, som den rette udøver af forældremyndigheden. For eksempel lyder det fra Dansk Kvindesamfund, at "kvinder fortsat er den primære omsorgsgiver".

Men ifølge sagkundskaben er der intet argument for, at det nødvendigvis skal være moderen, som skal have tildelt forældremyndigheden, hvis loven skal laves om igen:

"Et barn knytter sig til den person, der tager sig af det. Det kan lige så godt være faderen som moderen. Mænds evne til knytte sig til et barn er fuldt til stede på alle parametre," siger Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet.

Masser af konflikt

Det er langt fra første gang, at der er ballade om lovgivning om forældremyndighed og samvær ved skilsmisser.

Den daværende socialdemokratiske justitsminister, Frank Jensen, husker tilbage på 1990'erne, da han stod i spidsen for ændringer af lovningen på dette område.

"Der har altid være en masse konflikt, når man har ville ændre på love om forældreansvar," husker han.

Ifølge Frank Jensen er der nemlig et fællestræk blandt de politikerne over tid, som er med til at gøre området sprængfarligt:

"Lovgiverne plejer at være ret konsistente i at respektere, at fædrene er kommet mere på banen, når det kommer til at tage sig af børnene. Så er der altid nogen, som prøver at skyde os i skoene, at vi kun tager hensyn til faderen. Men vores udgangspunkt er jo, at et barn både har ret til en far og en mor," siger Frank Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Sørensen

Kenneth Reinicke har altid været en kvindeforsker i en mandekrop.

Hvorfor er der ikke statsfinansierede mandeforskere som mænd kan identificere sig med ?

Hvorfor er alle kønsforskere altid personer der KUN ser tingene fra kvindens side ?

Ligeberettigelse ? Ja tak, men hvornår ?

"For eksempel lyder det fra Dansk Kvindesamfund, at "kvinder fortsat er den primære omsorgsgiver"."

Det afhænger måske lidt af hvad man forstår ved den "primære omsorgsgiver". Skal Far straffes for at arbejde over for at få økonomien til at hænge sammen?

Lad os oversætte Dansk Kvindesamfunds ovenstående udsagn til arbejdsmarkedet:

"mænd er fortsat den primære arbejdstager"

Heraf følger vel at man ikke uden videre kan betro kvinder mere betroede stillinger?

Forældreansvarsloven er forhåbentlig kommet for at blive - den forsøger at sætte børnen i centrum - ånden er at forældrene f... har at være forældre og primært tænke på børnene. Udgangspunktet er jo at forældrene er lige (og ikke som tidligere hvor manden pr. definition var underforældre)
Statsforvaltningen skal måske have nogle flere redskaber og muligheder - børnesagkyndig hjælp og deltagelse heri skal måske ikke være frivilligt ...Der skal måske tilknyttes flere børnesagkyndige til en sag for at undgå at den ene BS der er på sagen har primær baggrund i flygtningebørn - og dermed ser spøgelser allevegne.
Men magten er stadig hos kvinderne - 88% tilfælde er det kvinderne der er bofællesforældre og dermed også den som skal modtage børnepenge!! - på dette punkt er intet ændret! også selv om begge forældre tjener 500.000 om året så er det stadig manden der skal betale mere 2000 kr til pr barn pr måned til kvinden - selvom der er 7/7 ordning og selvom der er fælles forældremyndighed.
Men i flere af indlæggene handler det i bund og grund om hvem der har magte - jeg spørge bare "Hvor blev børnene af og deres behov?
Godt nok er overskriften Ligestilling, men udgangspunktet er jo Forældreansvarsloven

Dansk Kvindesamfund siger, at "kvinder fortsat er den primære omsorgsgiver".

Er det, for nu at udtrykke det så primitivt som muligt, godt eller dårligt? Hvad siger kvindernes mange selvbestaltede talerør, der har opfundet begreb som "svage kvindegrupper", som de udtaler sig på vegne af? De har ubegræsnet tilgang til medierne.

Har kvinder sans for logik? Nå, nej det kommer ikke sagen ved.

Inger Sundsvald

Mange mænd fatter ikke hvad det drejer sig om for kvinder. De ved ikke, at det, at vise sig som en god kammerat, kommer dem selv til gode på et senere tidspunkt, også i tilfælde af at parterne må skilles.
De kan læse mere her:

Midt i en knibetid.
Af HANNE KORVIG
Sådan blev jeg forvandlet fra en fitnessdyrkende storbyseriel monogamist til en stresset, dikterende, anspændt kvinde.

http://politiken.dk/debat/kroniker/article584433.ece

@Jens Thorning

"Har kvinder sans for logik? Nå, nej det kommer ikke sagen ved."

------------------------------

Hvis man er Aristoteleker, må Altet ( Universet )
vel synes at være styret af: En logisk fejl !

---------------

Tvivl

Der skal - som bekendt - tvivles på alt
- især på de antagelser
du ikke er opmærksom på du har gjort;
sæt dig fri fra forhåndsanskuelsesformernes tyranni,
ellers gavner det kun lidt at søge at tænke stort.

Af logikker gives i grunden nok kun to:
Den til den og den tid - af os godtagne logik,
og den logik som Virkeligheden selv følger,
den sidste er Altet's egen Logik
- kan vel tilnærmes med Dialektik,
og kendes bedst under navnet: Kvindelig Logik.

Kim Gram@

Ja, det er rigtigt, men Den Guddommelige Sofia er for stort lige nu; for man kan ikke have ligestilling og mere magt samtidigt; man kan ikke synge "Vi er stærke" og påberåbe sig svaghed, man kan ikke synge "Vi er mange" og beklage sig over at være for få; og man kan ikke jamre over stadig at være den primære omsorgsgiver uden at give magten fra sig. Det er på tide, at kvinderne tager sig sammen!

Ja, men jeg skriver om kvindernes selvbestaltede talerør, og der er nogle skrækindjagende eksempler, det værste, jeg endnu er stødt på, er, undskyld name-droppingen, en docent ved Juridisk Fakultet, Hermann, der - så vidt jeg har forstået, men jeg kan jo tage fejl eller have hørt forkert - sidestiller graviditet med en offertilstand fremkaldt af noget, der kan sidestilles med kriminelt overgreb (og derfor skal kvinder have ubegrænset adgang til abort fra 15-års alderen, mener Hermann).

Så er der fuld skrue på kønsgeneraliseringen