Læsetid: 2 min.

Nødråb fra pædagoger falder på stengrund

Kommunerne kan sagtens sikre en ordentlig børnepasning inden for de nuværende aftaler, lyder det frabåde regeringspartier og KL-formand
Indland
3. oktober 2008

De ansvarlige politikere bag aftalen om kommunernes økonomi ser ingen grund til bekymring eller selvransagelse over udsigten til massive besparelser på vuggestuer, børnehaver og SFO'er på næste års budgetter.

Således mener de konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, ikke, at der er grund til bekymring, fordi der skal spares på børnepasningen i kommunerne.

"I en samlet offentlig økonomi er vi nødt til at styre udgifterne, og jeg tror, at de fleste kommuner er meget fornuftige, når det kommer til at bruge pengene på den rigtige måde," siger Henriette Kjær.

Hun peger også på, at nedskæringer på børneområdet ofte bliver genstand for stor offentlig bevågenhed.

"Småbørnsforældre er jo en af de mest ressourcestærke grupper, så jeg tror ikke, at kommunerne kan slippe af sted med uforsvarlige nedskæringer," siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra velfærdsminister Karen Jespersen (V), men hendes partifælle Erling Bonnesen mener ikke, at kommunernes 'klagesang' er berettiget:

"Det er kommunalpolitikernes egen prioritering, som de lokalt står til ansvar for. I stedet for at tage fra den nære service, kan de rationaliseret administrationen," siger han.

Erling Bonnesen peger også på, at der aldrig har været større budgetter end nu.

"Der var enighed om den aftale, som kommunerne og regeringen indgik med hinanden. Vi var enige om, at serviceniveauet kunne forblive uændret i forhold til sidste år," siger han.

Ulykkelig situation

Formanden for KL, Erik Fabrin (V) er "meget forsigtig" med at kommentere opgørelsen fra BUPL, før kommunernes endelige budgetter er vedtaget - de skal være på plads senest 15. oktober.

"Men samlet set giver vores aftale med regeringen om kommunernes økonomi plads til en uændret eller lidt bedre service i forhold til i år. Hvis man så lokalt ønsker at prioritere anderledes, ligger det inden for det kommunale beslutningsrum," siger han.

Fra SF lyder der til gengæld fornyet kritik af kommunernes vilkår. Partiets gruppeformand, Ole Sohn, skyder skylden på aftalen mellem kommunerne og regeringen fra i sommer.

Han mener, at den lægger alt for snævre rammer for, hvor mange penge kommunerne må bruge næste år:

"Det er en ulykkelig situation, som kommunerne bliver bragt i. Men det er desværre konsekvensen af den politik, som Dansk Folkeparti og regeringen fører, hvor de holder kommunerne i al for stram snor," siger Ole Sohn.

Han fremhæver den aktuelle finanskrise i USA, som et eksempel på, hvor galt det kan gå, når man prioriterer skattelettelser over velfærd, som, han mener, tilfældet er med VKO.

"De forsøger jo hele tiden at booste det private forbrug ved at pumpe milliarder ud i skattelettelser til de mest velstillede," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her