Læsetid: 3 min.

Nyt asiatisk universitet satser udelukkende på kvinder

Uddannelse er ofte udelukket for fattige kvinder i Den Tredje Verden, men det skal et nyåbnet kvindeuniversitet i Bangladesh lave om på. Her skal kvinder fra fattige familier kunne få en højere uddannelse, så regionen kan få brudt med mændenes monopol på uddannelse
Danske politikeres holdning er oftest den, at vi skal hjælpe kvinder til at få en uddannelse, der svarer til 9. klasse. Men på Asian University for Women i Bangladesh går man skridtet videre og forsøger at hjælpe kvinder til at få en højere uddannelse.Arkiv

Danske politikeres holdning er oftest den, at vi skal hjælpe kvinder til at få en uddannelse, der svarer til 9. klasse. Men på Asian University for Women i Bangladesh går man skridtet videre og forsøger at hjælpe kvinder til at få en højere uddannelse.Arkiv

Mikkel Østergaard

Indland
15. oktober 2008

Sreymom Pol er vokset op i landsby i Cambodja med sin mor og far og fire søskende. Moderen solgte ris fra en bod ved deres hjem, og faderen arbejdede som lærer og senere musiker for at tjene penge til familien. Efter faderens død for tre år siden har Sreymom måttet høre på naboernes sladder om, at familien Pol aldrig ville klare sig, fordi der kun er en søn i søskendeflokken.

"I min landsby tror folk, at kvinder ikke kan finde ud af noget som helst. De går derhjemme og tjener måske en smule penge på markedet. For pigerne kan ikke ligesom sønnerne tage langt bort og tjene penge til familien," fortæller Shreymom Pol og tilføjer: "Men den ide har jeg fået ødelagt."

Shreymom Pol fik sidste år mulighed for at læse videre i den cambodjanske hovedstad Phnom Penh og er i år blandt de 128 studerende fra seks forskellige lande, der er startet på det nye Asian University for Women (Asiatisk Universitet for Kvinder, red.), der har til huse i Bang-ladeshs næststørste by, Chittagong.

Ideen til et universitet specielt for kvinder kommer fra ildsjælen Kamal Ahmad, der er advokat og har arbejdet inden for en række internationale organisationer. Asian University for Women bygger på det gamle ordsprog:

"At uddanne en mand er at uddanne et individ, at uddanne en kvinde er at uddanne en familie."

Kønsopdeling nødvendig

I marts måned åbnede skolens forberedelseskurser, som skal gøre det første hold dygtige unge kvinder fra fattige familier i de asiatiske lande klar til en tre-årig lederuddannelse og to års praktik. Herhjemme har Lone Dybkjær fra det Det Radikale Venstre været med til at bane vejen for kvindeuniversitetet i Bangladesh.

"Danske politikeres holdning er oftest den, at vi kan hjælpe kvinder til at få, hvad der svarer til 9. klasse. Højere uddannelse er ikke vores opgave, men hvis disse lande skal genopbygges og ikke blive løbet over ende af multinationale selskaber eller korrupte politikere, så er højere uddannelse for især kvinderne en del af løsningen," mener Lone Dybkjær.

De seneste otte år har hun været en del af universitetets støttegruppe, som har hjulpet Kamal Ahmad med at få rejst penge til Asian University for Women. Pengene til universitetet kommer især fra en lang række private fonde og velgørere i USA og Asien. Og Lone Dybkjær er i dag med til officielt at åbne det nye universitet.

"Det er ofte os danskere imod at lave kønsopdelte skoler, men problemet er, at hvis vi ikke gør noget ekstraordinært for kvinderne i de her lande, så får de ikke en chance. Masser af familier ville aldrig sende deres døtre på universitetet, fordi de ikke vil have, at de blander sig for meget med mændene, derfor mener jeg, at det her er en god måde at fjerne nogle barrierer for kvinder," siger Lone Dybkjær.

At få kvinderne uddannet er ikke bare et spørgsmål om ligestilling. I mange tredjeverdens-lande har det vist sig at være vigtigt at sætte ind over for kvinderne med uddannelse og penge.

"Historien om mikrolån, hvor en enkelt person i et fattigt land får et lille lån af en vestlig donor, er et bevis på, hvor vigtigt det er at få kvinderne med, for det er jo dem, der er kulturbærere og giver deres viden videre til børnene, og det er dem, der i høj grad kan være med til genopbygge samfund, der har været splittet af konflikter og krige. At satse på uddannelse mere generelt er det samme som at satse på uddannelse til mænd, fordi det er dem, der kommer først i mange af de her lande," forklarer Dybkjær.

Det asiatiske kvindeuniversitet skal med tiden kunne rumme omkring 3.000 studerende, men håbet er, at dette bare bliver det første af en række universiteter for kvinder i Den Tredje Verden.

"Universitetet i Bangladesh skal være et fyrtårn for lignende initiativer rundt om i verden, og kvinderne skal være rollemodeller for andre og bane vejen for, at man lærer at se anderledes på kvinder, og hvad de kan," mener Lone Dybkjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her