Læsetid: 2 min.

Opposition: Mulighed for længere ophold til handlede kvinder

Politikerne er uenige om, hvordan handlede kvinder bedst hjælpes. Men én mulighed kan være at give dem opholdstilladelse, mener oppositionen
Indland
14. oktober 2008
Politikerne er uenige om, hvordan handlede kvinder bedst hjælpes. Men én mulighed kan være at give dem opholdstilladelse, mener oppositionen

Handlede kvinder skal have mulighed for at opholde sig længere tid i Danmark. Det mener oppositionen.

Debatten rejses efter, at Information i går beskrev, at kun to kvinder har taget imod tilbuddet om den såkaldte udvidede refleksionsperiode, der forsørger at hjælpe handlede kvinder ud af prostitution og tilbage til hjemlandet efter 100 dages lovligt ophold i landet.

Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne var oprindeligt positive over for modellen, men nu har de ikke mange roser til overs.

"Det går ad Pommern til," siger Anne-Marie Meldgaard (S), der var Socialdemokraternes ligestillingsordfører, da tilbuddet blev udvidet.

Radikale er lige så lidt begejstret.

De to partier er derfor enige om at give kvinder, der har vidnet mod deres bagmænd, mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark.

"Tilbuddet i dag er ikke godt nok. Hvis der ikke tilbydes ophold, så er det ikke noget værd. Det skal ligge i kortene, at det er muligt at få ophold, når det ikke er hensigtsmæssigt at blive sendt hjem," siger ligestillingsordfører for Det Radikale, Lone Dybkjær, der modsat Socialdemokraterne er åben for at give permanent ophold til de handlede kvinder, der vidner mod bagmændene.

De to partier mener dog ikke, at der er noget i vejen for, at kvinder, der ikke har ønsket at vidne, sendes hjem efter 100 dage.

"Situationen er anderledes, hvis ikke man vidner, for så kan man bare påstå, at man er handlet," siger Lone Dybkjær.

Problem at belønne

Venstre mener, at der ikkeskal røres ved den nuværende refleksionsperiode, bortset fra "nogle småting, der måske skal justeres."

Ligestillingsordfører Ellen Trane Nørby (V) afviser at give længere ophold til de handlede kvinder.

"Vi er imod, at man kan få lov til at blive i Danmark, hvis man vidner, for så belønnes man, og det er dybt problematisk," siger hun og fortsætter:

"Det er simpelthen naivt at tro, at man kan løse problemet, hvis man giver permanent opholdstilladelse."

Hun peger dog på, at politiet kan blive bedre, hvis de får tilført flere ressourcer:

"Hos politiet kan der ske meget. De skal sørge for, at bagmændene bliver stoppet og på den måde tage fat i roden af problemet. Så der bør ske en opprioritering af ressourcer på det politimæssige område."

Dansk Folkeparti nægter også at give længere opholdstilladelser.

"Vi frygter, at det vil ende i misbrug af systemet - den lem tør vi ikke lukke op for," siger ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti, Marlene Harpsøe, der ikke mener, at den nuværende ordning er en fiasko:

"Vi ser ikke nogen grund til at ændre ordningen. Det er da noget, at vi har hjulpet to kvinder," lyder det fra DF-ordføreren.

Hun har ikke yderligere forslag til, hvordan de handlede kvinder bedst hjælpes, men bakker op om de initiativer, der allerede er i gang.

SF og Enhedslisten er enige i, at handlede kvinder skal have opholdstilladelse i Danmark, men de er ikke enige i, at det kun skal gælde de kvinder, der har vidnet mod deres bagmænd. SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bakke, mener, at "den ordning, vi har i dag, er menneskefjendsk. Når det kan bevises, at man er offer for menneskehandel, skal man per automatik have ophold. Det skal ikke betinges," siger hun,

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her