Læsetid: 3 min.

Socialrådgivere forskelsbehandler prostituerede

Sagsbehandlere står i et dilemma, når de skal hjælpe prostituerede på kontanthjælp. Nogle straffer, mens andre tager sociale hensyn
Prostituerede, der samtidig hæver kontanthjælp, risikerer at blive anmeldt for social bedrageri, hvis de henvender sig til en socialrådgiver for at få hjælp til at komme ud af prostitutionsmiljøet.

Prostituerede, der samtidig hæver kontanthjælp, risikerer at blive anmeldt for social bedrageri, hvis de henvender sig til en socialrådgiver for at få hjælp til at komme ud af prostitutionsmiljøet.

Indland
30. oktober 2008

Sagsbehandlere tvinges til at vælge mellem at hjælpe eller straffe prostituerede, der henvender sig for at få hjælp.

En meget stor andel af de prostituerede er samtidig på kontanthjælp. Ifølge straffeloven er det socialt bedrageri, og sagsbehandlerne har derfor pligt til at indberette det.

Men serviceloven pålægger omvendt sagsbehandlerne at hjælpe de prostituerede. Det er et klart dilemma, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post:

"Vi skal følge lovens bogstav, og så er det socialt bedrageri, når en prostitueret både modtager kontanthjælp og tjener penge ved siden af. Men dilemmaet er, at vi også skal følge den del af loven, som byder os at støtte mennesker med sociale problemer," siger Bettina Post.

Hun understreger, at en prostitueret risikerer at få en kæmpe gæld, hvis hun for eksempel skal betale otte års kontanthjælp tilbage.

"Der er brug for en socialfaglig debat om dette dilemma," siger hun.

Indtil 1998 havde kommunerne mulighed for at give kontanthjælp til en prostitueret, hvis hun ønskede hjælp til at komme ud af prostitutionen.

Men denne mulighed blev kasseret, da bistandsloven i 1998 blev erstattet af loven om aktiv socialpolitik - den såkaldte aktivlov.

I flere kommuner vælger man dog at se bort fra loven ved at undlade at indberette, at en kontanthjælpsmodtager også arbejder som prostitueret.

Sagsbehandlerne vælger i stedet at tilgodese den prostitueredes sociale behov.

Det sker blandt andet i Aalborg Kommune.

Her får sagsbehandlerne besked på, at det er i orden, at de ser igennem fingre med denne form for socialt bedrageri, siger socialchef i Aalborg Kommune, Hanne Manata:

"Man lader være med at sanktionere der, hvor der er mistanke om, at kvinden arbejder som prostitueret, samtidig med at hun modtager kontanthjælp. Det ser vi igennem fingre med. Jeg mener, det er vigtigere at se på kvindernes behov for hjælp frem for at presse dem på pengepungen. For hvis man gør det, bliver konsekvensen, at de kommer ud i endnu mere prostitution," siger socialchefen.

I København får sagsbehandlerne derimod besked på at følge loven og straffe de prostituerede.

Embedsmænd i kommunen er dog opmærksomme på, at sagsbehandlerne håndterer loven forskelligt.

Pålæg sanktioner

Københavns Kommune spurgte sidste år beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen om, hvilke muligheder de havde for at hjælpe prostituerede på kontanthjælp.

Ministerens svar var ikke til at misforstå:

Hvis en prostitueret modtager kontanthjælp, samtidig med hun tjener penge på prostitution, er det socialt bedrageri. Det skal indberettes, og der skal "pålægges sanktioner".

Straffen består i reduktion af kontanthjælpen, tilbagebetaling af kontanthjælpen og eventuel politianmeldelse.

Denne lovgivning betyder, at de prostituerede ikke tør henvende sig til kommunen og bede om hjælp i frygt for at få frataget deres kontanthjælp.

Som løsning på det problem indførte Københavns Kommune i september en såkaldt exitpakke, der giver de prostituerede mulighed for anonym rådgivning uden at bryde loven.

En embedsmand i kommunen vurderer, at det måske vil få 20-30 af kommunes cirka 2.000 prostituerede til at henvende sig til kommunen, der endnu ikke har fået nogle henvendelser.

Lotteri

Sagsbehandlernes dilemma kommer til at gå ud over de prostituerede, der behandles forskelligt fra kommune til kommune og fra sagsbehandler til sagsbehandler, peger flere eksperter på.

Vibeke Stad sidder med som bisidder, når prostituerede på kontanthjælp mødes med deres sagsbehandler:

"Nogen siger, 'selvfølgelig skal de betale, for det står i loven,' mens andre ser på helheden. Der er meget stor uenighed blandt sagsbehandlere, og det er ikke afklaret i kommunerne. Nogen har god forståelse for det sociale og er fleksible, og det er der andre, der ikke har øje for," fortæller Vibeke Stad, der også laver opsøgende arbejde i prostitutionsmiljøer for Kompetencecenter Prostitution.

Gadejuristen Nanna W. Gotfredsen, der blandt andet hjælper prostituerede, kalder forskelsbehandlingen blandt sagsbehandlerne 'dybt problematisk.

"Det er forfærdeligt at være henvist til at forskelsbehandle på den måde. Ud fra en retssikkerhedsmæssig betragtning er det også en grotesk situation for borgerne, at de ved én dør får én slags behandling, og ved en anden dør får en anden slags behandling. Det er rent lotteri," siger jurist hos Gadejuristen, Nanna W. Gotfredsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Regeringens Claus Hjort Frederiksen opfordrer landets socialrådgivere til at begå lovbrud

- af Troels Schmidt, kulturaktivist og forfatter
(Hjemmeside: http://www.just-well.dk/prostitution.htm )

Serviceloven pålægger sagsbehandlerne at hjælpe de prostituerede. Men i Information i dag står der:

At "Claus Hjort’s svar til Københavns Kommune: »Prostitution vil blive betragtet som sort arbejde på lige fod med andet arbejde, hvis indtægterne herfra ikke oplyses til myndighederne. Der er ingen muligheder for at undtage særlige grupper for de gældende regler om sort arbejde..."

Hvis andre end socialrådgivere melder nogen til politiet for sort arbejde er dette formentlig i overensstemelse med dansk lov, selvom sådanne stasimetoder ikke hører hjemme i Danmark.

Men i de tilfælde, hvor en socialrådgiver benytter sig af ditto asociale politianmeldelser er det klart lovbrud, fordi socialrådgiverens primære mål er at hjælpe klienten til et bedre liv der hænger sammen i hverdagen. Dette på baggrund af at mennesker afhængige af indtægten ved prostitution bliver selvfølgelig endnu mere afhængig heraf, hvis socialrådgiverne stopper udbetalingerne til bistandsklienten.

Alligevel opfordrer denne beskæftigelsesminister implicit med sine udtalelser til at landets socialrådgivere skal modarbejde klienten og dermed begå lovbrud.