Læsetid: 3 min.

TV 2-dom endte i en ommer til EU-Kommissionen

TV 2 har fået en ny chance efter onsdagens overraskende dom i EU's retssystem, men den økonomiske økse hænger fortsat så tungt over stationen, at et salg er udelukket, mener medieekspert
Indland
23. oktober 2008

EU-Kommissionen gjorde ikke sit arbejde ordentligt, da den for fire år siden besluttede, at TV 2 skulle betale 1,1 milliard licenskroner tilbage til den danske stat. Sådan lyder den dom, som EU's retssystem afsagde i Luxemburg i går. EU-Kommissionen skal derfor i arbejdstøjet igen og nok en gang undersøge, om TV 2 har fået uretmæssig stor statsstøtte eller ej.

Halvandet års respit

TV 2 udlægger dommen som en stor sejr, men det er der absolut ingen grund til, fastslår professor i medievidenskab ved Århus Universitet Frands Mortensen. Retten i Luxemburg har nemlig slet ikke taget stilling til spørgsmålet om statsstøtte.

Den har udelukkende sagt, at EU-Kommissionens undersøgelse skal laves om, fordi den har været for ringe.

"EU-Kommissionen har ganske enkelt fået at vide, at det er en ommer", siger Frands Mortensen. Konsekvensen er, at det vil vare yderligere halvandet år, før TV 2 ved, om stationen skal betale endnu flere licenskroner tilbage eller evt. have nogle af de 1,1 milliarder kroner retur, som de allerede har afleveret til statskassen.

"Den økonomiske økse hænger præcis lige så meget over TV 2's hoved nu, som den gjorde før afgørelsen i Luxemburg", fastslår Frands Mortensen. "Den eneste forskel er, at vi nu ved, at øksen ikke falder det næste halvandet år."

Tilfreds minister

I regeringskredse var der også udbredt tilfredshed med onsdagens EU-dom, der ifølge kulturminister Carina Christensen (K) har forbedret udsigterne til at sælgeTV 2. Privatiseringen af den populære statsejede tv-kanal har været en mærkesag for regeringen siden dens tiltrædelse i 2001. I oktober 2004 blev TV 2 udbudt til salg, men allerede efter et halvt år måtte staten stille salgsplanerne i bero på grund af de verserende retssager.

Otte købere meldte sig, heriblandt to af de kommercielle medieselskaber, som står bag retssagerne. Også JP-Politiken og Det Berlingske Officin var blandt køberne.

Umuligt at sælge

Frands Mortensen betegner imidlertid ministerens vurdering som det rene vrøvl.

"Det er helt udelukket at sælge TV 2 i den nuværende situation. Regeringen kan ikke forsvare at sælge stationen, så længe spørgsmålet om statsstøtten ikke er afgjort," siger han.

Ud over den sag, som første instans i EU's retssystem i går smed tilbage til kommissionen, venter yderligere to sagsanlæg på EF-Domstolens behandling. De vedrører den redningspakke, som regeringen stykkede sammen, da EU-Kommissionen i 2004 pålagde TV 2 at ryste op med 1,1 milliard.

Også denne støttepakke, mener TV 2's konkurrenter, er i strid med EU's regler.

Yderligere en række sagsanlæg venter ved Østre Landsret, hvor de samme selskaber kræver erstatning for de unfair konkurrencevilkår, som de mener sig udsat for.

Hvis TV 2 taber samtlige sager, kan den samlede regning nå op på flere milliarder kroner, hvilket vil være ensbetydende med konkurs.

Kulturminister Carina Christensen erkender da også, at der stadig er lang vej, før TV 2s fremtid er afklaret.

"Det er klart, at regeringen ikke sætter TV 2 til salg, før vi har et fuldstændigt overblik over stationens økonomi," siger hun til Ritzaus Bureau. "Men i forhold til situationen, som den så ud før dommen, synes jeg, at vi onsdag er kommet et godt skridt i den rigtige retning."

Frands Mortensen understreger, at onsdagens dom ikke påvirker TV 2's aktuelle økonomi. Med en gæld på 850-900 millioner kroner er stationen i dyb krise. Og det hjælper ikke, at Luxemburg-sagerne udskydes i halvandet år.

Allerede til februar er den næste hurdle, som stationen skal over for at undgå lukning.

I øjeblikket arbejder Kulturministeriet, Finansministeriet, TV 2 og konsulentfirmaet Price Waterhouse på højtryk for at redde stationen. Til februar udløber et midlertidigt lån, som staten gav TV 2 i sommer, da bankerne ikke længere ville låne stationen penge.

Lånet er givet med EU-Kommissionens accept, men på den betingelse at TV 2 kan fremlægge en langsigtet plan for, hvordan selskabet kan bringes på fode igen.

TV 2's administrerende direktør, Merete Eldrup, medgiver, at dommen ikke hjælper på TV 2' s nuværende krise.

"De her sager betyder ikke noget for TV 2's nuværende situation. Den er stadig den samme," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her