Læsetid: 3 min.

Universets herskere er ikke engang herre over deres egen skæbne

Selv et barn vidste, at krisen var her, men Wall Streets titaner fortsatte med at tage helikopteren til golfbanen. Så udløste piloten katapultsædet
Indland
17. oktober 2008

NEW YORK - Før var de universets herskere. Nu er de ikke engang herre over deres egen skæbne

De er Wall Streets titaner: bankdirektørerne, der håndterede billioner af lånte dollar og bestemte, om prisen på valuta, varer og sågar lande skulle gå op eller ned, mens deres egne lommer bugnede af årlige bonusser på flere hundrede millioner dollar. Nu er de reduceret til ledere af lokale bankfilialer, som af 'Den Føderale Faldskærmsbank' bliver indkaldt til en skideballe og dårlige nyheder om lønnen næste år.

I mandags marcherede de ind i det amerikanske skatteministerium, hvor de fik at vide, at regeringen, uanset om de brød sig om det eller ej, ville overtage en stor del af deres firmaer.

Da den officielle meddelelse om det måske største regeringsindgreb i forhold til det frie marked nogensinde kom i går, vågnede de op til en ny og ydmygende verden. Det er en verden, som tager afstand fra deres hurtige forretningsmetoder og forestillinger om en kapitalisme med næb og klør.

Alle klubbens medlemmer var til stede. Ved roret stod skatteminister Henry Paulson, der kun har været i politik siden 2006, hvor han blev lokket til at forlade sin stilling med en årsløn på 35 millioner dollar hos Goldman Sachs.

På den anden side af bordet sad hans tidligere medarbejdere hos Goldman Sachs, hans efterfølger Lloyd Blankfein og John Thain, som nu er leder for Merrill Lynch. John Mack fra Morgan Stanley og Jamie Dimon fra JPMorgan Chase.

Helikopter til golfbanen

Det amerikanske folk har lært meget om livsstilen blandt lederne på Wall Street, mens krisen eskalerede, og lederne fortsatte med at tage med helikopteren ud på golfbanen, samtidig med at der blev udskrevet checks på mange millioner dollar som 'gyldne faldskærme', da piloten udløste sit katapultsæde og forlod det dødsdømte firma. Dick Fuld, direktøren fra Lehman Brothers, som i sidste måned blev halet ind i Kongressen for at gøre de penge, som han gennem sin tid ved roret havde trukket ud af firmaet, op. Det er måske ikke overraskende, at almindelige mennesker betragter 'Wall Street' og 'grådighed' som synonymer.

Som det sker i alle eliteklubber, opstod der en letkøbt overlegenhedsfølelse. Når disse titaner før i tiden tog ned til Washington, var det for at bestille retter fra den lækre frimarkedsmenu. Mindre regulering til forret. Lavere skatter. Og endnu mindre regulering.

Tømmermænd

Det bemærkelsesværdige er, hvor hurtigt deres ideologiske forestillinger er faldet sammen.

På alle niveauer har man oplevet en modvilje mod at bruge regeringsindgreb som løsning på bankernes krise, indtil begivenhederne dikterede det. For blot tre uger siden afviste Paulson forestillingen om, at regeringen kunne overtage bankerne.

Hans plan om at bruge 700 milliarder af skatteyderdollar var for sippet, netop fordi den forsøgte at arrangere en løsning, som næsten var på markedets præmisser. Kun den hvirvelvind af nationaliseringer, som Gordon Brown har indledt, har kunnet fremprovokere det markante omslag, som til sidst ydmygede Wall Street.

En af de hyppigst citerede direktører i Federal Reserve, den amerikanske centralbank, er William McChesney Martin, der bestred embedet i 50'erne og 60'erne.

Han sagde, at hans job gik ud på "at tage punchbowlen ud, netop som festen skulle til at gå i gang". Med en laissez-faire-regering på dansegulvet og McChesnye Martins efterfølger, Alan Greenspan, til at servere rentefri lån som shots i baren, var der ingen, der tog punchbowlen ud denne gang.

George Bush beskrev forholdene med ordene om, at "Wall Street blev fuld og har nu tømmermænd", men vi er end ikke nået til tømmermændene. Vi er kun i fasen, hvor man vakler ud på gaden for derefter at besvime i en taxi. Man skal ikke regne med, at universets tidligere herskere vil vågne op med værdigheden i behold.

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her