Interview
Læsetid: 3 min.

'Vi er ved at miste borgernes tillid'

Politiet kan kun fungere, hvis der bliver uddannet langt flere betjente, lyder det fra næstformand i Politiforbundet, Peer Withagen i kølvandet på fornyet kritik af den omstridte politireform
Indland
15. oktober 2008

Stor ros til ledende politifolk for at tage bladet fra munden og selv forsøge at rette op på, at politiet ikke kommer, når man ringer 112.

Sådan lyder det fra politibetjentenes fagforening efter flere politidirektørers kritik af den kuldsejlede politireform i går.

"Der findes ikke én politimand eller politidirektør i Danmark, som ikke ved, at vi ikke har ressourcer nok. Men alle er vant til at sige, hvad ledelsen vil have, man skal høre. Det er ikke karrierefremmende at komme med sin mening i det offentlige system. Men nu er der blevet skabt et klima, som gør det lidt lettere at komme med kritik," siger Peer Withagen, næstformand i Politiforbundet.

Han peger i den forbindelse på det signal, som statsminister Anders Fogh Rasmussen sendte ved Folketingets åbning i sidste uge, hvor han for første gang erkendte, af politireformen ikke virker efter hensigten.

"Det er ikke godt nok. Det skal gøres bedre, for det, der var sigtet med politireformen, var netop at få frigjort betjente, så de kunne komme på gaden," sagde Fogh.

Nej til sponsorvagter

Gårsdagens kritik fra politidirektørerne går blandt andet på de resultatkontrakter, de er underlagt i kølvandet på reformen.

Her bliver politidirektørerne aflønnet alt efter, om de opfylder centralt fastsatte krav, for eksempel at bekæmpe prostitutionens bagmænd. Men der er meget stor forskel på omfanget af prostitution landet over, lyder kritikken, som Peer Withagen sagtens kan følge:

"Det kan ikke nytte, at man behandler alle ens. Det er helt tåbeligt. De kontrakter er stort set kopier af hinanden."

Den anden del af politidirektørernes kritik går på de såkaldte sponsorvagter, hvor lokalbetjente skal tage vagter i det centrale beredskab - en ordning, der har drænet lokalpolitiet. Derfor har Fyns Politi nu besluttet, at 200 lokalbetjente og 75 specialefterforskere skal friholdes for vagter. Også Østjyllands Politi dropper sponsorvagter.

Peer Withagen er positiv over for initiativerne:

"Det er fint, hvis man forsøger at undgå sponsorvagter, fordi så undgår man, at politibetjente kommer til at lave noget andet, end de har kompetence til."

Men det løser ikke de grundlæggende problemer:

"Den samlede mængde betjente bliver jo ikke større af, at man flytter rundt på folk."

Ifølge Politiforbundet er det helt afgørende, at de tre søjler - beredskab, lokalpoliti og efterforskning - bliver selvbærende enheder.

"Ellers skal man jo låne folk frem og tilbage hele tiden. Det er en meget dårlig udnyttelse af ressourcerne. Dybest set forsøger man at sætte andre navne på de opgaver, der er."

Engagementet ryger

En af kongstankerne med den nye politireform har været at lave et såkaldt analytisk politi. Her er det meningen, at politiet skal blive bedre til at være til stede, når der er behov.

- Er det ikke meget godt, hvis politiet bliver bedre til at planlægge sine opgaver?

"Jo, det er en udmærket tilgang til tingene. Problemet er bare også her, at der ikke er folk nok. Og så ender det med, at alt for mange politifolk sidder på deres kontorer. Hvis ikke der er nok betjente til at udføre opgaverne, kan det være lige meget med det analytiske."

Ifølge Peer Withagen er der altså kun én vej at gå: flere ressourcer.

"Vi har ikke flere betjente end i 1989, selvom opgaverne er blevet langt mere omfattende de seneste 20 år. Tænk bare på børneporno, åbne grænser, kriminalitet på internettet og så videre."

- Et er vel, om der er politisk vilje til at give flere ressourcer til politiet. Men er det overhovedet muligt at rekruttere de 2.000 ekstra betjente over ti år, som I har foreslået?

"I forhold til kapaciteten på Politiskolen kan det godt lade sig gøre. Og vi har også fået hævet lønnen ganske væsentligt for de yngre betjente. Men jeg ved ikke, om det er tilstrækkeligt til at skaffe folk nok."

I denne uge skal rigspolitichef Torsten Hesselbjerg aflevere en evaluering af reformen til justitsminister Brian Mikkelsen. Og mens balladen om politireformen altså kører videre, frygter Peer Withagen for konsekvenserne:

"Vi er ved at miste borgernes tillid, fordi der har været så mange eksempler på, at vi ikke er kommet, når der er blevet kaldt på os. Det er noget af det værste, der kan ske. Oven i det får vi så medarbejdere, der mister engagementet, fordi de bliver drevet rundt som en flok høns. Så vi har altså kæmpe problemer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her