Læsetid: 3 min.

'Birthe Rønn er enig i mine konklusioner'

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) langede i går hårdt ud efter to af sine centralt placerede ministre. 'Den måde kan det jo ikke gå på,' sagde Fogh om Rønn og Jespersens offentlige slagsmål. Integrationsministeren har fået det gule kort
Fogh sætter Rønn på plads. Statsminister Anders Fogh Rasmussen på pressemødet i dag, hvor han pointerer, at der nu ikke mere er tvivl om, at integrationsministeren betragter den udviste tuneser som farlig.

Fogh sætter Rønn på plads. Statsminister Anders Fogh Rasmussen på pressemødet i dag, hvor han pointerer, at der nu ikke mere er tvivl om, at integrationsministeren betragter den udviste tuneser som farlig.

Rune Evensen

Indland
26. november 2008

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) måtte hjemvendt fra Afrika skrue bissen på. For to af hans ministre havde mildest talt ikke opført sig ordentligt.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) udtrykte pludselig tvivl om den lov om udlændinge på tålt ophold, hun selv var ansvarlig for at fremsætte.

Samtidig kastede hendes partikollega, velfærdsminister Karen Jespersen (V), sig ud i et offentligt slagsmål med Rønn Hornbech om, hvorvidt man skal gå i dialog med fundamentalister eller ej. Jespersen sagde nej, Rønn sagde ja - og det endda, før regeringen overhovedet har drøftet den embedsmandsrapport, der ligger til grund. Det fik den hjemvendte statsminister til at tale med særdeles store bogstaver:

"Det er uacceptabelt at kaste sig ud i offentlige skænderier, der skaber usikkerhed om regeringens politik. Regeringen arbejder som et kollektiv, og ministeren udtaler sig på regeringens vegne. Derfor skal man sikre sig, at der er rygdækning for det, man siger," sagde regeringschefen i går på sit pressemøde.

Gentager sig ikke

Fogh balancerede selv imellem de to standpunkter, da han understregede:

"Jeg går stærkt ind for dialog. Det er også en del af folkestyret at gå i dialog med dem, vi er uenige i. Men dialog skal tjene et formål, og det skal ikke være dialog bare for dialogens skyld. Dialog skal ikke være en blåstempling af ekstremistiske kræfter."

- Du siger, du er tilhænger af dialog, men hvad mener du om, at Venstres folketingsgruppe gav sin opbakning til Karen Jespersen?

"Jeg ved ikke, hvad der ligger bag de forskelliges indlæg. Men jeg går op i gruppen nu her," klargjorde Fogh i en tone, der indikerede, at der næppe blev nogen rundkredspædagogik over det efterfølgende V-gruppemøde.

Forud for dagens ministermøde havde han haft de to stridende ministre til samtale - de er nu begge enige med statsministeren. De har beklaget deres opførsel, og de lover, at det ikke gentager sig, understregede Fogh.

- Den snak, du har haft med Birthe Rønn Hornbech, kan den betegnes som et gult kort til hende?

"I må kategorisere den, som I vil, men jeg tror i hvert fald ikke min samtalepartner er i tvivl om mit synspunkt."

Er det ligesom i fodbold, at to gule kort er et rødt?

"Politik og fodbold er forskelligt, men der er ikke nogen i regeringen, der er i tvivl om mit standpunkt, når det gælder ministerens deltagelse i den offentlige debat."

- Det må være irriterende, at fokus flytter sig fra politik til personsager, som gang på gang vender tilbage til integrationsministeren?

"Ja, det er irriterende. Det er også derfor, jeg har taget sagen op med de pågældende, og jeg har en forventning om, at det ikke gentager sig."

Fogh rejser igen

- Hvordan kan du have tillid til en minister, der to gange på en uge opfører sig uacceptabelt?

"Fordi jeg er af den opfattelse, at Birthe efter sin bedste mening udfylder et vanskeligt job, der virkelig kan sætte følelserne i kog. Hun varetager sin opgave solidt og med omtanke. Men så er der nogle smuttere, og den sidste var ud over grænsen. Derfor har jeg talt med hende, og Birthe Rønn er enig i mine konklusioner."

- Har du i dine syv år som statsminister tidligere været udsat for, at du to gange på en uge, skal sige til ministeren, at hendes opførsel er uacceptabel?

"Nej, men Birthe er heller ikke helt almindelig," sagde Anders Fogh som dog over for såvel Rønn som Jespersen havde gjort klart, at:

"Den måde kan det jo ikke køre på."

Fogh roste Birthe Rønn for at have gjort Folketinget opmærksom på Højesterets underkendelse af fængslingen af tuneseren, der nu er på tålt ophold.

"Det er et eksempel på, at Birthe håndterer sagerne fuldstændig godt og korrekt. Men det er selvfølgelig uacceptabelt, at hun i sidste uge bragte tvivl om sin egen afgørelse, så derfor har jeg talt med hende."

Lovforslaget er blevet beskyldt for at bryde internationale konventioner, men Fogh gjorde det dog klart, at regeringen ikke ændrer holdning på området. Efter Højesterets kendelse skal det dog præciseres i bemærkningerne til loven, at den ikke må tage karakter af frihedsberøvelse, fastslog statsministeren og bedyrede, at han i slutningen af ugen tager til Georgien og Serbien. I næste uge besøger Fogh Polen som led i forberedelserne til næste års klimatopmøde.

- Har du et værn mod, at en lignende situation gentager sig, når du rejser igen?

"Jeg tror de samtaler, jeg har haft, vil udgøre et ret betydeligt værn."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"'Birthe Rønn er enig i mine konklusioner'"

Spørgsmålet er vel, om Birthe Rønn selv efterhånden har overblik over, hvad hun mener...

Heinrich R. Jørgensen

"Forud for dagens ministermøde havde han haft de to stridende ministre til samtale [...] de lover, at det ikke gentager sig"

Man bør ikke love noget, man ikke evner at overholde. Al erfaring med de selviscenesættende furier Birthe Rønn Hornbech og Karen Jespersen peger peger i retning af, at de ikke evner at tøjle sig selv.

Dorte Sørensen

Kan det ikke snare være regeringens politik, der er noget i vejen med. Fx mener de flest med forstand på retssikkerhed ol, at vore terrorlove ligger på kanten. I denne sag er det jo debatten om administrative udvisninger uden at en dommer har været indover, der volder problemer.
Hvorfor tager Folketinget ikke Terrorlovene op til revurdering, i stedet for dette gedemarkedet.

Per Holm Knudsen

Ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø tror, at balladen er slut i Venstre, så længe genfærdsminister Karen Jespersen huserer der.

Det er ret svært at gengive andres holdninger som sine egne, det er så nemt at lade sin egen holdning skinne igennem.

.. og således endte også Birthe Rønn som Dansk Frygtpartis marionet.

Gad vide hvornår hun klipper snorene?

-øhm-

Jeg tror der er nogen der bør fortælle Karen Jespersen og Henrik Sass Larsen at Hitz-But-Tahrir slet slet ikke er interessede i dialog. De har i hvert fald aldrig været med til nogle af PETs dialog-møder.

Og møderne hvor PET mødes med imamer har jo bestemt et formål: at informere og fortælle om hinandens arbejde samt diskutere hvordan man bedst kan forhindre unge mennesker (muslimer) at blive radikaliseret.

Inger Sundsvald

Tavshed!
Hvis det ikke var så sørgeligt, så var det virkelig morsomt, det vi har været vidne til i dag. Lur mig, om ikke BRH’s afgang en dag kommer til at ske med et brag. Hun har i den grad brug for at pudse sin egen glorie - for eftermælets skyld. Hun skal kunne stille op og sige, at hun, i modsætning til sin egen overbevisning, havde fået mundkurv på. Det vanskelige bliver at forklare, hvorfor hun påtog sig denne mundkurv.

Du er nu en haard negl Anders saadan at sige pip pip og give den fremtidige pensionist en skideballe istedet for som et rigtigt mandfolk at fyre hende paa stedet!