Læsetid: 3 min.

Danmark opfordres til at tage imod Guantánamo-fanger

Til trods for at det internationale pres på Danmark vokser, afviser regeringen at give strandede Guantánamo-fanger asyl i Danmark. Oppositionen er villig til at diskutere en fælles europæisk løsning
Indland
15. november 2008

Eksperter og internationale organisationer opfordrer stadig mere intenst Danmark til at tage imod nogle af de cirka 50 strandede Guantánamo-fanger, der ikke kan vende hjem, fordi de risikerer tortur eller henrettelse.

Amnesty International opfordrer konkret Danmark til at tage imod tre eller fire navngivne fanger; en libyer, en russer og to usbekere, som de amerikanske myndigheder ikke længere mistænker for medvirken til terror.

Fangernes to advokater er i disse dage i Danmark for at finde en løsning.

"Der er tale om folk, som ikke er dømt for noget som helst, og som har tilladelse til at forlade Guantánamo. De har bare ikke noget sted at rejse hen, fordi de ikke kan tage hjem. Ingen andre lande vil tage imod dem," siger den amerikanske forsvarsadvokat Allison Lefrak, der sammen med advokat Michael Mone taler de fire fangers sag.

Ifølge biografier, som Amnesty har udarbejdet om fangerne, beskyldes flere af dem fejlagtigt for at tilhøre islamiske oppositionsgrupper. Derfor risikerer de forfølgelse, tortur og henrettelse, hvis de vender hjem.

"Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at de fire ikke vil foretage sig noget ulovligt, hvis de får asyl i Danmark, men det kan man jo aldrig," siger Michael Mone og understreger, at det bestemt er hans opfattelse, at de fire fanger er uskyldige og blot ønsker at leve i fred med deres familier. Han fremhæver desuden, at ingen af de fire vil have problemer med at bevise, at de risikerer forfølgelse, hvis de vender tilbage til henholdsvis Rusland eller Usbekistan.

Regeringen afviser

Guantánamo-fangerne er imidlertid ikke Danmarks problem, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K).

"USA må genhuse de folk, som de lukker ud af Guantánamo, hvis de mener, at de er ufarlige. Hvorfor skal de ind i det meget mindre danske samfund?" siger Per Stig Møller til Ritzau.

Presset på Danmark kommer både fra EU's ansvarlige for terrorbekæmpelse, Gilles de Kerchove, den amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain, en lang række menneskerettighedsorganisationer og dele af den danske opposition.

De mener alle, at Danmark bør træde til og hjælpe med at løse problemet.

Ifølge Amnesty International befinder der sig i øjeblikket 255 fanger på Guantánamo-basen. Af dem kan mellem 50 og 60 ikke vende hjem, selv om de for længst har fået tilladelse af amerikanerne til at forlade lejren.

Europæisk problem

Allison Lerfrak og Michael Mone har ligesom en række andre Guantánamo-advokater været på rundtur til andre europæiske hovedstæder for at undersøge mulighederne for at skaffe deres klienter asyl. Flere lande er ifølge Michael Mone villige til at tage imod nogle af fangerne, hvis det kan ske som led i en fælles europæisk løsning.

Indtil videre har Albanien som det eneste europæiske land accepteret at tage syv kinesiske fanger.

Herhjemme har oppositionen flere gange opfordret til, at EU-landene sammen finder en anstændig løsning på problemet.

Henrik Dam Kristensen (S) understreger dog, at Guantánamo er amerikanernes eget problem, som Danmark aldrig har støttet op om.

"Men hvis Obama ønsker, at vi skal tage en del af ansvaret, så må USA anmode om det, og så må vi se på deres argumenter," siger den socialdemokratiske ordfører.

Liberal Alliance, Enhedslisten og SF er mindre kritiske.

"Når vi gerne vil være med til at lukke Guantánamo, må vi være samarbejdsvillige i Europa, hvis den nye administration i USA beder os om hjælp. Det er en fælles europæisk opgave," siger SF's udenrigsordfører, Kamal Qureshi og fortsætter:

"Som udgangspunkt er det et amerikansk problem. Men det er skabt af Bush og ikke af Obama. Det er ikke rimeligt at blive ved med at bære nag. Vi skal selvfølgelig være med til at løse det," siger han. SF kalder nu udenrigsministeren i samråd om sagen.

Dansk Folkepartis Søren Espersen er ligesom regeringen uenig med oppositionen:

"Det er noget, amerikanerne selv må rode sig ud af. Det er helt ramt ved siden af at bede os om hjælp. USA er et kæmpe land, de må kunne tage 50-60 personer uden problemer," siger han og vil slet ikke ind i en diskussion om, hvem de fire aktuelle fanger er.

Søren Espersen afviser også at lade Guantánamo-fanger søge asyl på normal vis gennem asylsystemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Holm Knudsen

Jeg synes ikke, at Danmark skal hjælpe USA ud af deres egen suppedas, de må selv klare de problemer, som de har skabt med deres koncentrationslejr på Guantánamo. Og i samme åndedrag kan man jo så håbe at de politisk ansvarlige Georg W. Bush, Dick Cheney m.fl. stilles for en domstol.

Vi kan da sagtens tage imod dem her i Danmark, det skal bare ikke være en "vennetjeneste" for USA, men en humanitær tjeneste for de uskyldige ofre, som mangler et sted at bo.

Jeg synes det er forfædeligt, at USA ikke kan råde bod for deres egne fejltagelser.

USA har en lang tradition for behandling af traumer forårsaget af krigsfangeskab og tortur. De må være de bedste til den opgave.

I øvrigt ignorerede Danmark totalt den danske Guantánamo fange og de problemer han stod med ..Nej det er vi sgu ikke gode til.

Ja, Slimane fremstod jo med åbenlyse fængselstraumer på TV et par dage efter han var landet. Jeg tror aldrig at det danske samfund forsøgte at hjælpe manden.

Hans Jørgen Lassen

USA er et ret stort land. Skulle de ikke selv kunne få plads til 50 flere?

Karin Bennedsen

Hvis amerikanerne ikke selv vil have Guantanamo-fangerne lukket ind i deres land, hvor der ellers burde være god plads nok til dem, hvorfor skulle vi så gøre det bare for at være hjælpsomme?

Jeg har ondt af de stakkels mennesker, der måske bare var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og som sådan har de krav på oprejsning og støtte til deres fremtidige liv, men den opgave må amerikanerne selv tage på sig.

Hvis vi giver efter for USA's opfordring og tager 3-4 løsladte fanger, som de åbenbart ikke selv er indstillet på at hjælpe, er det, efter min mening, samtidig en indirekte støtteerklæring til den umenneskelige fangepolitik, som man har ført.

USA må selv rode sig ud af den klemme, de har skabt. Og det uanset, at det ikke er den nye præsident Obama, der er skurken.

Per Holm Knudsen

Fjendens fængsler ansporer vel i grunden til en større hævnfølelse, så derfor er Slimanes reaktion måske ikke så underlig, selv om den næppe var hensigtsmæssig, hvis han vil leve uden for et fængsel.

Hans Jørgen Lassen

Antonius,

din hukommelse er kort. Ellers ville du nemt kunne finde eksempler på vanvittige ting, som amerikanerne har foretaget sig.

Tag f.eks. Kent State University 4. maj 1970.

Tag My Lai-massakren i 1968.

Danmark bør modtage de 4 fanger alene af den grund, at vi i vores krigsførelse er sluppet alt for let.
Men hvor er der mange spørgsmål om Guantanamo, som pressen har undladt at følge. Hvordan er antallet af internerede faldet til en fjerdedel? Hvordan er den store grad af multikulturalisme opstået? Kinesere? Uzbekere? Russere?
Hvis tallet er nogen indikation, er det også bemærkelsesværdigt, at terrorisme går for at være så stor en fare.

Prisen på en fremmed ved den pakistanske grænse var i 2001 ca 10.000 kr, så de blev indsamlet i bundter af de lokale, og kørt til de amerikanske opsamlingssteder.

Hans Jørgen Lassen

Peter skriver:

"vi i vores krigsførelse er sluppet alt for let"

Den forstod jeg ikke. Gider du lige forklare?

Mener du, at Danmark som bod og soning for Anders Foghs krigseventyr skal modtage amerikanske fanger?

Netop, Hans Jørgen Lassen.

"..de 17 dræbte danske soldater.."
er da ikke Danmarks straf for at deltage i os uvedkommende krige - det er helt andre personer der skal pålægges straf også for de 17 dræbte ...

Hans Jørgen Lassen

Fuldstændig enig, Bill.

Hans Jørgen Lassen

Man kunne jo passende lade Anders Fogh huse de fire fanger.

Hans Jørgen Lassen

Jeg kan i øvrigt ikke se, hvordan "Danmark" skulle have ansvaret for, at amerikanerne uden lov og ret i årevis holder folk indespærrede under kummerlige forhold.

Det er sgu da deres eget ansvar.

Hans Jørgen Lassen:

"Jeg kan i øvrigt ikke se, hvordan "Danmark" skulle have ansvaret for, at amerikanerne uden lov og ret i årevis holder folk indespærrede under kummerlige forhold."

Næh, at danskerneudennogen som helst forbehold har deltaget i George W. Bushs værdikamp og angrebskrige siden 2001, giver os da ikke ansvar for noget som helst.

Vi lever jo ikke i et land, hvor der ligefrem er tradition for at tage konsekvenserne af sine skændige handlinger. Det rækker som regel at bedyre, at der skam ikke er noget at komme efter...

Hans Jørgen Lassen:

"Jeg kan i øvrigt ikke se, hvordan "Danmark" skulle have ansvaret for, at amerikanerne uden lov og ret i årevis holder folk indespærrede under kummerlige forhold."

Næh, at danskerne uden nogen som helst forbehold har deltaget i George W. Bushs værdikamp og angrebskrige siden 2001, giver os da ikke ansvar for noget som helst.

Vi lever jo ikke i et land, hvor der ligefrem er tradition for at tage konsekvenserne af sine skændige handlinger. Det rækker som regel at bedyre, at der skam ikke er noget at komme efter...

Tummelumsen

"..Vi lever jo ikke i ...et land, .... hvor der ligefrem er tradition for at tage konsekvenserne af sine skændige handlinger. Det rækker som regel at bedyre, at der skam ikke er noget at komme efter..."

Forfalder du ikke til lidt billig generelisering her -

VKO er ikke Danmark

Statsløse eks-fanger.

Der er eksempler på stater som Albanien af USA øjensynligt presset til at huse eks-fanger.
De risikerer at skulle leve som pariaer uden at være blevet civilt retsafklaret adskilt fra deres familie
og uden officiel arbejdstilladelse i en europæisk
randstat.

Danmark er i kikkerten, fordi vi kan det, USA ikke
selv kan: levere et retsgrundlag. Så hvad er den
amerikanske ambassadørs argument?

Socialdemokratiet vil have at Obama kommer ud af
busken, når nu Bush ikke selv vil. Bizart nok mister
den siddende præsident iøvrigt selv sin immunitet efter 20. jan. 09. En tidligere amerikansk ekspert har netop i en kongreshøring og i bogform opfordret til retsanlæg mod Bush for overlagt mord. Vincent Bugliosis kongresoptræden, der kan ses live på YouTube, er just ikke med til at gøre ham mør. Bush er til sidste sekun en hardliner som på dette punkt vores egen udenrigsminister.

Skal disse iblandt naive bannerførere for Islam fungere som systemmurbrækkere eller som fortsat grundlag for fangelejren på Cuba? Hvad nu hvis nye kommer til i fornyet terror mod USA? Hvilke tanker gør de sig ovre på den anden side af dammen? Mon ikke andre som jeg gerne ville høre
lidt fra hestens mule i stedet for denne fordækte korridorsnak?

Slår terrorrister til igen, er vi vel, som de sagde i
Frankrig, påny alle amerikanere.

Hans Jørgen Lassen

evald skriver:

"Slår terrorrister til igen, er vi vel, som de sagde i
Frankrig, påny alle amerikanere."

Nej, jeg er ikke. Jeg vil sgu ikke slås i hartkorn med de forbrydere.

Hans Jørgen Lassen:

”Nej, jeg er ikke. Jeg vil sgu ikke slås i hartkorn med de forbrydere.”

Hans Jørgen Lassen er dagligt aktiv som værdikæmper med tydelig inspiration fra det paradigme som de neokonservative kræfter i USA med stor succes har eksporteret til Danmark. Samtidigt siger Lassen at han ikke vil ”slås i hartkorn” med amerikanerne.

Hvis det ikke er at forsøge at blæse mens man har mel i munden, så ved jeg sgu ikke hvad det er…

Per Thomsen
Har igen lagt en debatfordærvende kommentar - Hysterisk velformulerede Thomheder

Pia Kjærgaards små tapre landsoldater, Bill H. og Hans Jørgen Lassen er tilsyneladende en smule nærtagende. I er da vist det man plejer at betegne som skallesmækkkende mimoser...

Gab!

@ Per Thomsen m.fl.

Somme tider efterligner virkeligheden kunsten!
(frit efter T.S.Eliot)

Følgende citat omkring Hitchcocks film fra 1956 illustrerer vist meget godt at vi alle kan komme i en situation, hvor vi kan få brug for et retsvæsen
'rock solid, heart touching' som der står at læse på min bærbare.

"The police were convinced ... The witnesses were positive ... Yet he was THE WRONG MAN".

Guantanamofangerne har krav på civil retsbehandling i USA. Det har Den amerikanske Højesteret fastslåtet i år. And so be it! For the time being.

Jazzmusikeren i skikklse af Henry Fonda måtte klare ærterne på egen hånd. Den mulighed har
fangerne på Cuba ikke. Ikke endnu.
Det er vigtigt at disse fanger understøttes og deres sager afprøves - for deres skyld og for vores. Det, der skete for en tyrker opvokset i Tyskland ,må ikke gentage sig. Han blev hjulpet hjem efter adskillige år på Cuba og fik oprejsning i Forbundsdagen.
Senere blev der rejst tvivl bland tvisse politikere til hans troværdighed, der havde været afprøvet i hver detalje. Man kunne konstatere at hans beretning om at være blevet groft overfaldet under sit ophold i et arabisk land af folk med tysk baggrund, kunne verificeres med henyn til alle beskrivelser af beklædning etc. Han havd altås været underkastet meget grove forhørsmetoder, fordi han tilfældigvis havde opholdt sig nær den pakistanske grænse undervejs til et koranskoleophold.

Denne tysker med tyrkisk-etnisk baggrund fik efterfølgende et nervesammenbrud, fordi han blev efterladt i et psykologisk og retsligt limbo´med denne snigende, giftige mistro blandt få politikere.

Gør det ikke indtryk? Det gjorde samtalerne med ham på mig og på studietilhørerne på tysk TV! Det var iøvrigt hans mor der fik tyske toppolitkere i tale og fik ham hjem til Forbundsrepublikken. Var det ikke for hende, havde han antagelig siddet i Guantanamolejren den dag i dag. Det var inden højesteretdommen.

Jeg sir' ikke at han er hævet over enhver mistanke, men problemet i USA er vist at som med O.J.Simpson kan man ikke retsforfølges 2 gange for samme anklage. Det ville kunne ske her, så ingen går sådan bare omkring med statens velsignelse.

Socialdemokratiet har talt. Obama mangler endnu at tiltræde.

@evald mehlsen
Tak til Mehlsen for et meget kvalificeret indspark i debatten. Jeg har hørt om sagen med den tyske guantanamofange, og jeg tror at han skal prise sig lykkelig for, at han ikke er dansker. Så havde han sandsynligvis stadigvæk befundet sig i Cuba…

@Per Thomsen
Under hensyn til højnelse af din almene viden skal det oplyses:

Udenrigsministeriet brugte store ressourcer på at forhandle med de amerikanske myndigheder, der tilbageholdt Slimane Hadj Abderrahmane. Danske embedsmænd forhandlede ii flere omgange i USA med de amerikanske myndigheder. Transporten til Danmark blev også betalt af staten.

Det er så kedeligt hvis dine fine formuleringer i al fremtid skal fremtræde uden substans så jeg har påtaget mig for en tid at stå for din almene oplysning...
;-)

Hans Jørgen Lassen

Bill,
det er et utaknemmeligt job, du har påtaget dig.

Inger Sundsvald

Det er vist noget af en teoretisk diskussion, hvorvidt Danmark skulle være en retsstat. Jeg tænker på tuneseren, som nu er havnet i et ’psykologisk og retsligt limbo’.

Naturligvis burde USA selv rode sig ud af sit dilemma med Guantánamofangerne.

Men, men, men! ’Vi’ har i ét og alt støttet op om George W. Bush, set bort fra alle løgne, og har indirekte været medvirkende i både torturfængsler, fangetransporter etc. etc.

Derfor ville det måske være hensigtsmæssigt for landets omdømme – nu hvor der måske kommer andre boller på suppen – at vedkende os vores fælles misere, og modtage et par af fangerne fra G. Evt. på ’tålt’ ophold, som må være en del bedre end et fortsat ophold i Cuba. Det må vi have råd til, når man tager i betragtning, hvor mange millioner vi har brugt på krige.

Og så kan vi jo vente på, at der også kommer andre boller på suppen herhjemme – eller i det mindste håbe.

I. Sundsvald
"..vedkende os vores fælles misere.."

Der var 61 folketingsmedlemmer der stemte for krigen i Irak - det er der absolut ikke noget fælles over, og jeg føler mig ikke ansvarlig - overhovedet. At jeg så kan synes, at det er en humanistisk opgave vi bør deltage i er noget helt andet...

men det kræver at de 61 bliver stillet til ansvar...

Inger Sundsvald

Og der var rigtig mange folketingsmedlemmer, som desværre havde for travlt andetsteds ved den afstemning.

Ja, det er en humanistisk opgave vi bør deltage i.

men ansvaredt bør placeres - så vi ikke har en "fælles misere" stående i historiebøgerne

Inger Sundsvald

Helt enig! Men det kommer måske en dag ;-)

Hans Jørgen Lassen

Jeg har ikke støttet op om George Bush, og jeg har heller ikke støttet op om den danske deltagelse i overfaldet på Irak. Så jeg kan ikke påtage mig noget ansvar i den forbindelse.

"Danmarks" omdømme rager mig en høstblomst, og man må i øvrigt først afgøre med sig selv, ud fra hvis vurdering det omdømme skal måles. I Bush' øjne kunne Danmarks omdømme næppe være bedre.

Selvfølgelig er det amerikanernes moralske pligt selv at sørge for de mennesker, som de på fuldstændig forbryderisk vis har holdt fængslet i årevis.

Det er amerikanerne, der har påført dem den ulykkelige skæbne, og det er amerikanerne, som må rette op på deres egne forsyndelser.

Her må jeg erklære mig enig med Hans Jørgen Lassen og andre. USA har egenhændigt og trods mange internationale - herunder danske - protester holdt folk i fangenskab uden rettergang. Nu må de selv rage deres kastanjer ud af ilden - de har 50 stater, der hver blot skal tage sig af en håndfuld, så der er ingen undskyldning for at ville tørre den af på alle mulige andre.

Inger Sundsvald

Lassen

Jeg er noget ambivalent, for ikke at sige loren, ved dine forskellige udmeldinger. Hvordan kan jeg være så enig i nogle af dine indlæg, og samtidig så uenig i andre? Hvad med den almindelige humanisme, som uden at tage stilling til ’skyld/uskyld’ ganske enkelt tager stilling til ret og uret?

Hans Jørgen Lassen

Inger,

jeg bliver dig nok svar skyldig. Jeg ved ikke, om du har den opfattelse, at der findes ét komplet sæt sandheder, som man kun kan købe i en samlet pakke, og ellers må man købe et andet sæt, ligeledes i en samlet pakke.

Den opfattelse har jeg ikke. Jeg kan derfor heller ikke være medlem af et politisk parti.

Hans Jørgen Lassen

Alfred, det er ikke helt gået op for mig, hvad rationalet er i hverken Sundsvalds eller Thomsens proklamationer.

Men det kan da godt være, at du har ret. At det er så simpelt: revl og krat.

Arh! Hvis vi kunne få fire af de mest robuste "kort" fra Guantanamo til frivilligt at deltage i en Irak-tribunal, så kunne det være en fin indledning til en rigsretsag..

Hans Jørgen Lassen

Ja, men en rigsretssag kræver jo altså, at enten regeringen eller et flertal i Folketinget beslutter at rejse en sådan sag. Så det ...

Inger Sundsvald

Hans
Jeg er mere nuanceret end som så.

Jeg har kun opnået at blive 85% enig med et politisk parti, men man må jo deltage i 'demokratiet', hvis man har en forestilling om 'noget i en retning'.

Hans Jørgen Lassen:

"Alfred, det er ikke helt gået op for mig, hvad rationalet er i hverken Sundsvalds eller Thomsens proklamationer."

Det er så sandt, som det er sagt...

Alexander Hereford
"..Så skru lidt ned for offerdyrkelsen.."

Slimane kom ind i billedet her i debatten
http://www.information.dk/171965#comment-85426
og der ligger ikke umiddelbart en offerdyrkelse bag - men når det er sagt så synes jeg ikke hans synderegister på nogen måde er skræmmende...vel nærmest udtryk for opgivenhed.

Det mest interessante er, hvorfor han droppede sine matematikstudier, og hvorfor han ikke blev hjulpet til at finde et andet studium, hvis han af forskellige årsager havde valgt forkert.

Jakob Nørgaard

@ Erik Balle:

"Jamen kan fangerne ikke bare blive sat af i de lande de er fanget i? Så er de jo hjemme hos deres kære, og vi behøver ikke ha`dårlig samvittighed og selvhad?"

Så vi skal bare glemme hvad vi har gjort. For dit udgangspunkt må vel være at når de skal sættes af er det fordi man ikke har kunne dømme dem for noget.

Dermed mener du altså det er i orden at bortføre uskyldige folk, indespærre og torturere dem nogle år for derefter, når den offentlige mening har ændret sig, at smide dem af igen og glemme dem. Uden at forsøge at råde bod på skaden.

En smule dårlig samvittighed ville den grad være på sin plads!

Jakob Nørgaard

Alexander..

Jeg kommenterer, som du vel har læst, på Eriks kommentar.

Han siger at løsningen vel bare er at smide dem af igen. Men dem der har siddet i Guantanamo er aldrig blevet stillet for en dommer. Derfor må de vel være uskyldige. indtil det modsatte er bevist?

Og fortsættelsen bliver selvfølgelig derfor så at det bare at smide dem af i fx Afghanistan ville være en forbrydelse af rang, da disse folk ikke er blevet stillet for en dommer men blot er blevet tilbageholdt og tortereret i fangelejre.

Så grundlæggende gælder det her spørgsmål om du mener vi, i Vesten, skal være retsstater eller ej. En retsstat kan ikke være selektiv i hvem den vil give disse rettigheder, for så ophører den med at være en retsstat.

Illegale kombetanter er ikke en ordenlig definition. Få dem dømt hvis man har noget at dømme den for, eller sæt dem fri. Hvis vi altså ønsker at bevare opfattelsen af os selv som retsstater...

Vrøvl og sludder, Alexander Hereford, der har i rigtig mange år været studievejledere på fagene på de danske universiteter. Der er også alle mulige andre personlige vejledningstjenester for de mange studerende, der får faglige eller personlige problemer.
Du lyder, som om du ikke mener, at det er det bedste, at folk faktisk såvidt muligt gennemfører videregående uddannelser, om det så bliver det ene eller andet fag - men jeg kan jo tage fejl.
Det er blot en højst mærkelig og akavet indstilling til verden, at man ikke skal hjælpe hinanden, såvidt man overhovedet kan, især når man opdager et problem. Det er selvfølgelig næsten uløseligt, hvis en studerende ikke har knyttet kontakter med studerende og undervisere, fordi det så vil være næsten umuligt at samle ham op og konstruktivt sende ham i en retning, han vil have mere ud af.
At vælge rengøring peger på et alvorligt nederlag, som man burde have samlet op på. Jeg mener: trods alt havde han gennemført en adgangsgivende eksamen på et tidspunkt, hvor gymnasiet endnu ikke var helt tømt for faglighed.

@ Erik Balle Povlsen

Lus mellem to negle.

At lade som ingenting er sket ved at returnere fangerne til, hvorfra de forsvandt, løser ikke det problem at disse såkaldte hjemlande ikke tager for gode varer at de ingenting har gjort. Det er just her hunden ligger begravet.

Det samme gældere tunesere og iranere her i landet. Kommer de retur med pletter i straffeattesten eller retur med eskorte er de under mistanke for at kunne udgøre en opposition til brutale regimer der ikke ønske nogen form for dessidenter der kunne tænkes at udgøre en rolle-
model for ungdommen.

En mand som Libyens leder vil gøre hvad som heltst for at blive ved magten. Han manipulerede en falsk rettergang mod en række hjælpearbejdere
fra udlandet som han fik fængsel gennem 8 år for
at have spredt HIV-virus blandt børnehavebørn. De
blev købt fri for store summer.

Ørkenstaternes magthavere er reelt dem terrorister
er oppe imod. De vil begge den absolutte magt.

Man kan ikke indgå diplomatiske hjemsendelses-
aftaler med sådanne regimer som justisministeren
forestiller sig uanset hvor små "ugerninger" disse
uønskede elementer måtte have begået her i landet
uden at de ender i et "ingenmandsland".

Peter H - at betegne et rengøringsjob som et nederlag siger da vist en del om problematiken. Man skal jo leve af et eller andet.No big deal. Men ok - hvis nok velmenende mennesker betegner dette job som et nederlag - ja - så BLIVER det jo ironisk nok et nederlag. Alle kan jo ikke blive akademikere. Hvem skulle så gøre rent ? Hvem?
At tage på træningslejr i Afghanistan er forøvrigt sikkert skide spændende når man er ung og fuld af energi og vrede. Det er et element som synes forbigået i debatten. Det svarer til at komme med i Rolling Stones for nogle. Desværre repræsenterer Taliban så bare det modsatte af Stones....Bortset fra heroinen forøvrigt ....

Sider