Læsetid: 3 min.

Danske reaktioner på det amerikanske valg

Indland
6. november 2008

Fogh: Frihandel lettere med en republikaner

Det tætte forhold mellem Danmark og USA vil fortsætte under den kommende præsident, demokraten Barack Obama, forsikrer statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som har haft et usædvanligt tæt forhold til den siddende republikanske, konservative præsident, George W. Bush.

Anders Fogh Rasmussen ser klart fælles politiske punkter på områder som klima og bekæmpelse af terrorisme gennem krigen i Afghanistan. Frihandel kan blive mere vanskeligt.

»Selv om det på det punkt måske bliver lidt sværere, end det ville have været med en republikansk præsident, så er jeg alligevel fortrøstningsfuld,« siger Fogh.

Thorning: Slut med ’dem og os’

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, er begejstret over valget af demokraten Barack Obama som USA's præsident. Hun mener, at valget af ham indvarsler en ny tid, hvor man i mindre grad deler verden op i ’dem og os’.

»Han er en mand, der igen og igen har talt om at samle frem for at splitte, og jeg er helt overbevist om, at han som præsident vil gøre en dyd af at samle amerikanerne og resten af verden om de fælles udfordringer, der er, frem for at splitte. Vi har hørt nok af, ’hvis du ikke er med os, så er du imod os’, og opdeling i får og bukke. Barack Obama står på tærsklen til en ny tid,« siger hun.

Præsident kan bane vej for dansk Obama

USA har det med at danne mode. Og den nyvalgte demokratiske præsident, Barack Obama, kan også danne mode i Danmark, mener centerleder for amerikanske studier ved Copenhagen Business School, Niels Bjerre-Poulsen.

»Da Obama talte i Berlin, sagde en amerikansk kommentator, at det var dejligt at se så mange europæere hylde en sort kandidat. Men det kunne være sjovt, hvis vi var lige så ivrige efter at få en mindretalspolitiker valgt i vores egne lande,« gengiver Niels Bjerre-Poulsen, som mener, at valget må give anledning til, at vi danskere griber i egen barm.

For verden ændrer sig, og billedet af, hvordan en politisk leder ser ud, må følge med tiden. Men hvordan ser det billede så ud med Obama som model? Den primære årsag til, at han vandt valget, er, at han ikke slog sig op på at repræsentere et mindretal, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Medieekspert: En tand for meget USA

Det amerikanske præsidentvalg har fået de danske mediers fulde opmærksomhed fra start til slut.

Faktisk har dækningen været så massiv, at medierne bør overveje, om den ikke har fået en tand for meget i forhold til andre vigtige politiske begivenheder.

Det mener medieekspert Peter Bro fra Center for Journalistik ved Syddansk Universitet.

»Der har været en hel masse ingredienser til at skabe den perfekte mediecocktail, og den har branchen fået indtaget i rigt mål. Og så må vi så se, om vi i virkeligheden skal have nogle tømmermænd i forhold til, om vi ikke også burde gøre noget ud af, hvad der foregår i Bruxelles og EU, som betyder ganske meget for danske forhold,« siger han.

Ifølge Peter Bros vurdering er der tale om den hidtil mest omfattende danske dækning af et amerikansk valg.

Connie H.: USA bliver grønnere

USA og måske hele verden bliver grønnere med Barack Obama som præsident, mener klimaminister Connie Hedegaard (K).

»Jeg tror, vi vil se nye signaler fra Washington relativt tidligt i præsident Obamas periode. Og det er der brug for. Resten af verden sidder og venter på et stærkere amerikansk engagement, før klimaforhandlingerne internationalt kan flytte sig,« siger Hedegaard.

Hun hæfter sig ved, at Obama har talt om mange forskellige energikilder – ikke kun de traditionelle.

»Obama har sagt, at de er nødt til at bore efter olie nogle steder. Det kan også være, at de skal se på atomkraft, men de skal også se på energieffektivitet, nye grønne teknologier og vedvarende energi,« siger klimaministeren.
/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her