Læsetid: 3 min.

For få stipendier til udenlandske studerende

I dag får kun 130 udlændinge betalt deres uddannelse af den danske stat, og det er uambitiøst, mener en samlet universitets-verden. De danske studiepladser er desuden blandt de dyreste i Europa - hvilket gør det svært at tiltrække studerende, der selv betaler
Indland
10. november 2008

Kun 130 ikke-europæiske studerende får i år betalt deres uddannelse af den danske stat. Det er alt for få, mener et bredt udsnit af den danske universitetsverden - blandt andre rektorkollegiets formand, Jens Oddershede:

"Det er et meget beskedent antal, for nu at sige det pænt. I de fleste af de lande, vi konkurrerer med, har man langt flere stipendier," siger Jens Oddershede.

Og det er synd, at man ikke lader flere studerende fra eksempelvis Afrika og Asien slippe ind på de danske universiteter, mener han:

"Det handler om kulturel udveksling og om at gøre Danmark kendt ude i verden. Det land, som man tager sin uddannelse i, har man som regel også stor kærlighed til," siger Jens Oddershede.

Samme holdning har dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, Allan Næs Gjerding:

"Der er alt for få stipendier. Hvis man virkelige mener, at vi skal satse på globaliseringen, og at vi skal kunne konkurrere med udenlandske universiteter om at tiltrække de klogeste hoveder, skal der langt flere stipendier på banen end i dag."

Ofte er det meget dygtige studerende, der bliver tildelt stipendier - og de kan være med til at højne niveauet på de danske universiteter. Nogle af dem bliver efter endt uddannelse, andre tager hjem igen, og begge dele er godt for Danmark, mener Allan Næs Gjerding:

"Det kunne være interessant at lave en økonomisk beregning på det. Jeg er ikke i tvivl om, at det er en god investering for Danmark at hive udenlandske studerende hertil og lave en indsats for at holde på dem. Selv de, der rejser hjem, bliver en slags ambassadører for Danmark rundt om i verden - og det er også værdifuldt," siger han.

Dyrt i Danmark

Indtil for få år siden var det gratis for alle udlændinge at uddanne sig i Danmark. I dag er det kun gratis for unge fra EU samt Island og Norge. Kommer man ikke fra de lande, er det dyrt at læse i Danmark. Meget dyrt:

"De fleste danske uddannelser koster det samme som uddannelserne på verdens allerbedste universiteter. På universiteterne i de lande, vi normalt vil sammenligne os med, er det kun omkring halvt så dyrt som på de danske," siger Jens Oddershede.

I Danmark skal man pr. definition betale det, som svarer til, hvad en dansk studerende får af staten i taxametertilskud. Det vil eksempelvis sige omkring 50.000 årligt for en samfundsvidenskabelig uddannelse og mere end 100.000 årligt for en naturvidenskabelig. Dermed er Danmark gået fra at være gratis til at være 100 procent selvfinansieret. Og det er et stort problem, mener lektor Carsten Smith Olsen, der står for kandidatuddannelsen i bæredygtig tropisk skovbrug på LIFE på Københavns Universitet:

"Vi får altid rigtig mange kvalificerede ansøgninger, men vi har kun få stipendier. Og de fleste af dem, der søger, har slet ikke råd til selv at dække de fulde omkostninger på 110.000 kroner om året."

Og derfor er deres uddannelse heller ikke konkurrencedygtig - bl.a. fordi staten mange steder i udlandet betaler en del af udgifterne:

"Det hollandske universitet Wageningen har en uddannelse, der er nogenlunde identisk med vores, hvad angår indhold og kvalitet. Den koster omkring det halve," siger Carsten Smith Olsen.

Opsplitning

En anden løsning, som eventuelt kan kombineres med flere stipendier, er at splitte stipendierne op, så man kan få et halvt eller kvart stipendium. Det vil være en god idé, mener Jens Oddershede:

"Det danske system er meget ufleksibelt. I andre lande kan man dele stipendierne op, så man reducerer prisen for flere studerende."

I Cirius, som er den styrelse under Videnskabsministeriet, som tager sig af internationalisering af uddannelser, forstår kontorchef Morten Overgaard godt, at universiteterne er utilfredse med mængden af stipendier:

"Naturligvis er det ærgerligt at have mange ansøgere og så ikke kunne give dem alle et stipendium," siger han.

Han mener i modsætning til universiteterne selv, at de danske uddannelser er konkurrencedygtige: "Selvfølgelig er vi nok dyrere end nogle af de andre EU-lande, men jeg mener, at vi kvalitetsmæssigt kan måle os med mange af de universiteter, hvor det er lige så kostbart," siger Morten Overgaard.

Han vil ikke udtale sig om, hvorvidt der er brug for flere stipendier, men han fortæller, at muligheden for at splitte de eksisterende op er på vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her