Læsetid: 2 min.

Fairtrade havde styr på, hvad te-producenter skulle sige

De indiske teplantager, man kunne se billeder fra i tv-dokumentaren 'Den bitre smag af te', fik på forhånd vejledning fra Fairtrades ledelse om, hvad og hvordan de skulle svare, hvis en tv-journalist kom forbi. Det viser en række e-mails, Information har set
Indland
28. november 2008

"Tag godt imod ham. Åbenhed er godt."

Ifølge generalsekretær Judith Kyst fra Max Havelaar Danmark var dét budskabet, da Fairtrade fra hovedkvarteret i Tyskland kontaktede en række teplantager i Indien for et år siden. Anledningen var, at Fairtrades øverste ledelse var blevet bekendt med, at den danske journalist Tom Heinemann var i gang med en tv-dokumentar om teplukkeres forhold på plantager, der er Fairtrade-certificeret. Udsendelsen blev vist i onsdags på DR 1.

En række interne mails, som Information har set, tyder dog på, at budskabet fra Fairtrade-ledelsen var mere omfattende. Der er tale om mails, sendt mellem det tyske hovedkontor og flere af de te-producenter, som dokumentaren beskriver.

Veronica Perez, som er External Communications Coordinator i Fairtrade Labelling Organisation (FLO), skriver i december 2007 en mail til 23 kontaktpersoner på plantager og teproducenter for at oplyse, at der måske vil komme en dansk tv-journalist forbi. I en opfølgende mail fra juli 2008 beskrives journalisten som en, der "arbejder med skjult kamera og har et vindende væsen" og ofte arbejder sammen med "lokale partnere, når der skal gennemføres undersøgende interviews".

'Ikke alt er perfekt'

Journalistbesøg kan dog, fortsætter mailen, "udgøre en 'trussel', fordi journalister kigger efter 'kontroversielle' historier der kan 'miskreditere' Fairtrade".

Derfor ønsker hovedkvarteret at få omgående besked, hvis eller når den danske journalist aflægger besøg. Mailen indeholder også en række råd til kontaktpersonerne om, hvordan de skal forholde sig. Og hvad de kan svare:

"Hvis journalister fremsætter 'beskyldninger', så bevar roen og sig, at du er klar over, at ikke alt er perfekt, men at processen skrider fremad, og at der arbejdes på at forbedre situationen."

Kontaktpersonerne skal desuden huske at være "venlige og samarbejdsvillige", hvis de siger ja til interview. Men de kan også "altid afvise et besøg med henvisning til travlhed".

Før en af Indiens store te-producenter, The Bombay Burmah Trading Corporation Ltd. (BBTCL), skal besvare en række skriftlige spørgsmål fra Heinemann, bidrager Fairtrades kommunikationsafdeling igen med råd.

Amatør-journalist

"Jeg synes, dine svar er udmærkede og oplysende," skriver Perez midt i oktober 2008 til BBTCL's vicedirektør, Barath Mandanna, efter at have set hans udkast til svar.

Perez kommer alligevel med en række "anbefalinger", men som hun også skriver: "Naturligvis er det din beslutning, hvad du ender med at svare".

Perez har også et forslag til en formulering, som Mandanna kan afslutte sine svar med:

"Når alt kommer til alt, så er udvikling en langsommelig og kompliceret proces, og vi kan ikke forvente ændringer fra den ene dag til den anden."

Fairtrades øverste chef Robin Cameron bliver også holdt orienteret om udviklingen. Det sker den 17. oktober i en mail fra Binod Mohan, formand for Network of Asian Producers, som er optaget i Fairtrade. Mohan har tydeligvis ikke den store respekt for den danske journalist.

"Rækken af spørgsmål fra journalisten er ret amatøragtige og tyder ikke på en grundig research. De fleste spørgsmål er ikke faktuelt korrekte," vurderer Mohan, der også forsikrer Fairtrade-chefen om, at teplukkerne ikke "lever under slavelignende forhold, så journalister må snige sig ind og få halvfærdige oplysninger", som derefter kan "rystes sammen til en dokumentar, hvis eneste formål synes at være at miskreditere Fairtrade."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her