Læsetid: 3 min.

For Fogh er fremtiden grøn

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sprang ud som miljøforkæmper og beklagede fortidens synder. Meget andet nyt var der ikke at komme efter til Venstres landsmøde. Næsten halvdelen af Foghs åbningstale på mødet var direkte kopieret fra tidligere taler
Anders Fogh sprang ud som klimaforkæmper på Venstres landsmøde. Men bortset fra det, var der ikke meget nyt at hente på landsmødet.

Anders Fogh sprang ud som klimaforkæmper på Venstres landsmøde. Men bortset fra det, var der ikke meget nyt at hente på landsmødet.

Claus Fisker

Indland
17. november 2008

'STATUS QUO' stod der på plakaten uden for Herning Kongrescenter, hvor Venstre holdt landsmøde. Egentlig en koncertreklame - men det kunne alligevel ligne en tanke.

For regeringspartiet var det efter uger med dårlige meningsmålinger og krisestemning afgørende at demonstrere, at Anders Fogh Rasmussen på alle måder stadig sidder solidt i sadlen både i Venstre og i dansk politik i det hele taget. Det forsøgte han at manifestere med en bemærkelsesværdig miljøpolitisk kovending søndag.

Fem år efter at Anders Fogh - i øvrigt også ved et landsmøde i Herning - udtalte, at "ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø" havde fået det ringere af regeringens miljøpolitik, udnævnte han i sin formandstale i går miljøet og udviklingen af en ny "grøn økonomi" som "vor generations og næste generations store månelandingsprojekt".

Statsministeren erkendte lige ud, at han har taget fejl, og at Venstre har været "fodslæbende" i miljøpolitikken:

"Jeg har også selv hørt til dem, der har været i tvivl om, hvorvidt klimaforandringer nu var menneskeskabte."

Den tvivl er nu væk, understregede statsministeren - der samtidig var tæt på direkte at beklage, at V og K skar på miljøområdet efter regeringsskiftet i 2001.

Ville handle anderledes

"Havde jeg haft den erkendelse (om klimaforandringer, red.) i 2001, som jeg har i dag, ville jeg have grebet strategien an på en anden facon," sagde Fogh - men stemplede det som alt for "procesorienteret" at spekulere i fortidens synder.

De grønne visioner fyldte hele Foghs taletid, da han i går præsenterede sin idé om et samfund frit for fossile brændstoffer, og hvor grøn teknologi skaber vækst og arbejdspladser.

Konkret vil regeringen styrke forskningen i miljørigtig energi, indføre CO2-kvoter for virksomhederne, udbygge den kollektive trafik - samt lave en samlet naturplan for genopretning og beskyttelse af den danske natur frem mod 2020.

Kun CO2-kvoterne var en egentlig nyhed. Dem vil regeringen kæde sammen med den kommende skattereform, sådan at virksomhedernes kvotebetaling skal være med til at finansiere en sænkning af skatten på arbejde.

Resten af forslagene hører umiddelbart til områder, hvor der i forvejen er lagt op til politisk forhandling:

Pengene til forskning vil regeringen tage af globaliseringsmidlerne. Her skal partierne bag velfærdsforliget i de kommende år fordele de 10 milliarder kroner, der endnu ikke er øremærket.

Styrkelsen af kollektiv trafik er der allerede lagt op til i forbindelse med den storstilede trafikinvesteringsplan, som trafikminister Lars Barfoed om kort tid skal invitere til forhandlinger om.

Og idéen om en samlet naturplan præsenterede Anders Fogh Rasmussen allerede i august, da han åbnede Danmarks første nationalpark i Thy.

Kæmpe omvendelse

SF-formand Villy Søvndal udtrykte i går begejstring over Foghs klimatale, som han kalder "en af de største omvendelser i politik".

"Man kan altid være usikker med sådanne dramatiske omvendelser. Men nu skal han måles på, om han mener det, han siger," siger han til Ritzau.

Også Pia Kjærsgaard (DF) giver en afventende opbakning.

Men trods miljøerkendelsen fra Anders Fogh Rasmussen - og trods en helt ny opsætning, hvor salen var indrettet som et tv-studie med landsmødedeltagerne som tilskuere - var der langt mellem de store nyheder på landsmødet.

Det blev måske allertydeligst illustreret, da Fogh Rasmussen holdt sin første tale lørdag - om den aktuelle politiske situation.

Cirka halvdelen af den var direkte, ord for ord, kopieret fra statsministerens tale ved Folketingets afslutningdebat i juni og fra hans åbningstale i Folketinget i oktober.

De indledende dele af hans klimatale rummede ligeledes pointer og formuleringer, man kunne finde i en tale, han holdt på Københavns Universitet i starten af året.

Det lykkedes ikke for en gruppe a-kraft-tilhængere at få indført kernekraft i det nye EU-program. Til gengæld vedtog landmødet en formulering om, at miljøkrav ikke må blokere for vækst.

Og efter en uge med dårlige målinger og kritik af Lars Løkke Rasmussen viste V-medlemmerne deres opbakning til Løkke med et stormende, stående bifald, da han blev genvalgt som næstformand.

"Jeg er meget glad for at være finansminister - og det agter jeg at fortsætte med, så længe Anders ønsker det," sagde han til salens store fornøjelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

martin sørensen

Hvor var det dog dejligt, At hør Fogh sige ordet, jeg tog fejl. velkommen til hos os i blant de ansvarlige grønne danske partier, for os er det at inrømme fejl ikke et spørgsmål om svaghed nej vi ser det som en et grundlag for en lærings process det at blive klogere medføre som regel at man erkender at man tager fejl..
skulle du få samme oplyste visdom angående andre områder i din politik så er du naturigvist altid velkommen og vi skal nok stå tilrådighed med en trøstende, skuller så du kan komme op efter at ha inrømmet sådanne fundementale fejl i din politik.

AT du siger jeg ville ikke ha gjort det som jeg gjore i milliø ministeriet hvis jeg viste det jeg gjore i dag,
så siger vi, sådanne ord kræver hanling

kære Fogh har du problemer med at få den fine grønne politk i gennem med dit nuværende VKO flertal Fogh så er jeg ganske sikker på at vi SFére og Socialdemokraterne samt de radikale, vil stå tilrådighed med de nødventige mandater for at gennemføre en grøn revulusion i Danmark.

Du kommer ikke til at opleve slinger i valsen eller et bagland hos os der er vælede overfor at gøre noget aktivt for at få frigjort Danmark væk fra de forsile brænstoffer hos os.

Problemet og udfordringen med klimaet og energi resurserne. er for store til et hvad sage vi, nej vi mener virkeligt vil du dette så er det ikke hos os du kommer til at mangle opbakning,

Vi glædes over dine nye toner, og forunderes er du mon blevet skabs SFér kære Fogh :-). Et oprigtigt velkommen til i rækkerne af ansvarlige grønne danske partier.

For at gøre det nemt for dig kære
Fogh. så er der her et direkte link til vores SF princip program.

http://www.sf.dk/default.aspx?func=article.view&menuID=10958&topmenuID=2...

Dorte Sørensen

Håber at der er handling bag ordene denne gang. Men glædelig er det, at Fogh Rasmussen indrømmer en af sine største fejl i sin regeringstid.
Den samme kritik kunne høres i lørdags i DR2s Deadline ,hvor Connie Hedegaard var inviteret ind i anledningen af hendes bog ”Da klimaet blev hot "
Det under mig bare at de begge talte om at nu skal der arbejdes for fremtiden og ikke tale om fortiden Når Fogh Rasmussen selv bruger fortiden til at sætte hans handlinger i et bedre lys. Fx samarbejdspolitikken under besættelsen i forbindelse med hans krigs eventyr i Irak og Anker Jørgensen bliver til hver given lejlighed trukket frem som skræmmeeksempel , selv om Fogh Rasmussen med sin nye grønne profil burde takke Anker Jørgensen, da det var i hans regeringstid at der blev sat gang i olieproduktionen i i Nordsøen, sat fokus på energibesparinger både i husholdningerne og i erhvervslivet, støtteordninger til vindmøllerne så vi i dag kan opleve vindmølleeventyret., osv....
Fogh Rasmussen bremsede desværre selv for lignende støtte foranstaltninger til bølgeenergi og solenergi, bare for at nævne lidt af Fogh Rasmussens dumheder.

Ulrik Høstblomst

Grøn vækst ??

Det lyder angiveligt som et teknologisk fix

Med min indsigt i Foghs tankebaner betyder det at Risø genåbnes samt at der etableres mindst et anlæg enten i trekantområdet eller omkring Århus

Fogh's "grønne" miljø-engagement blandet sammen med Pia K's og DF's ""røde"-sociale" engagement er en blanding der kan få det til at gyse i folk med det mindste gran af historisk viden

Historiens brune sovs løber hen over det par ---

Ja, det er ligeså overraskende som det er at se en kaktus sætte en smuk blomst, når den er ved at dø af væskemangel.

Ulrik Høstblomst

John

Det lyder besnærende kan jeg sagtens høre

Men jeg vil gerne give Fogh kredit for den her udtalelse når jeg ser der ligger handling bag ordene .

Som det er nu frygter jeg ærligt talt at den blomst du taler om er en potentiel paddehattesky lidt nord for Roskilde -- eller med andre ord at Foghs grønne plan indeholder at Danmark skal gøre sig uafhængig af "muslimske diktaturstaters" besiddelse af store ressourcer fossile brændstoffer.. og derfor må hasteindføre A-kraft

Håber vi når det denne gang.
Sidst Fogh-regeringen havde store visioner, var da dk skulle være førende it-samfund .... efter at løbet reelt var kørt.

Lykkes det at fjerne flaskehalse indenfor finans og energi, vil vi blot løbe mod andre grænser. F.eks. mangel på landbrugsjord, vand, råstoffer.

Hvor ville det dog være dejligt, om verdens økonomer ville lyttel lidt til folk som Herman Daly.

Vi bliver før eller senere nødt til at fjerne ordet "vækst" fra de overordnede målsætninger.

Karin Bennedsen

Jens Bryndum

"Vi bliver før eller senere nødt til at fjerne ordet "vækst" fra de overordnede målsætninger."

Uden 'vækst' kollapser kapitalismen. Det vil nok være temmelig urealistisk at håbe på et nyt økonomisk system, der bygger på stagnation eller endda ressision, for at bremse op for udviklingen, selvom den uundgåeligt medfører vores egen udslettelse.

Karin Bennedsen

Jeg blev næsten pinligt berørt på Foghs vegne, da han som en anden angrende synder bekendte, at han havde taget fejl, da han i 2001 besluttede at skære ned på bevillingerne til miljøet, men NU havde set LYSET!

I fremtiden skulle Danmark gå forrest med grøn energi, og blive et forbillede for hele verden.

Man kunne næsten se i øjnene på Fogh og på hele hans kropssprog, at han godt selv var klar over, hvor utroværdig hans pludselige omvendelse til grøn energi måtte virke på alle tilhørerne.

Af alle populistiske tiltag og krumspring han har lavet i tidens løb, er denne denne også den mest utroværdige og letgennemskuelige.

Men lad os se, om der er andet end varm (grøn?) luft i dette kvantespring, eller om regeringen nu også lader penge og handling følge med de 'grønne visioner'.

Ulrik Høstblomst

Karin

Man kunne satse på at skabe betingelser så kapitalismen vil kræve kvalitativ vækst i stedet for kvantitativ for at overleve?

Sådan som det er nu er kapitalismen nemlig nødt til at satse benhårdt på teknologiske fix

Ellers kollapser hele lortet måske inden eliten får bygget rumskibe nok til at overlade resten af jordens befolkning til deres "skæbne" = jorden postkapitalistisk.... næppe noget opmuntrende syn

Karin Bennedsen

Ulrik

Jeg ved ikke, hvad 'eliten' håber på, men tilsyneladende når deres visioner ikke længere ud i fremtiden end til resten af deres egen levetid.

Da jeg hørte om Foghs vandring til Canossa var jeg ved at skrige: Hvem var det lige, som forfremmede Bjørn Lomborg til klimakommissær, brugte beskidte personlige angreb på de smagsdommere og eksperter, som advokerede en grøn linje og gjorde, hvad han kunne, for at demontere Danmarks daværende forspring på de grønne teknologier. Det skete lige fra den første finanslov.

Hvad var det hans egen økonomi- og erhvervsminister, Bendt Bendtsen, sagde:

»Vi er dybt bekymrede over de samfundsmæssige omkostninger og vores konkurrenceevne, hvis vi fortsætter udbygningen af den vedvarende energi.«

Og hvem ville overhovedet gå ind i en diskussion om, at en selvforsyning med grønne energier også ville styrke vores nationale sikkerhed.

I mellemtiden er kapitalstærke udenlandske koncerner kommet ud af starthullerne, har satset milliarder på forskning og er ved at overhale os.

Nu kan alle se, at det er sund fornuft, både økonomisk, klimamæssigt og strategisk. Og SÅ - syv år for sent - kommer Fogh til samme konklusion.

Ja undskyld; men jeg er dæleme ikke imponeret. Fogh har - på dette punkt - skadet Danmark mere end 20 KGB-agenter i folketinget.

De seneste 7 år har Fogh-regeringen lovet at alt skal være i verdensklasse. Nu er turen kommet til miljøet

Bare han dog ville holde fingerne væk... for hvordan er det lige det er gået det seneste 7 år på alle de andre områder.

Det eneste miljøforbedrende tiltag fra Fogh er hans taler, for de er alle fremstillet af genbrug og varm luft på flaske.

Michael Skaarup

Tak til mine meddebattører, for nogle gode kommentar. Grundlæggende er ordlyden.

Handling....

ja, Anders Fjogh. Jeg venter også på handingen.

men som flere bemærket, er den ny-grønne Fjogh, bare varm luft. bemærk venligst "...Til gengæld vedtog landmødet en formulering om, at miljøkrav ikke må blokere for vækst."
Det er det samme lort, bare i en ny indpakning.

ift. /selv)erkendelse af andre fejl, som Anders Fjogh, skulle komme til.. Som f.eks ægteskabet med DF, eller flirteriet i Irak og Afghanistan med Bush, har jeg ingen forhåbninger om.

Karin Bennedsen

Gad vide, hvordan Foghs nye grønne profil og visioner harmonerer med det faktum, at Lomborgs bevillinger er blevet tredoblet?

Lomborg er jo ikke ligefrem kendt for at ville bekæmpe klimaforandringerne og Co2 udslip.

Ja miljøet kommer i første række, sammen med politi, sundhed, undervisning, pleje, trafik og alt det andet der binder samfundet sammen.

Vores samfundet er desværre under Fogh regimet blevet meget løs i fugerne, så det kan være meget svært at være positiv og optimistisk, når vi nu hører at Fogh vil til at rette blikket mod miljøet, for hvad har det dog gjort!.

Med en borgerlig/liberal regering kan man kun frygte det værste, feks.

"Det må ikke gå ud over fleksibiliteten" (altså dem som kører langt)

"Det må ikke medføre grænsehandel"
(citater er fra V.landsmødet)

Landbruget må ikke pålægges flere restriktioner, (flere venstrefolk)

Det eneste miljøforbedrende tiltag fra Fogh er hans taler, for de er alle fremstillet af genbrug og varm luft på flaske.

Det

@Ulrik: Jeg vil naturligvis også hellere end gerne give Fogh kredit for hans visioner, hvis han altså virkelig formår at realisere dem.

Men jeg sidder med en underlig fornemmelse over, at hans nye visioner kommer på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne ikke er videre gunstige for Venstre. Altså: Handler det her er mere om taburet-klisteri end om egentlig omsorg for vores klode?

Når det er sagt, så bliver det rigtigt spændende at se om vælgerne vil bakke op om hans visioner, når/hvis de for alvor skal realiseres. For det kommer til at koste økonomisk. Rigtig mange mennesker skal skære voldsomt ned på deres forbrug. Vil de det?

Jeg tvivler noget så voldsomt. Se bare den kræmmermentalitet, der fulgte i kølvandet på Islands nære finansielle kollaps: Som følge af den Islandske krones devaluering stod den nu lige pludselig på shopping i Island. Hvis vi mener noget med klima, grøn energi, med mere, så skal noget sådant simpelthen forbydes. Vil vi acceptere det?

@Antonius G:

Miljøet kommer rigtignok i første række, dog er det tilladt at være kritisk over for en regering, der ift. miljø/energiområdet hidtil blot har talt og talt, uden at det reelt afspejles i virkeligheden.

Jeg hylder Foghs grønne initiativ - hvis han vel at mærke mander sig op og viser sig som en sand leder, og ikke blot en ideologifikseret ignorant. Og at han så i øvrigt strammer lidt op, og får nogle seriøse ambitioner på energi/miljøområdet. F.eks. skele lidt til svenskerne, der har sat som mål at være 100% selvforsynende med energi i 2020.

Lad os få noget handling bag ordene i stedet for debil retorik og tom snak.

af Per A Hansen.

Det største problem er, at Fogh alene tegner et helt partis politik på energiområdet, det skal gå galt - anset hvor elegant hans kone træder dansen.

Fogh er en god strategn - han forbereder sig effektivt på klimamødet, hvor der sikkert bliver solgt en masse vindmøller.

Selv får et par point i den internationale miljø karakterbog - måske er vi så heldige, at andre endelig ansætter ham?

Det må være ærgeligt for dem, der har stemt på Anders Fogh Rasmussen i den sikre overbevisning, at miljø og klima ikke var noget problem.

Nu får de jo ikke dette ikke-problem som et problem, som skal prioriteres politisk meget højt. Det er jo noget helt andet end det, de stemte på. Men det ligner jo unægtelig meget mere virkeligheden.

Jeg ville føler mig snydt. En inkarneret venstre-vælger kan nu blive tvunget til at forholde sig proaktivt til miljø og klima i stedet for blot at fornægte det.

Problemet er der stadig bagved, fordi der stadig tales om udefineret vækst, som i den strukturelle kontekst kun kan være traditionelt BNP-materiel¨vækst .

Og så mangler vi jo - som flere nævner - stadig en hel del konkret handling.

Uanset hvad, så er der spildt 7 kostbare år på miljøområdet.

Andet afsnit, der sneg sig et for miget 'ikke' ind:
Nu får de jo dette ikke-problem som et problem, som skal prioriteres politisk meget højt. Det er jo noget helt andet end det, de stemte på. Men det ligner jo unægtelig meget mere virkeligheden.

Beklager !

Det haster: Menneskeheden har omkring 100 måneder tilbage, se http://www.neweconomics.org/gen/uploads/sbfxot55p5k3kd454n14zvyy01082008..., der findes på sitet http://onehundredmonths.org/, som jeg i dag er blevet gjort opmærksom på i New Scientist.

@ John Fredsted
"Ja, det er ligeså overraskende som det er at se en kaktus sætte en smuk blomst, når den er ved at dø af væskemangel."

Fint billede, så må vi bare håbe, at regnen kommer og at den smukke blomst kan sætte mange frø, der kan blive til mange smukke blomster. Måske kan ørkenen forvandles til en have.

@Erik Rolfsen Nissen: Jeg er bange for, at jeg mente min bemærkning ironisk. For det forekommer mig en smule muggent, at Anders Fogh Rasmussen foretager en sådan kovending netop på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne er ringe for Venstre.

Er det for at aflede fokus fra en bunke belastende sager, eller er det virkelig udtryk for, at han nærer oprigtig omsorg for vores planet og vores fremtid på den. Men manden skal da bestemt have en chance.

Per Holm Knudsen

Ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø, ikke et fjog vil stole på Fogh!

@John Fredsted.

Det kan jeg godt se, men alligevel synes jeg billedet er fint. Selv en lille forandring i dag kan udvikle sig til omfattende forandringer i fremtiden.

Jeg tror dog fortsat ikke, at Venstre (eller de konservative) bliver en drivende kraft i denne sag.