Læsetid: 2 min.

Fogh har gjort Danmark mere borgerligt

Danmark er blevet et mere borgerligt-liberalt land, siden Anders Fogh Rasmussen (V) kom til magten, mener et stort flertal af danskerne i ny måling foretaget af Ugebrevet A4
Danmark er blevet et mere borgerligt-liberalt land, siden Anders Fogh Rasmussen (V) kom til magten, mener et stort flertal af danskerne i ny måling foretaget af Ugebrevet A4
Indland
10. november 2008

Danskerne er ikke det mindste tvivl om, at regeringen trods myterne om det modsatte har trukket Danmark i en borgerlig-liberal retning.

Det fremgår af en dugfrisk måling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 i anledning af regeringens syv års fødselsdag.

7 ud af 10 vælgere svarer, at regeringen i høj eller nogen grad har gjort Danmark til et mere borgerligt-liberalt land at leve i.

På tværs af de politiske skel svarer det store flertal fra alle partier, at syv år med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen har ændret Danmark, så det er blevet mere liberalt og borgerligt.

"Målingen er meget entydig. Der er slet ingen tvivl om, at danskere har oplevet et skift i den førte politik. Den punkterer myten om Venstre som det nye socialdemokrati," siger valgforsker og adjunkt Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Skatteområdet

Lektor i politisk økonomi Peter Nielsen fra Roskilde Universitetscenter ser målingen som et udtryk for, at vælgerne ser igennem regeringens slør af midtsøgende retorik.

"Realpolitisk er der jo sket et ret radikalt skift i borgerlig-liberal retning, særligt med hensyn til nedslidningen og organiseringen af den offentlige sektor. Borgerne har taget notits af de ændringer uagtet den retoriske og overfladiske midtersøgning," siger Peter Nielsen.

Ifølge A4's måling er det først og fremmest på det skattepolitiske område, at regeringen har trukket Danmark i en borgerlig-liberal retning.

7 ud af 10 svarer, at skattepolitikken efter Anders Fogh Rasmussens overtagelse af regeringsmagten har fået et mere borgerligt-liberalt tilsnit.

Nummer to på listen over de områder, hvor vælgerne mener, at regeringen har flyttet Danmark mest, er den økonomiske politik.

Dernæst følger arbejdsmarkeds-, sundheds- og uddannelsespolitikken. På alle områder svarer et klart flertal, at regeringen i de seneste syv år har flyttet Danmark i en mere borgerlig-liberal retning.

Flere forskere påpeger også, at der er masser af eksempler på, at regeringens politik har gjort Danmark til et mere borgerligt-liberalt land at leve i. Blandt de tiltag, der ofte nævnes, er den højere grad af frit valg i den offentlige sektor, stramningerne over for de ledige, nedskæringerne i de supplerende dagpenge og fradraget for sundhedsforsikringer, der kan sikre behandling på et privathospital.

Lektor Peter Nielsen mener heller ikke, der kan være den mindste tvivl om, at Venstre og de konservative ønsker at dreje Danmark i en mere borgerlig-liberal retning trods historierne om det modsatte.

idag@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er nok helt rigtigt, at V og K ønsker at dreje Danmark i borgerlig-liberal retning -. hvis man vil den anden vej, så er det S og SF + evt R.

Det interessante spørgsmål er, om den hidtidige drejning samt den forudseelige borgerligt-liberale udvikling i de næste par år ligger indenfor det, som accepteres af den typiske vælger.

V og K har vundet 3 folketingsvalg på stribe, så vælgerne har sådan set sagt OK til det, der hidtil er sket..

Om V og K fortsætter i regering efter næste valg afhænger af, om de fortsat kan drive den borgerligt-liberale linie på en måde, der tiltaler et vælgerflertal.

V og K har ihvertfald vist, at de er helt på det rene med, at man ikke kan få regeringsmagten, hvis man "lefler" for de rigeste i Danmark - de kører ret målrettet på at behage "den almindelige / typiske
vælger" , og er ret ligegyldige m h t "overklassen" ( i mangel af bedre udtryk).

DF har forresten leveret en del af V og K 's succes.

Lars Peter Simonsen

Som Abraham Lincoln en gang sagde:
"Man kan narre alle noget af tiden, og man kan narre nogle hele tiden, men man kan ikke narre alle hele tiden " (frit efter hukommelsen)

B. Obama udpeger på sin hjemmeside med meget stor præcision Danmark som en af de mest fodslæbende nationer, når det handler om at hjælpe de irakiske flygtninge:

” Coalition partners such as Great Britain, Australia, Italy, Spain, the Netherlands,
Denmark, and Japan have done woefully little to meet the refugee crisis, and must be encouraged to do more.”

(Kilde: obama.3cdn.net/6211cc7760d302af95_n56imvjj4.pdf -)

I International Herald Tribune kan man i dag læse en artikel med følgende overskrift:

“Iraqis get a chilly welcome as refugees in Denmark”

(Kilde: http://www.iht.com/articles/2007/11/26/europe/denmark.php)

Og i dagens udgave af New York Times en artikel med overskriften:

”Denmark: Lower Refugee Allowance”

(kilde: http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9500EEDD173AF933A25751C1A...)

Det nye USA med B. Obama i spidsen er langsomt men sikkert ved at få øjnene op for, at der er rigtigt meget at komme efter i VKOs moralske fallitbo af en nation også kaldt Danmark…

Jeg kan gå med til 'borgerlig' men liberal? Denne regering har da været den mest antiliberale der endnu er set - man kan nævne stramning af dagpengereglerne, familiesammenføringsreglerne,
øget kontrol med offentlige ansatte, flere prøver i skolerne etc. (andre må gerne fortsætte listen)
Hvis det er liberal politik ved jeg ikke længere hvad ordet betyder

wow ...

"Denmark has in the past decade become one of the most anti-immigrant countries in Europe, with Muslims the object of great hostility."

"A major factor has been the rise of the openly anti-immigrant Danish People's Party, which is an important source of support for the current conservative government."

Ja, sådan ser Danmark ud, når man ser det udefra. Tak for links, Per. Lige på kornet.

Christian De Coninck Lucas

Ja, meget mere borgerligt-liberalt -- så meget at folk som mighar støttet oppositionen i flere år. Men deres definition af liberalisme virker på mig fordrejet, da de strammer mange love, udhuler vigtige offentlige services og fører "lovgivnings-krig" mod visse grupper som indvandrere, pot-rygende jazz fans og dagpengemodtagere.

Han opfører sig som om, at han følger visse internationale, ultra pro-business "councils" og deres mantra om at alt skal privatiseres og helst gavne amerikanske of multinationale selskaber. Læs "Confessions of an Economic Hitman" af John Perkins.
*********************************************************
We've seen this modus operandi before, and yes, all my US and Canadian friends ask why my prime minister has been so close to a fascist like Bush. I tel them that either he was duped or he's much more to the right than advertised.
Even in the middle of a complete breakdown in freee-market ideology, he seems to defend it like some lost human soul in the Matrix.

Martin Kristensen

Æh...Jeg ved ikke helt hvor Per Thomsen finder sine artikler men ingen af dem er fra i dag. De er fra henholdvis 2007 og 2002. Så forbindelsen med B. Obama må han længere ud på landet med.

At Obama så påpeger at han mener vi bør gøre mere for de irakiske flygtninge kan man tage med i sine vurderinger. Noget bliver jo hverken mere eller mindre rigtigt af at blive sagt af (endnu) en politiker.

"...Den punkterer myten om Venstre som det nye socialdemokrati.."

Denne myte har den egenskab, at den kun blomstre hvert fjerde år - og ligger derefter brak i fire år - hvorimens markerne underkastes angreb fra Round-up, oppløjning af grøftekanter, udretning af å-løb, bebyggelse med mega svinestalde, inddragning af fællesarealer, udrubricering af husmænd, og når så valgkampen nærmer sig, bliver mytens voksested opsøgt og gødet med en sjat statstøtte og en hel del spin og alle siger: "Nejeeee, Se en Velfærd der vokser der".

Men på grund af den hårdhændede liberale behandling bliver det for hver valgperiode sværere og sværere, at opdrive Velfærden. Fogh kan snart kun fremviser afbrændte stubmarker....

C. Nielsen skriver
"..Den liberale borgerlige drejning af Danmark tager sin start med Nyrup regeringen, og er i virkeligheden ikke venstres fortjeneste, men EU's..."

Ja, Poul Ny-Kup var vi sgu ikke heldige med - men han valgte jo også sig selv..

Det kan undre at EU har så stor gennemslagskraft i Danmark, når man påtænker at regeringen baserer sit flertal på et anti-EU-parti, men Dansk Folkeparti har åbenbart ikke tjek på andet end indvandrepolitikken.

Alexander Tengbjerg

Liberalt? Nej, langtfra... Borgerligt, i den grad, Venstre har opgivet en masse af deres gamle ideologiske ballast hvad angår deres sammenarbejde med de konservative og især Dansk Folkeparti. Men det er da rigtigt at de ikke er det nye Social Demokrati, hvilket da ville have været mere ønskværdigt!

Lone Wienberg Hansen

Hverdagens metode snak og overvejende friske indtryk er indhent i fordoms baldrer dvale. Blandet vranglære i en blå skygge. Sønderknusende og klinkende gyldig hede. Poset dulmer, bevæger skillende. Spalterne afgår i masende mindste bemyndigelse. Søgen der omkring makker steppens slette fokus ironi. Til fælles broders værende reje hops. Dus tilbyder talstærk agar bag dynen. Med følelsesløs bladmetals indsnit til splintrende at supplere metoden. Opfatter jeg det i positiv og skikken at pryde træk endvidere lidt bramfrit i eget renommé. Sådan er det jo at prøve og øve. Danner givnes og fremmer forståelsen til idealistisk koma gelerer med tryk paa indtryk. Fogh i krise.

Fordums baldrer dvale. Gud har sendt dig, Lone Hansen!

Fogh nåede vist ikke at gøre Danmark så borgerligt, at det gør noget. Han insisteren på det private forbrug tillod ikke, at han satte sig fysiske mindesmærker i det offentlige rum inden det var for sent.

Symbolet for skattelettelserne til de rigeste - firehjulstrækkeren - vil være ude af gadebilledet om ganske få år. Tilbage står en infrastruktur og varige forbrugsgoder som de blev fremstillet af fordums samfundsfremmende politikere.

Christian De Coninck Lucas

Erik B:

Prøv lige at lave lidt research i hvad han siger. Jeg kan love dig for at det er en sand historie; masser af økonomer og folk i Washington har bekræftet hvad Perkins siger.

Det er heller ikke den eneste bog han har skrevet

Christian De Coninck Lucas

Og det modus operandi, som John Perkins beskriver, er netop den metode som toppen af fx. Bilderberg gruppen bruger til sikre deres position, så jeg forsår ikke din reaktion på Confessions of an Economic HItman.