Læsetid: 2 min.

Frygt for irakeres fremtid

Flere organisationer advarer om, at afviste irakere vil gå under jorden, efter at regeringen har fastsat deadline for tvangsudsendelser
Flere organisationer advarer om, at afviste irakere vil gå under jorden, efter at regeringen har fastsat deadline for tvangsudsendelser
Indland
5. november 2008

47 irakiske asylansøgere og deres børn skal inden den 28. november afgøre, om de vil rejse frivilligt tilbage til Nordirak.

Hvis de rejser frivilligt, får de 56.000 kroner med sig og et tilbud om opkvalificering. Nægter de at rejse frivilligt, sendes de hjem med tvang, meddelte integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) mandag.

Det får nu flere organisationer til at frygte for irakernes fremtid - Nordirak er nemlig stadig for farligt at vende tilbage til, lyder det.

Både Røde Kors og Komitéen Flygtninge Under Jorden advarer om, at flere af irakerne vil forsvinde af frygt for at blive tvangsudvist:

"Hvis de fortsætter med at sende folk til Nordirak, regner vi med, at en del vil gå under jorden," siger Michala Clante Bendixen fra Komitéen Flygtninge Under Jorden.

Samme advarsel kommer fra Røde Kors:

"Igennem tiden er der mange, der er gået under jorden, og det kan man godt forestille sig, flere vil gøre nu. Den nye deadline lægger jo et yderligere pres på disse mennesker," siger projektmedarbejder i asylafdelingen, Lars Brügger. Han tilføjer, at nogle også vil tage imod tilbuddet, fordi muligheden for opkvalificering giver irakerne lovligt ophold i Danmark, inden de tvinges ud.

Ingen aftale på skrift

Talsmand for foreningen Asylret, Said Parvin, anklager de danske myndigheder for at bruge umenneskelige metoder for at tvinge folk til at rejse ud.

"Vi frygter, at folk bliver likvideret - der er jo borgerkrig i landet. Man kan ikke give en deadline til folk, der er psykiske syge," siger han.

Said Parvin har ofte kontakt med de afviste irakiske asylsøgere og oplever deres frustrationen over brevet fra Udlændingeservice med den nye deadline.

I modsætning til Sverige er det ikke lykkedes den danske regering at få en skriftlig aftale med Nordirak om hjemsendelser. Det betyder, at hver enkelt sag skal behandles seperat.

Og det kritiseres af forvaltningsretsekspert Oluf Jørgensen.

"Det er en problemstilling, der har stor betydning for de pågældende mennesker, så det er besynderligt, at der ikke foreligger en aftale på skrift," siger han.

DF's integrationsordfører Peter Skaarup ser det ikke som et stort problem.

"Den lokale holdning er, at hvis man laver aftaler på skrift, vil andre lande have tilsvarende aftaler. Så der må vi være lidt egoistiske," siger han og understreger, at det er politiets ansvar at sikre, at de afviste irakere sendes ud og ikke går under jorden i Danmark.

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er en rigtig "varm kartoffel".

Selvfølgelig vil de helst blive - og der masser af mennesker ud i verdens ulykkelige krigs- og sultområder m v, som hellere end gerne vil udskifte deres nuværende opholdssted med et fast ophold i Danmark. (Der er p t over 900 millioner mennesker i denne verden, som i flg FN og FAO mangler mad .)

Det er altid rarest når man kan give folk det, som de gerne vil have - så får man pæn omtale o s v.

Men i det lange løb, så er der grænser for hvor meget ,der kan "bæres", og problemet er vel, om man på den "korte bane" give sig lidt uden at sætte hensynet til "det lange løb" over styr ?

Jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal beslutte i disse sager.

Vilhelm von Håndbold

Hah! Fælles omtanke ER netop det "lange løbs" svar - dette er jo blot et spørgsmål om danmarks "demografiske problem" aka RACIST SONS OF BITCHES...