Læsetid: 2 min.

Landsdommere så lysbilleder fra Christiania

Fortsat strid om sagens manglende bilag, afhøring af endnu to christianitter og endelig et diasshow om fristaden - sådan forløb retssagens femte dag
Indland
11. november 2008

Straks ved retsmødets begyndelse tog Kammeradvokaten ved Stig Grønbæk Jensen ordet for at knytte en kommentar til nogle af sagens "løse ender", som han udtrykte sig. Det er de over 250 bilag, som endnu ikke er fremskaffet, og som flere gange er efterlyst af Christianias advokater. Kammeradvokaten havde tilbragt fredag eftermiddag i arkiverne hos Forsvarsministeriet og Slots- og Ejendomsstyrelsen (SES) og dér fundet godt en håndfuld af de savnede bilag frem.

Blandt de nu udleverede dokumenter er et notat, som Christiania-advokaterne i særlig grad har ønsket at få at se. Det drejer sig om en vurdering, som Fæstnings- og Natursekretariatet udarbejdede i 1991 om rammeaftalens første punkt. Aftalens første punkt er central for retssagen, fordi det er dette punkt, der bekræfter christianitternes brugsret til bygninger og areal. Så langt er parterne enige, mens det, som skiller, er, om denne brugsret blev bekræftet på ubestemt tid, som christianitterne mener. Eller om brugsretten tværtimod kunne opsiges med et passende varsel.

Hvad der så præcist står i notatet, bliver først opklaret på onsdag, når Christiania-advokaterne har haft tid til at gennemgå dokumenterne.

Ministerbesøg i Staden

Derpå var det tid at partsafhøre endnu to christianitter, nemlig Ole Lykke og Mette 'Pagode', der begge har deltaget i forhandlinger med myndighederne. Ole Lykke var således til stede i Christianias biograf Byens Lys, da daværende miljøminister Erik Holst den 16. marts 1982 på egen hånd besøgte Christiania for at meddele, at beboerne nu fik brugsret til området.

Advokat Christian Dahlager ville godt høre nærmere om ministerbesøget: Var Holst bare dukket op, eller havde han måske haft livvagter med?

"Han kom alene, eller han havde nok en sekretær med," svarede Lykke, "det var i hvert fald meget afslappet. Men han kom jo også med en god nyhed: En tidsubegrænset brugsret."

22 år senere deltog Mette 'Pagode' i endnu en runde forhandlinger, efter at Slots- og Ejendomsstyrelsen havde overtaget administrationen af Christiania i efteråret 2004. Det var, fortalte hun, en "meget frustrerende oplevelse", for mens christianitterne ville snakke om deres juridiske status, nu hvor Folketinget havde vedtaget en ny Christiania-lov, så ville styrelsen til at begynde med kun diskutere forslag til nye vejnavne i fristaden, så christianitterne ikke længere havde samme adresse ... "De havde mest fokus på at få kortlagt Christiania," huskede hun.

Den sidste time inden frokost blev brugt til et lysbilledforedrag, hvor de tre landsdommere visuelt kom på rundtur i fristadens institutioner, værksteder, kulturtilbud, boliger og bygninger, mens Christiania-principper om selvforvaltning og fællesmøder blev klarlagt. Også den vanskelige grænsedragning mellem individets ret til fri udfoldelse over for kollektivet blev gennemgået.

"Christiania er både en frihedsfølelse og en fællesskabsfølelse, og det er fantastisk, når begge dele fungerer samtidigt," fik landsdommerne at vide.

Den planlagte afhøring af tidligere forsvarsminister Kjeld Olesen (S) var droppet, men onsdag fortsætter retssagen med afhøring af tidligere forsvarsminister Hans Engell (K).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her