Læsetid: 3 min.

Ny behandling af vanskelige unge kan sprænge budgetterne

Den omstridte MST-metode, som velfærdsminister Karen Jespersen ønsker fremmet i Danmark, virker ikke bedre end traditionel behandling af udsatte unge - men MST er langt dyrere. Det viser et nyt svensk forskningsresultat. Forskere advarer mod uden videre at indføre metoden i Danmark
Indland
13. november 2008

MST er svaret. MST klarer problemerne. MST frelser de unge fra kriminalitet, narkomani og anbringelse uden for hjemmet. Sådan har forhåbningerne til den amerikansk udviklede behandlingsmetode Multi Systemisk Terapi lydt i årevis i dele af det danske sociale system.

Servicestyrelsen har købt licens til at bruge metoden, og Danmark har fået status som partner i MST's netværk. Og senest har velfærdsminister Karen Jespersen (V) afsat 15 millioner kroner til at udbrede metoden til alle kommuner.

Men nu rejser et nyt forskningsresultat tvivl om fornuften i at kaste kommunerne hovedkuls ud i brug af metoden, inden der er sket en ordentlig undersøgelse af, om den virker i Danmark, og om man overhovedet får nok effekt for pengene.

'Al magt til forældrene'

De belastende forskningsresultater blev fremlagt i går i København af Tina Olsson fra Lunds Universitet. Det skete på en konference afholdt i Socialforskningsinstituttets Campbell Center.

Tina Olsson har sammen med fem andre forskere fra Stockholm, Göteborg og Malmø gennem en årrække studeret, hvorledes det er gået en række adfærdsvanskelige unge og deres familier.

156 familier er blevet fulgt. Den ene halvdel af familierne har fået den sædvanlige behandling, som det svenske sociale system tilbyder.

Den anden halvdel har modtaget MST, som er en intensiv familiebaseret indsats for unge i 12-17 årsalderen med sociale, følelses- og adfærdsmæssige problemer. Metoden blev udviklet i 1970'erne i USA som alternativ til især anbringelse uden for hjemmet. En af metodens grundtanker er at give magten tilbage til forældrene. Det vil sige, at man beholder børnene i hjemmet og - med hjælp fra en terapeut - 'uddanner' forældrene til forældrerollen.

De svenske forskeres undersøgelse af MST viser, at metoden hverken er værre eller bedre end den traditionelle måde at gribe problemramte familier an på.

For dyrt i Sverige

Der er blot et men. Metoden er meget dyrere at bruge, når man, som de svenske forskere har gjort, måler gennem flere år, hvad brugen af MST sparer samfundet for i andre henseender, typisk anbringelse af de unge i forskellige institutioner. Meromkostningen pr. behandlet familie er 45.000 svenske kroner. På landsplan kan denne meromkostning for et resultatet, som beviseligt ikke er bedre, løbe op i adskillige millioner.

I lyset af denne beregning fremsætter Tina Olsson en klar advarsel til alle, der ønsker MST indført i Danmark.

"Hvorfor begynde at indføre et helt nyt behandlingssystem i Danmark, før man har skaffet sig bedre viden om, hvordan de traditionelt brugte metoder egentlig virker," spørger hun og minder om, at det er meget lettere at indføre et nyt system end at afskaffe det igen, hvis det viser sig at være for dyrt eller uvirksomt.

Samme advarsel lyder fra ph.d. Martin Olsson, der er forsker ved Socialforskningsinstituttet.

"Danmark bør på videnskabeligt grundlag skaffe sig viden om, hvad der virker i Danmark. Det er ikke tilstrækkeligt at støtte sig til udenlandske undersøgelser. Og der skal, som det var tilfældet i Sverige, anvendes undersøgelser, som benytter sig af kontrolgrupper," siger Martin Olsson. Han vil ikke på forhånd udelukke, at MST godt kan betale sig for Danmark at bruge, fordi bekostelig anbringelse på institutioner af adfærdsvanskelige unge er så udbredt en måde at gribe ind på i Danmark.

Tina Olsson gør opmærksom på, at hvis en undersøgelse viser, at MST indebærer store meromkostninger også i Danmark, vil det få konsekvenser.

"Hvis socialbudgetterne ikke forøges, vil det betyde, at der gribes ind over for færre unge, end der er behov for," siger Tina Olsson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her