Læsetid: 2 min.

Obama puster liv i dansk debat om Irak-flygtninge

USA's kommende præsident vil have koalitionslandene til at tage større ansvar for de irakiske flygtninge. Venstres intregrationsordfører, Karen Ellemann, anerkender, at Danmark har en særlig forpligtelse - stik imod tidligere udsagn fra statsministeren
USA's kommende præsident vil have koalitionslandene til at tage større ansvar for de irakiske flygtninge. Venstres intregrationsordfører, Karen Ellemann, anerkender, at Danmark har en særlig forpligtelse - stik imod tidligere udsagn fra statsministeren
Indland
11. november 2008

"Det er ikke Danmark, der skaber flygtningestrømmen."

Så klart afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på sit pressemøde 9.januar 2007, at Danmark som en del af den internationale koalition skulle have et medansvar for de irakiske flygtninge.

Men nu siger USA's kommende præsident, Barack Obama, at USA og de øvrige krigsførende lande har en moralsk forpligtelse til at tage sig af de mere end fem millioner fordrevne irakere. En forpligtelse, de hidtil ikke har levet op til.

"Koalitionspartnere som Storbritannien, Australien, Italien, Spanien, Holland, Danmark og Japan har gjort sørgeligt lidt for at håndtere flygtningekrisen og må opfordres til at gøre mere," skriver Barack Obama i en præsentation af sin generelle Irak-politik.

Præsentationen er en del af Barack Obamas valgmateriale og er næsten et år gammelt. Alligevel har det rørt op i de politiske vande i Danmark i dag.

Og kritikken er ikke malplaceret, mener Venstres integrationsordfører, Karen Ellemann.

"Alle, der har været med i koalitionen, har en fælles forpligtelse til at gøre noget aktivt for at afhjælpe flygtningestrømmene," siger Karen Ellemann (V) til politiken.dk.

Også de radikale og socialdemokraterne giver Barack Obama ret i kritikken.

"Vi deltog, da det handlede om krudt og kugler. Så bør vi også deltage, når det handler om en humanitær indsats," siger Socialdemokraternes flygtningeordfører, Henrik Dam Kristensen, til ritzau.

Barack Obama har hele tiden været modstander af krigen i Irak, og udtalelserne skal ses i forlængelse af hans kritik af Bush-administrationen og dens militære løsninger på alle spørgsmål, forklarer USA-kender og adjungeret professor på Copenhagen Business School Carl Pedersen.

"Obama lægger større vægt på de humanitære konsekvenser af krigen i Irak. Det er egentligt en logisk tankegang. Hvis landene har været med i koalitionen er de lige som USA forpligtet til at tage imod flygtninge. Over for den amerikanske befolkning bliver han også nødt til at sige, at andre skal være med til at bære byrden," siger Carl Pedersen.

Hjælp i nærområderne

Barack Obama anklager ved samme lejlighed USA's udenrigsministerium for ikke at leve op til sit løfte om at modtage 7.000 irakiske flygtninge. Kun 190 flygtninge er blevet lukket ind i USA, skriver han.

Karen Ellemann (V) mener dog, at Danmark modtager rigeligt flygtninge.

"Med de 500 kvoteflygtninge, som Danmark har forpligtet sig til at modtage årligt, modtager vi det antal, vi kan magte at få integreret i vores samfund. Indsatsen i nærområderne er utrolig vigtig, og pengene rækker ganske enkelt længere i nærområderne", siger Karen Ellemann (V) til politiken.dk.

I 2008 gav Danmark 100 millioner kroner til irakiske flygtninge i Iraks nabolande, og er dermed den tredjestørste humanitære donor, målt pr. indbygger, oplyser Udviklingsministeriet.

Barack Obama har lovet at sende to milliarder dollar til irakiske flygtninge i nabolandene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her