Læsetid: 4 min.

Papkasser på motorvejen

Hvorfor finder DRs radiomedarbejdere sig i, at deres arbejde konstant bliver afbrudt af ligegyldige trafikmeldinger ?
Trafikmeldinger bringes ikke længere kun på P4, men afspilles på alle DR's radiokanaler, hvor meldingerne i flere tilfælde afbryder de igangværende programmer.

Trafikmeldinger bringes ikke længere kun på P4, men afspilles på alle DR's radiokanaler, hvor meldingerne i flere tilfælde afbryder de igangværende programmer.

Bjarke Ørsted

Indland
14. november 2008

Danmarks Radio har fået rigtig mange hak i tuden i de senere år. Også af mig. Så det er på sin plads og en stor glæde at konstatere, at der er rigtigt mange gode radioprogrammer i løbet af ugen, hvilket der er rig lejlighed til at konstatere, hvis man, som jeg, tilbringer megen tid på landevejene. Desværre er der også rig lejlighed til at konstatere, at der er fuldkommen sindssygt mange genudsendelser, og hvis man har hørt P1 på vejen ud, så må man finde en anden kanal på hjemvejen, for så kommer det samme en gang til. Og i øvrigt drypvis hen over ugen. Jeg har eksempelvis hørt Karen Sechers besøgsprogrammer med f.eks. Bent Fabricius-Bjerre og Leif Sylvester mindst tre gange hver. De er udmærkede, men så gode er der altså ingen programmer, der er.

I mit segment står valget mellem P1 og P2, og om aftenen er der som regel dejlig koncert uden den megen pludren og vind-en-billet-til-koncertsalen-konkurrencer, som stadig skæmmer dagfladen på P2.

En god koncert kan være fin til hjemturen, men en af de mange fremragende ting ved klassisk musik er ofte - men ikke altid - at den virker meget afslappende. Det er ikke lige, hvad man har brug for, når man sidder bag rattet træt efter en lang dag, og krampagtigt holder sig vågen de sidste 110 kilometer. Så kunne jeg selvfølgelig slå over på P4, og det sker da også, at man er heldig og kan brøle med på John Mogensen eller Peter Belli - meget velegnet til at holde sig vågen - men gennemgående føler jeg mig ikke blandt venner på P4.

Nådesløs trafikradio

Undtagelsen er, når jeg kører i myldretiden. Der er P4 med den fremragende trafikradio en stor hjælp. I det hele taget er trafikradio et genialt koncept. Når det altså holder sig til dér, hvor man selv kan opsøge det.

I de seneste måneder, jeg har ikke præcise datoer, har trafikradioen bredt sig over samtlige kanaler og bryder skånselsløst inde i alle udsendelser på alle mulige tidspunkter, uden noget som helst hensyn til, hvad der bliver sendt. Den eneste udsendelse, som jeg indtil nu aldrig har hørt afbrudt af en trafikmelding, er Radioavisen. Jeg ved ikke, om der er udstedt forbud, men man kan konstatere, at det jo altså udmærket kan lade sig gøre, at lade være med at gå ind og afbryde kritikløst.

Før i tiden var trafikradio udelukkende aktiv i myldretiderne, nu er den på ,så vidt jeg kan skønne, døgnet rundt, og som sagt på alle stationer. Pludselig, midt i den dvælende langsomme sats i Sjostakovits' klaverkoncert, en spændende samtale eller et debatprogram, lyder trafikredaktionen signal, og vi får at vide, at man skal være agtpågivende ved Borup, fordi der er røget nogle papkasser af en lastbil, hvilket er ret uinteressant, hvis man befinder sig ved Hillerød. Jeg kan godt forstå, at det er interessant, at der er en lastbil, der spærrer trafikken på Vejlefjord-broen, hvis man har ærinde dér. Men det er stærkt irriterende, når man i mit nye favoritprogram, det fremragende udenrigsmagasin Horisont, er lige ved at fatte grundlæggende elementer af den økonomiske verdenskrise i en samtale mellem den suveræne interviewer Kim Bildsøe Lassen og en økonomisk ekspert, og så bliver afbrudt af en overgearet trafikvært. Man får jo aldrig de manglende brikker igen. Altså naturligvis med mindre man hører en af de utallige genudsendelser og kan håbe på, at der ikke bliver afbrudt samme sted igen.

Jeg fatter simpelthen ikke, at programværterne og programproducenterne finder sig i det. Det må da være sindssygt irriterende at få sit omhyggelige tilrettelagte arbejde fuldstændig synder-splintret på den måde. Måske opdager de det ikke? De får vel ikke at vide, at trafikradioen er flintret ind over, og de sidder jo ikke i studiet og hører udgangssignalet. Teknikerne, som måske kunne have opfanget det, er jo for længst fyret og sendt hjem.

Intet svar fra DR

Det er udtryk for en enestående afstumpet despekt for programfolkenes arbejde. Meget værre end de reklameafbrydelser i film, som i årevis har været debatteret som en foragt for kunsternes arbejde. Det er i det mindste ikke sådan, at filmen fortsætter under afbrydelsen, og man selv må gætte sig til, hvad der er sket i mellemtiden.

Jeg har mailet til Danmarks Radio for at få svar på, hvorfor vi skal have trafikmeldingerne ind over alle programfladerne, og de har venligt sendt mig et standardsvar, hvoraf det fremgår, at der er femdages ventetid på at få sine spørgsmål besvaret. Jeg spurgte i mandags, og har altså ikke fået svar endnu. Jeg har ikke grund til at tro andet, end at det er flittige og dedikerede medarbejdere, der sidder på trafikradioen. Men når man hører de petitesseagtige oplysninger, de hele tiden afbryder programfladen for at give os, kan jeg ikke frigøre mig for opfattelsen af, at de er meget opsatte på at bevise, hvor vigtigt et arbejde, det er, de udfører og på den måde retfærdiggøre deres eksistensberettigelse. Der bliver jo uden tvivl først statistik over, hvor tit det er 'nødvendigt', at bringe en trafikmeddelelse.

Min mekaniker har forklaret mig, at der findes en mulighed for at slå trafikradioen fra min bilradio. Og det hjælper jo mig. Men det hjælper da ikke de stakkels programmedarbejdere, der får deres arbejde smadret.

Jeg fatter ikke, at de finder sig i det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Læg mærke til den strukturelle kontekst dette ellers udmærkede indlæg er indlejret i.

"Før i tiden var trafikradio udelukkende aktiv i myldretiderne, nu er den på ,så vidt jeg kan skønne, døgnet rundt, og som sagt på alle stationer"

Øhh... altså mig bekendt er det kun P4, der sender trafikmeldinger fra DR. Mekanikeren har så ganske ret, idet det er et til-/fravalg på bilradioen om man vil tunes ind på trafikmeldingerne, når de kommer. Forfatterinden burde måske have ventet på svaret fra DR :)