Læsetid: 3 min.

Rapport åbner for danske lejesoldater

Danmarks forsvar mangler folk og kan blive nødt til at få støtte i Afghanistan fra private, bevæbnede firmaer. Derfor må politikerne tage stilling til, hvor grænsen skal gå, siger forsker bag ny rapport. Ellers kan vi fortsat ikke retsforfølge de private vagter i krig
Indland
13. november 2008

"Alle steder, hvor der er mænd med våben samlet, skal der være en mulighed for retsforfølgning. Det viser 1.000 års erfaring," siger jurist Anders Henriksen.

Han er forsker for Dansk Institut for Militære Studier og manden bag en ny rapport, der åbner for, at den danske hær kan bruge private firmaer til at varetage opgaver i krig.

I dag passer det private sikkerhedsfirma ArmorGroup allerede på det danske udenrigsministeriums rådgivere i Helmand-provinsen, og for fremtiden vil der komme meget større samarbejde mellem de danske myndigheder og private sikkerhedsfirmaer, forudser Anders Henriksen.

"Der er simpelthen et praktisk behov, som forsvaret skal have løst. Hvis vi holder fast i forsvarets problemer med personelmangel, vores ambitiøse udenrigspolitik og konflikternes karakter, hvor der skal være civil genopbygning samtidig med den militære tilstedeværelse, så kan jeg ikke se andet end, at der kommer flere og flere af de her firmaer. Vi kan ikke bygge skoler og sundhedsklinikker, uden at have nogle til at passe på dem," siger han.

Fortsættes side 4

Problemet er, at Danmark i dag ikke kan styre de private firmaer. Formelt er ArmorGroup ansat af den britiske samarbejdspartner, og volder derfor ikke danske hovedbrud. Men for nyligt har forsvarschef Tim Sloth Jørgensen givet udtryk for, at også forsvaret i højere grad kunne drage nytte af de private firmaer.

Det er en gråzone, understreger Anders Henriksen, og flere skandalesager med private firmaer som amerikanske Blackwater og britiske CACI har udstillet de åbenlyse problemer, der er ved at benytte private bevæbnede vagter i internationale konflikter. Blandt andet blev mange privatansatte fangevogterne fra Abu Ghraib aldrig retsforfulgt, fordi der ikke var nogen domstol, de kunne stilles for. Det har blandt andet ført til den uflatterende betegnelse af de private sikkerhedsfirmaer som 'lejesoldater'.

"Vi skal tage ved lære af alle gode og dårlige erfaringer, som andre stater har høstet. Nu kommer vi relativt sent ind i processen, så lad os da ikke lave de samme fejl som de andre har begået," siger Anders Henriksen.

Derfor mener han, at de danske politikere er nødt til principielt at tage stilling til, hvilke opgaver private firmaer må løse for Danmark i konfliktområderne. Hvis den politiske vilje er der, kan de praktiske problemer med blandt andet retsforfølgelse løses, siger han.

"Der er en problemstilling her, som vi bliver nødt til at gøre noget ved, og det er ikke nok bare at skrive de ting ind i kontrakten med firmaet. Hvis de ansatte skal kunne retsforfølges, må du have en aftale med en myndighed, der kan gøre det. Så hvis man vil have, at de skal retsforfølges i Danmark, må man se på den danske straffelov, for at se om de danske domstole overhovedet har kompetence til at tage de sager. Eller man kan retsforfølge folk efter den lokale domstol eller en form for midlertidig domstol," siger Anders Henriksen og foreslår, at man kan sende en midlertidig domstol ud med de danske styrker under større internationale operationer på samme måde, som briterne gør.

Flere danske sikkerhedsfirmaer er særdeles interesseret i klare regler på området, så de løse opgaver for forsvaret og danske ministerier i konfliktområder.

"Selvfølgelig skal vi også kunne retsforfølgelses, hvis vi laver ballade. Ellers ville vi bare være en flok lejesoldater. Derfor ønsker vi først klare regler, inden vi påtager os opgaver for forsvaret," siger Norman Kristiansen, der er medejer af Guardian GBS. Firmaet består for en stor dels vedkommende af tidligere ansatte i forsvaret, som i dag løser ad-hoc opgaver for danske og udenlandske virksomheder over det meste af verden. Guardian har også været i Irak og Afghanistan op til 14 dage ad gangen, men håber nu at udsende vagter for længere tid med forsvaret.

Forsker Anders Henriksen understreger, at der er stor forskel på de forskellige private firmaer, da alle reelt kan blive ansat som privat sikkerhedsvagt. Der findes ingen regler på området.

"Derfor er det også vigtigt, at staterne selv er aktive på området og udvælger de rigtige firmaer," siger Anders Henriksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, man ku ta skridtet fuldt ud og simplethen lade Halliburton stå for hele krigen, hyre sine egne tropper, lade alt være lejesoldater, inklusive danske lejetropper, og de forskellige lande som har en tilstrækkelig muggen samvittighed til at være involveret kunne så bidrage med støtteberløb i henhold til hvor meget man syntes det gavnede hjemlig business.
Irak-krigen har i hvert fald været til stor gavn for Mærsk, og det burde enhver dansker påskønne og være villig til at betale for.

Jeg er sikker på at man ville kunne lave nogle gode aftaler med såvel Helles Angels som Bandidos. De har den logistisk, professionalitet, know how og ekspertise opgaven kræver, og når det gælder værdikampen og den militaristiske udenrigspolitik har den danske stat tilsyneladende uudtømmelige ressourcer…

Simon Kongshøj

Helles Angels! Er det Socialdemokratiets bevæbnede gren? :-)

@Kongshøj
Nej det må være Henrik Saas Larsen og ham den anden som jeg aldrig kan huske hvad hedder, der er Helles Angels.

Som du ved er de van til at skyde med skarpt mod personer med en anden hudfarve, så de vil da være oplagte til at gå ind i den nye erhvervsgren for lejemord og kirgsforbrydelser på statens regning.

Life J, hvad mener du med at man "kunne" tage skridtet fuldt ud, det forholder sig jo faktisk som du beskriver ??

Per Holm Knudsen

Jeg synes, at vi skal sende krigsminister Søren Gade og rambo-lookalike Helgen Adam Møller til Afsindigstan, så skal de nok klare sagerne.

Jens,
Ja i USA er der helt bestemt en tendens til at folk der ikke er absolut underdanige over for ordensmagten vil blive kanøflet, og der er også en stærk tendens til at hvis folk først gør noget galt, selvom det osse i en andens øjne kan være ret ubetydeligt, ja så vil de som regel blive provokeret længere og længere ind i straffesystemet. Jeg kender personligt folk som har været i San Quentin i et par år for druk - selvfølgelig skan der ikke tages med fløjlshandsker på folk der kører spritkørsel gang efter gang, men der må vel osse være et punkt hvor det \bliver absurd. Her er forøvrigt en interessant side, som I danskere nok kan se noget nyt, det er vores lokale sheriff's office arrestliste fra hver dag - halvdelen har ikke gjort mere end at drikke en bajer på åben gade og blevet lidt højrøstet, og man kan godt se at mange af dem faktisk ville høre meget bedre hjemme på en mentalinstitution end i fængslet. Men mange blir selvfølgelig osse bare løsladt næste morgen og arresteret igen to dage senere, sikke et spild og sikken elendighed. Men altså det er faktisk nogle fantastiske portrætter fra en uhyrlig virkelighed.

http://www.mendocinosheriff.com/booking/index.html

Michael Skaarup

Hvis man ikke kan finde en domstol, som kan dømme lejesoldaterne, så kan man jo bare finde et privat selskab, som kan være lejedommere...

forresten er der nogen der har set komediefilmen "war.inc."?

Falck/Group4 Securicor er verdens største sikkerhedsfirma og ejer Amour Group. -og er dansk.

Group4 fik opgaven med al sikkerhed omkring koalitionsstyrkernes hovedkvarter i Basra i 2003

AmourGroup er den 'enhed' der har haft størst tab i Irak efter USA og Storbritanien.

Mærsk transporterede det amerikanske millitærmateriel, gratis, til Irak i 2003

Udlicitering af militære opgaver, anyone?

Toget er kørt.

Christian De Coninck Lucas

Det er jo fuldstændig sindsygt det her. Fogh regeringen har på det nærmeste ændret Danmark til en service-banastat for de værste elementer af den amerikanske og internationale elite -- the war profiteers.
De kan ikke opretholde en nær-fascistisk udenrigspolitik (da amerikanerne udelukkende var efter Irak som oliestat, dollarstat og åbent ultra-liberalt land -- helst på et par måneder under Paul Bremmer) med et lille militær som det danske, og i stedet for at se hvor misguidet hele projektet er, kigger de på adrenalin indsprøjtninger a la KBR og Blackwater.

Vi kan ikke tillade at Danmark fortsætter i dette spor -- jeg vil gerne snart have folketingsvalg.

Ja jeg har set War Inc. -- underholdende og aldeles relevant satire. Vi kunne godt bruge noget lignenede på dr2, for det her Bilderberg projekt er det rene vanvid.

Vi har privat ambulancekørsel, privat bustrafik, private sygehuse, privat teleservice , privat vejhjælp /private vægter og vagtfirmaer o s v o s v . Det fungerer .

Om noget er privat eller offentligt er i sig selv bedøvede ligegyldigt - det afgørende er om leverancerne / vilkårene / kravspecifikationerne /kvalitetskontrollen / økonomien o s v er iorden.

Det vanskelige punkt er, om de danske private væbnede vagter i givet fald skal være under afghansk straffelovgivning - eller om de skal have en form for halv-diplomatisk status, i hvilket tilfælde de så skal forfølges ved danske domstole med mindre Danmark konkret i en sag frafalder den pågældendes beskyttelse.

Eksempelvis ville det vel være helt OK om en sådan person blev retsforfulgt ved afghansk domstol, hvis der er tale om en "civil forbrydelse" som f eks spritkørsel .

"Alle steder, hvor der er mænd med våben samlet, skal der være en mulighed for retsforfølgning. Det viser 1.000 års erfaring".

Hvad er det nu lige 1.000 års erfaring også viser??

Ulrik Høstblomst

Vi kunne jo samle penge og andre ressourcer ind til den afghanske modstand ? Det vil i givet fald ikke være støtte til terrorisme men styrke en sund markedsreguleret konkurrence mellem frie aktører.

Stor tak til Per Danbo om oplysningerne om Falck og Mærsk. Det er nyt for mig, at også Falck har blod på hænderne, vel at mærke den slags blod der ikke stammer fra ambulancekørsel...

Det kan da tænkes at Danmark 'på den lange bane' kan få gavn af samarbejdet med disse brave PMSC-psykopater - Vi kunne f.eks få løst vores problemer med spøgelsesbilister:

http://www.youtube.com/watch?v=tKmpcHOyIrw

Kære Jens Angelsgaard.

"Private lejesoldater" - som du uelegant kalder de eventuelt kommende danske private sikkerhedsfolk - er ikke hævet over loven.

Den afghanske regering/parlament og den danske regring/folketing skal have fastlagt hvordan sagen skal håndteres - hvis der ikke er en gensidig aftale, så vil private sikkerhedsfolk være undergivet opholdslandets love - d v s Afghanistans love.

Jeg tror ikke et øjeblik , at danske politikere vil gå ind i et arrangement, der ikke er juridisk ordentligt gennemtænkt og tilrettelagt.

Per Thomsen : Der findes ikke mere noget der hedder "Falck", bare til din oplysning ..
Det gamle danske firma har nu det mundrette navn "G4S plc" .. Det lugter jo også lidt mere af "GSG9", MI5/6, SA, STASI etc etc ..
Mange danskere er ikke klar over Maersk's rolle
i det Amerikanske røveri af Irak . Det er ellers temmelig afgørende for overhovedet at forstå hvorfor vi pine-død skulle bistå yankeerne i deres
Lebensraum-projekt . Som det måske er bekendt må danske firmaer ikke bistå parterne i en ulovlig angrebs-krig..
Men sådan er det jo, Anden Verdenskrig blev vundet af dem med de bedste nazi-videnskabs- og forretningsfolk ..

"Jeg tror ikke et øjeblik , at danske politikere vil gå ind i et arrangement, der ikke er juridisk ordentligt gennemtænkt og tilrettelagt."
HAHAHAHA..
Du mener ligesom de ikke stemte for det ulovlige røveri af Irak ?

De skal være underlagt loven der gælder i det land de arbejder, er udstationeret, dvs. hvis de er i Irak, så gælder Irakisk lov, osv.

Som de jo altid ynder at sige derovre til højre: skik følg eller land fly. Så de må acceptere et 'Irakisk skik følg, eller Irakisk land fly'.

Ulrik Høstblomst

Når private entrepenører ikke kan klare de opgaver de er ude i med egne militære ressourcer å de tilkalde ildstøtte fra regulære militære styrker og evt militær luftstøtte.

Når denne støtte ankommer er det de tilstedeværende private entrepenører der udpeger målene på landjorden

Dette medfører at de private entrepenører bliver direkte deltager i militære operationer

Når de sker en sammenblanding af militære offentilge operationer og militære operationer udført af private entrepenører er det ensbetydende med en privatisering af krigsindsatsen.

Hvornår ophører de udstationerede nationale militære enheder med at være under de nationale parlamenters kontrol og hvornår er de underlagt private aktionærers ?

Hvis de ikke længere er under parlamentarisk kontrol men agerer på private økonomiske interessenters vilkår (f. eks- et erhvervsdrivende aktieselskab) er de ikke længere beskyttede af den nationale lovgivning men agerer som frie aktører på et frit marked

Hvis man skal tage privatiseringfortalernes ord for pålydende kan det ikke længere være den nationale terrorlovgivning der gælder for kriminalisering af financiel støtte til koalitionens militære og politiske modstandere--

Det må derimod betragtes som en grotesk konsekvens af konkurrerende økonomiske strukturers militariserede kamp om kontrol med markedet.

Så meget for en privatisering af krigen.

Lad os nu se hvordan krigs-fortalerne vil klare den her logiske fælde det er lykkes dem at sætte Folketinget og lovgivningen i -- med den parlamentarisk besluttede privatisering af krigen

Ulrik Høstblomst

Thomas

Det duer ikke at danske nationale militære enheder er underlagt private aktionærers interesser og skal følge den lokale lovgivning idet land de opererer i.

Danske tropper og militære enheder e må og skal ene og alene agere på vilkår udstukket af folketinget og gældende dansk lovgivning herunder de internationale konventioner vi har skrevet under på og dermed forpligtet os på.

ikke på private aktionærers !!

Peter P.,

det er den risiko de må løbe. Tror du at bare fordi de er Danskere så står de over den lokale lov? Næh nej. Den salgs 'herremenneske-mentalitet' kan du godt glemme alt om.

Ja, ISAf og soldater, efter aftale med den Afghanske regering. Om det også gælder for privatpersoner, det siger aftalen ikke noget om. Jeg tror Afghanerne nu gerne vil have deres egen lov til at gælde i deres egen land.

Se bare på Irak hvor USA p.t. krymper sig mht. den nye 'sikkerhedsaftale´fordi Irakerne gerne vil være herre i eget hus og håndhæve Irakisk lov over alle der befinder sig i Irak.

Fordi det er et hoax...

Ulrik Høstblomst

Peter P

Det jeg konkret skriver om er skillelinien mellem at arbejde professionelt for en stat eller et aktieselskab.

Hvis danske soldater falder som ofre for afghansk modstand mens de er i dansk uniform måtte man til idag antage at de var i dansk tjeneste og agerede under dansk jurisdiktion og dansk parlamentarisk kontrol

Men efter den her rapport må man se i øjnene at de er brikker i et spil om kontrol med markedet og at de i det brikker ikke har flere rettigheder end alle andre frie aktører på de åbne afghanske marked og definitivt ikke er underlagt gældende dansk jurisdiktion eller parlamentarisk kontrol

Jvf det oven nævnte eksempel med at private contractors kommer i konflikt og beder om militær landog/eller luftstøtte og får denne mens de på jorden udpeger de fjendtlige mål for de danske kampenheder.

Så er grænsen ikke blot udvisket den er ikke eksisterende mellem private markedsstyrede aktører og danske hærenheder.

Det er det perspektiv der er til diskussion

Må det så ikke være tilladt at spekulere i Al Qaida aktier frem for i Siemens eller Northrop eller Blackwater aktier ??

Det er sgu' da rablende dobbelmoral !

Sikke et ragnerok; - måske skulle vi leje Guantanamo (hvis himlen skulle falde ned og Obama lukkede den), så kunne vi anbringe evt. fjendtlige private lejesoldater der; vi kunne så kalde dem 'fjendtlige kombattanter' og dermed frarøve dem enhver ret. Vi kunne selvfølgelig også bare skyde dem.
Ved nærmere eftertanke er det jo det vi allerede gør I Afgahnistan, så bare glem mit indlæg.....

Ragnerok II:
Venstre vil jo også gerne have at det er millitæret der fordeler nødhjælp.

Forstil jer Congo med stridende oprørshære, plyndrende regeringstyrker, invaderende nabolande, under bemandede FN styrker -og så dertil lejesoldater fra 'League of Democracies' alt imens EU hæren udbringer slikkepinde til de forældreløse og sælger vand til de døende.

Vi er så grænseløst ignorante efterhånden, her i dette velmenende liberale lille land.

Der er stadig lang vej for det afghanske folk før de kan begynde at retshåndhæve i eget hus. Lige nu diskuteres det bl.a. om man kan tale om vejsidebomber i afghanistan. I store dele af landet er der altså ingen veje. Ej heller sundhedsklinikker, skoler, ja selv deres moskeer ligner lort.
Så inden vi begynder at diskutere hvordan et ideelt afghansk demokrati ser ud, er der altså lige nogle helt basale ting der skal være på plads. Mange provinser er stadig ikke under regeringens kontrol og er 100 % afhængige af ISAF's CIMIC og beskyttelse. Jeg ser ingen problemer i at nogle af disse opgaver udliciteres til private firmaer under dansk kontrol og lovgivning. Der er INGEN lokal lovgivning udover Talibans forskruede udgave af Sharia der bl.a. byder dem at kaste syre i hovedet på skolesøgende piger.. Det er alternativet.

Ulrik Høstblomst

Lasse

Så er det jo ufattelig enkelt i din verden

Gad vide hvordan det kan være afghanerne ikke bare kan indse at du ved det hele ?

Man skulle næsten tro de led af en eller anden brist når det nu er så indlysende enkelt, ikke ?

De har simpelthen ikke fattet at de er blevet invaderet for deres eget bedstes skyld og at den invasion sagtens kan overtages af private entrepenører uden der går nogle skår i din glæde af den grund....

Gad vide hvem det er der har taget syre,,,,,,,?

Ulrik Høstblomst

Det giver ikke nogen mening at generalisere over for privatiseringen af koalitionens besættelse af et suverænt land på baggrund af nogle psykopaters kasten syre i hovedet på nogle uskyldige skolepiger..

Den ene form for stupiditet og dehumanisering kan aldrig undskylde men højst forklare den anden.

Pax Americana er hverken bedre eller mere retfærdig eller universel end Sharia og Pax Taleban

Fundamentalisme SUCKS uanst farven...

Ulrik Høstblomst

Antonius

Det vigtigste ved fred er ikke at den betyder fravær af krigshandlinger i vinderens omgivelser men at taberen også har bevaret sine rettigheder og sin integritet

Det er derfor Pax Americana er lige så langt ude i Afghanistan som Pax Taleban ville være det i USA

Fundamentalister i alle lande ..... Drop det --

Ulrik Høstblomst

Antonius

Det største problem i Afghanistan er en hel masse Antoniusser der tror at regningen for deres "Herrenvolk" ambitioner fortsat skal betales fuldstændig ukritisk af den tredje verden.

Hvis I tror I kan lukke øjnene for realiteterne er I dummere end slev den amerikanske højrefløj !

Hver eneste gang I begår overgreb på de demokratiske standarder i demokratiets navn fjerner I jer yderlige en gravlængde fra jeres erklærede mål.

Syre i hovedet på uskyldige skolepiger har intet med systematiske overgreb på demokratiske standarder i demokratiets hellige navn at gøre.

Hver gang I dræber en Taleban ansporer I mindst to nye

Demokrati er aldrig ensbetydende med retten til at udrydde modstanderne af ens egne meninger --men derimod at lytte til hinanden og finde frem til konsencius

I kan ikke påstå at I får jeres legitimitet fra en eller anden Quislinge majorinetregering der passer ind i olieindustriens kram.

Det eneste I opnår er at cementere disrespekten for demokratiet

Ulrik Høstblomst

Hvad helvede skulle I der så ?

Hvis det ikke præcis var geopolitisk interessant ?

Hvad helvede skulle I Antoniusser så ned og lade jer fotografere med CIA støttede Mujahedin'er for iklædt Kalahsnikov og gedepelskofte under organiseringen af modstanden mod USSR's besættelse ?

Og hvad helvede skulle USSR der ?

Det er nok en anelse mere helvedes interessant

Ulrik Høstblomst

Så USA og dets allierede skal have lov til at smide fjernstyrede missiler i hovedet på afghanere der skulle vise foragt for demokratiet ved at gifte sig ?

Igen, meget speciel form for demokraiopfattelse I Antoniusser er i besiddelse af!

Ulrik Høstblomst

Nej "humanisme"------

det er jo dit og de andre Antoniussers speciale

Ulrik Høstblomst

At de nu for mindst anden gang beviseligt er lykkes USA med deres højtteknologiske isenkram at få ram på civile afghanere der fejrer bryllupshøjtidligheder i deres eget land under henvisning til kampen for "demokratiet" og "Krigen mod Terror"

I sandhed en imponerende score i demokratiets navn

Men I er jo også eksperter i "humanisme"

I sandhed

Ulrik Høstblomst

Antonius

Jeg har aldrig påstået at det var amerikanernes intention at bombe bryllupsselskaber..

Heller aldrig forsvaret idioter der smider syre i hovedet på skolepiger fordi de går i skole

Det ved du udmærket godt

Derfor er det kun egnet til at forplumre udvekslingen af synspunkter når du skriver det

Du kunne jo starte med at se på dig selv ?

Ulrik Høstblomst

Antonius

Farc og AFA "kamptropper" ville være præcis lige så fremmede i Afghanistan som Antoniusser og Joe's er det.

Det ville ikke være en måde at få folk til at lade være med at smide syre i hovedet på skolepiger på

Det eneste der giver mening - er at lade afghanerne selv finde frem til en måde at leve fredeligt sammen i Afghanistan på..

Det ved du og det ved jeg

Præcis som vi ikke vil have Mujaheddin eller Taleban kamptropper her i Danmark til at fortælle os hvordan vi skal leve her.

Ulrik Høstblomst

Beklager jeg har ikke set lyset ......

Men kunne man ikke antage at et gennemsnit af verdens voksne godt kan se fidusen i at gå i skole og se fidusen i menneskeretighederne sådan som de står i FN ?

I al fald hvis de vil have deres nation optaget i verdenssamfundet og FN.

De skal kunne se meningen med at implementere menneskerettighederne samt herunder retten til at gå i skole uanset køn i deres lovgivning.

Jeg ved godt at Taleban ikke vil tillade dette.

men jeg tror ikke på at alle afghanere ønsker Afghanistan isoleret fra verdenssamfundet hvis ikke det lige var fordi samme verdenssamfund viser sig i landet i kampuniformer.

Det er altså ikke for de afghanske skolepigers skyld vi er i landet !

Come on......

Langt hen ad vejen er vi jo enige - men lad os da lade være med at skulle være enige om løgne.