Læsetid: 3 min.

Regeringen ignorerede advarsel mod administrative udvisninger

Allerede i 2004 blev regeringen advaret om, at administrative udvisninger var i strid med Menneskerettighedskonventionen. "De lukkede øjnene," mener ekspert
»Jeg var ikke særligt begejstret for udvisningsbestemmelsen i 2002, og jeg er ikke blevet mere begejstret siden. Jeg har jo ikke ændret mening om retssikkerheden, bare fordi jeg er blevet minister,« sagde Birthe Rønn Hornbech til Politiken i februar i år. Sin skepsis til trods valgte Rønn som daværende retsordfører for Venstre at stemme for terrorloven - sammen med et bredt flertal i Folketinget.

»Jeg var ikke særligt begejstret for udvisningsbestemmelsen i 2002, og jeg er ikke blevet mere begejstret siden. Jeg har jo ikke ændret mening om retssikkerheden, bare fordi jeg er blevet minister,« sagde Birthe Rønn Hornbech til Politiken i februar i år. Sin skepsis til trods valgte Rønn som daværende retsordfører for Venstre at stemme for terrorloven - sammen med et bredt flertal i Folketinget.

Christian Als

Indland
26. november 2008

"De administrative udvisninger er et hul i udlændingeloven - luk det."

Sådan lød opfordringen fra cand.jur. og lektor ved Københavns Universitet Jonas Christoffersen til Folketingets Retsudvalg helt tilbage i 2004. Han påpegede, at de administrative udvisninger og en forudgående frihedsberøvelse uden en egentlig dom på flere måder kan krænke Menneskerettighedskonventionens bestemmelser.

Blandt andet fordi der ikke findes en uafhængig national myndighed, der kan få kendskab til årsagen til, at oplysningerne i den konkrete sag skal hemmeligholdes, og fordi der ikke eksisterer en instans, der med adgang til det fulde materiale kan give høringsret til den anklagede og derpå træffe en afgørelse.

"Det er derfor påkrævet at indføre en eller anden form for uafhængig prøvelse," konkluderede juristen for fire år siden i en lang artikel.

Jonas Christoffersen henviste blandt andet til en sag fra Bulgarien, hvor en statsløs palæstinenser havde fået inddraget sin opholdstilladelse med henvisning til, at han udgjorde en fare for statens sikkerhed. Den sag tabte Bulgarien ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, blandt andet fordi der ikke havde fundet en uafhængig prøvelse sted.

Men i svaret til Folketingets Retsudvalg afviser såvel Integrationsministeriet som Justitsministeriet, at de danske regler kolliderer med de internationale konventioner.

Siden hen har Højesteret dog to gange underkendt fængslinger i sager, som ikke har været forelagt en dommer.

Og i går krævede den 37-årige tuneser, der uberettiget har været bag tremmer i otte måneder, en erstatning på 600.000 kr.

Højesterets underkendelser af de danske myndigheder og den deraf følgende ophedede debat om den såkaldte tuneserlov kunne ifølge Jonas Christoffersen have været undgået - hvis regeringen havde lyttet:

"Det er trist, at man ikke har lyttet til kritikken, for man har kunnet forudse, at der her ville opstå. I stedet har man gemt sig for virkeligheden og lukket øjnene - og nu sidder vi i suppedasen," siger han.

Jonas Christoffersen peger på, at muligheden for at frihedsberøve folk, der reelt udgør en fare for staten, ikke eksisterer. Det samme måtte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) erkende på gårsdagens pressemøde, da han blev konfronteret med det faktum, at den danske statsborger, der også er mistænkt for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard, fortsat udgør en fare for statens sikkerhed - som det er påstået af PET:

"Så må vi fastslå, at de pågældende personer er til fare for staten og i hvert fald for Kurt Westergaards sikkerhed," sagde Fogh og fortsatte om det faktum, at man ikke kan frihedsberøve danske statsborgere uden forudgående dom: "Det er lige præcis problemet i de her sager - han er dansk statsborger, deter de andre ikke."

Det vil tage år

Men ifølge Jonas Christoffersen vil den lov, der lægger op til at skærpe opholdspligten for folk på tålt ophold også stride mod konventionerne.

Det vil dog sandsynligvis tage år, før en domstol kan nå til den konklusion, og forinden - i begyndelsen af februar - skal en af regeringen nedsat arbejdsgruppe komme med forslag til, hvordan man kan forbedre reglerne for administrative udvisninger. Fra såvel regeringspartierne som oppositionen er man nu positivt indstillet over for at opbygge en form for uafhængig retsinstans, der kan sikre en rettergang, der lever op til konventionerne.

Nuværende integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V), var i 2004 Venstres retsordfører. Hun udtalte sig dengang kritisk om terrorpakken, men endte alligevel med at stemme for. Det lykkedes i går ikke at få en kommentar fra Birthe Rønn Hornbech, men de radikale melder klart ud, at de har fortrudt deres opbakning til loven. Integrations- og retsordfører Morten Østergaard (R) sad ikke selv i Folketinget i 2004, men han peger på, at 11. september 2001 fik mange til at gå med på stramninger, som man i dag ikke ville bakke op:

"Og efter forårets anskuelige undervisning i, hvordan praksis fungerer, er vi ikke længere tilhængere af ordningen. Vi har fortrudt, at vi bakkede op om de administrative udvisninger."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian De Coninck Lucas

Business as usual. Fucking useless.

Sålænge Rasmussen bare tæller til 90 .... og så bravo vi er vel nok demokratiske, så er hans moral jo sådan, at han tillader sig alt. Det har vi set igennem de syv onde år.

Sålænge VKO folketingsmedlemmerne kan bankes på plads - uanset deres personlige overbevisning, ja, så kan oppositionen jo ikke benytter sig af folkets værn mod magtsmisbrug: Rigsretten.

Hvordan kan det være, at HAN kan banke omkring 90 formodentlig intelligente og retsinde mennesker på plads gang efter gang ? Er de mon virkeligt helt enige i HANS politik ? Eller klæber de i den grad til stolene, at blæser på den PLIGT folketingsmedlem-merne har til at stemme i overenstemmelse med deres personlige overbevisning ?

Er der ikke èn eller anden der har et bud på hvordan det kan lade sig gøre ? Og nu på ottende år ...

Jongberg: Venstre har indført den filosofi, at partiets politik er individets politik, og at politikere ikke er valgt til at føre den politik de personligt står for, men partiets politik. Realeffekten af det er, at enhver stemme på en venstre-politiker er en stemme på Fogh / Hjort / Hvem der nu ellers lægger linjen i partiet.

Inger Sundsvald

Hvis det kan lade sig gøre i USA at mobilisere så mange nye vælgere til at stemme, så kan det måske også lade sig gøre i DK. Så vidt jeg kan forstå, så er der ca. 18-20% af vælgerne som ikke stemmer, måske fordi de ikke tror det nytter.

Jamen så lav da en uafhængig national prøvelse, der sikrer mod mulig magtfordrejning o s v.

Det afgørende er vel, at uønskede udlændinge hurtigt og kvikt kan ekspederes ud af Danmark. Gæster bør opføre sig nogenlunde pænt - ellers er det ud .(Vold, handel med stoffer, berigelsesforbrydelser er ikke Ok for en gæst. - hvis vi kunne skille os af med danske statsborgere med samme forseelser ville det være rart.)

Det er iøvrigt en generel svaghed ved retssystemet i Danmark, at der åbenbart ikke kan gøres så meget for ofrene for forfølgelse - eksempelvis voldsramte kvinder , der ikke kan slippe for deres plageånd, mordtruede tegnere, som skal leve i samme område som den der truer , butikker, som skal finde sig i at blive terroriseret af bander o s v.

"Allerede i 2004 blev regeringen advaret om, at administrative udvisninger var i strid med Menneskerettighedskonventionen. "De lukkede øjnene," mener ekspert"

Ja naturligvis. Der findes ikke den ugerning regeringen ikke vil begå, når det handler om at få Dansk Folkepartis stemmer.

Robert H skriver :
"hvis vi kunne skille os af med danske statsborgere med samme forseelser ville det være rart"

Om det også inkluderer retten til at skaffe sig af med nazier er det lige før jeg er med ..
God tur, Robert H .

Egentlig ved vi jo ikke om denne såkaldte "tegner" rent faktisk ER mord-truet eller om det bare er noget Mossad's kontor i Danmark siger ..
Selv et fjols som Robert H har vel efterhånden fattet at efterretnings-tjenesterne i visse lande har en helt utrolig evne til at finde "fakts" der passer i de "neo-konservatives" kram .
I øvrigt burde de hede "neo-zionister"

Niels B. Larsen

En tydelig understregning af at menneskerettighedskonventionen er ude af trit med virkeligheden og trænger til et eftersyn med henblik på at give lande større rettigheder i forbindelse med udvisninger.

@ JONGBERG

"Hvordan kan det være, at HAN kan banke omkring 90 formodentlig intelligente og retsinde mennesker på plads gang efter gang?"

Spørgsmålet er da også om de virkelig er så intelligente og retsindige.

De yngre folketingsmedlemmer der kom til efter balladen hos de konservative virker for fleres vedkommende ikke som om de er blandt de skarpeste knive i skuffen. - Eneren der skiller sig markant ud er Per Stig Møller.

Anders Fogh viser os at han er i stand til at lyve gentagne gange for at bevare magten og gennemføre sin politik.

Kynisk benytter han sig af Pia K. - den ikke stuerene - der tager sig dyrt betalt ved at gennemtvinge sin afskyelige politik. Senest en uigennemtænkt tuneserlov for at stemme for finansloven.

Det er kynisme og magtbegær der driver hele flokken.

Og deres vælgere er åbenbart ikke så kloge, at de kan gennemskue at projektet er minimalstaten ad bagvejen pakket ind i floskler om det modsatte, eller også er de ligeglade bare de får skattelettelser til mere forbrug, som om samtalekøkkener og luksusbadeværelser gør folk lykkeligere.

Og her ude på bøh-landet stemmer man på Pia K. fordi man er bange for at en af 'de fremmede' skulle finde på at flytte hertil.

Fogh kommer til at gå over på historiens mødding hvor allerede hans bedste ven Bush befinder sig.

Det er tæerkrummende pinligt og på samme tid dybt komisk.

Inger Sundsvald

”Og her ude på bøh-landet stemmer man på Pia K. fordi man er bange for at en af 'de fremmede' skulle finde på at flytte hertil”.

Der er jo kræfter, som ikke ønsker forsoning, men søger konfrontationen. Det må vi ikke glemme. For det er dem, som holder hadet og våbenindustrien i gang. På trods af deres ønske om at leve i fred, og ikke blive sprængt i luften af bomber, er de selv katalysator for det de frygter mest.

Det mest mærkelige, som jeg personligt har hørt, er de mest primitive tanker som f.eks.: ”De tager ’vores’ piger”, ”Det er synd og skam”.
Som om ’vores’ piger overhovedet ville have noget med dém at gøre, medmindre pigerne selv var så underfrankerede og uoplyste, at de ikke kunne kende forskel på en klaphat og en champignon. – Dét er Danmarks problem!

Stort smil til Tove Lodal.

"...at man ikke kan frihedsberøve danske statsborgere uden forudgående dom: "Det er lige præcis problemet i de her sager - han er dansk statsborger, deter de andre ikke.""
Har vi allerede grundridset til næste projekt her?