Læsetid: 3 min.

Sikkerhedsfirma anvender torturmetoder i undervisningen

Markedet af private sikkerhedsfirmaer er stærkt broget. Et firma finder således ingen problemer i at knække folk psykisk under uddannelsen for at se, om rekrutterne er gjort af det rette stof
Markedet af private sikkerhedsfirmaer er stærkt broget. Et firma finder således ingen problemer i at knække folk psykisk under uddannelsen for at se, om rekrutterne er gjort af det rette stof
Indland
13. november 2008

Med hætte over hovedet bliver hans hoved presset ned i vandet. Gidseltageren har stramt fat i nakken på ham, mens han skriger ham ind i hovedet:

"Hvem arbejder du for?"

Når det danske sikkerhedsfirma Siras Academy uddanner livvagter, bliver der gået hårdt til den. Målet er dels at træne vagterne mod afhøring, dels at se, om folk er gjort af det rette stof til at arbejde i konfliktområder, forklarer chefinstruktør Thomas Jasson.

"Selvfølgelig ville det være bedre at have otte uger til at gå og evaluere folk. Men når vi kun har dem i to uger, bliver vi nødt til at skrue på nogle andre knapper. Vi sætter dem under stress og nogle rammer, de ikke kan kontrollere. Det er lige så meget for folks egen skyld, så de kan finde ud af, om de skal være i den her branche," siger Thomas Jasson.

Siras Academy uddanner sikkerhedsfolk til Siras Group, der arbejder som sikkerhedsvagter for danske og udenlandske firmaer over hele verden. Hvis det danske forsvar begynder at udlicitere opgaver, vil Siras Group byde ind på dem. Derfor bliver de også nødt til at vide, om deres ansatte kan klare stresspåvirkninger, siger Thomas Jasson, der selv har en fortid i den franske fremmedlegion og har arbejdet som livvagt siden 1993.

"Det er bedre at finde ud af på et kursus, om man kan håndtere de stressende situationer, end i den virkelige verden. Der kan man ikke bare sige stop, når man er midt i et job," siger Thomas Jasson.

Fare for psykiske mén

Men det er en stærk tvivlsom måde at teste folk på, og konsekvensen kan være psykiske mén, siger kaptajn Jens Serup. Han er en af cheferne for hærens øvelser mod gidseltagning 'Conduct after Capture', og han mener, man skal være meget varsom med den slags øvelser.

"Det er super vigtigt at strække et sikkerhedsnet ud under folk. Når man træner den slags ting, så skal man også være klar til at samle folk op bagefter. Man skal ikke på forhånd traumatisere folk, som man derefter agter at sende ud i et krigsmiljø," siger Jens Serup.

Han nævner forudgående undervisning, evalueringer og tilbud om psykologsamtale som nogle af de sikkerhedsforanstaltninger, der bør være til stede.

"Man må ikke glemme, at det er mennesker, man har med at gøre, som man kan skade både fysisk og psykisk," siger Jens Serup.

Hos Siras Academy får eleverne forudgående at vide, hvordan de skal opføre sig over for gidseltagerne - de kan hele tiden sige stop - og løbende evaluerer instruktørerne på dem. Desuden er der en sygeplejerske til at kontrollere, at de ikke bliver underafkølet under den op til tre timer lange øvelse. Derfor mener Thomas Jasson, at sikkerheden er i orden.

Ingen brug for psykolog

Thomas Jasson fortæller selv om en elev, der brød sammen og begyndte at slå vildt omkring sig. Alligevel mener han ikke, der er behov for psykologhjælp.

"Man har slet ikke brug for psykologer og læger til det, vi foretager os. Vi udsætter dem jo ikke for barnegråd og andre forhørsmetoder, som netop rører folk på psyken. Vi udsætter dem for fysisk og ikke psykisk stress," siger Thomas Jasson.

Er det ikke psykisk pres at stresse folk?

"Nej, det påvirker dem slet ikke mentalt skadesmæssigt."

Hvad med ham, der brød sammen. Det var vel et psykisk sammenbrud?

"Nej, det var fysisk. Det var, da han blev udsat for koldt vand, at det slog klik. Han slog vildt omkring sig, og så fik vi stoppet ham og sat os ned og snakket om det. Vi forsøgte at nå ind til, hvad der skete," siger Thomas Jasson.

Belaster også psyken

Men det er psykisk belastende, slår kaptajn Jens Serup fast.

"For mig bekræfter det bare, at de ikke ved, hvad de laver. For abnorme påvirkninger giver psykisk pres, og som ansvarlig instruktør må du altid tage højde for de, der kan få et psykisk knæk," siger han.

Hos et andet dansk sikkerhedsfirma, Guardian GBS, er man nået til samme erkendelse, og derfor har man ikke praktiske øvelser mod gidseltagning.

"Det er kun bestemte mennesker, der kan udføre den slags øvelser. For man er inde og røre ved nogle ting, som man ikke lige kan få hold på igen," siger Norman Kristiansen, der er medejer af firmaet og tidligere har været 17 år i Jægerkorpset.

Situationen viser blot, at der er stor forskel på de private sikkerhedsfirmaer, påpeger kaptajn Jens Serup.

"Der findes givetvis meget seriøse sikkerhedsfirmaer, men markedet er mildt sagt broget," siger Jens Serup.

Der findes i dag ingen regler for, hvem der må starte et privat sikkerhedsfirma.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her