Læsetid: 2 min.

Søren Gade varsler nye fejlvurderinger

Forsvarsministeren var rød i hovedet under hidsig diskussion om den forkerte vurdering fra hans efterretningstjeneste om, at Irak nok havde masseødelæggelsesvåben
Indland
21. november 2008

Forsvarets Efterretningstjeneste kommer til at ramme ved siden igen af, forudsagde

forsvarsminister Søren Gade (V) i går.

"Jeg kan ikke udelukke, at det ikke sker igen," sagde han på et ophidset møde i Folketingets Forsvarsudvalg om efterretningstjenestens helt forkerte vurdering af, at Irak nok havde masseødelæggelsesvåben før krigen i 2003.

Efterretningsarbejde er ikke nogen eksakt videnskab, understregede ministeren på samrådet. Samtidig stoler han fuldt ud på FE, som han kalder en af de bedste efterretningstjenester i Europa.

"Jeg har fuld tiltro til efterretningstjenesten," sagde den normalt rolige Søren Gade på mødet, som gjorde ham rød i hovedet og fik Holger K. Nielsen fra SF til at slå i bordet flere gange.

SF'eren beskyldte ministeren for at ville skjule noget, da efterretningstjenesten for nylig indrømmede, at den brugte for få og for dårlige kilder, samtidig med at den lænede sig for meget op at andres vurderinger om Irak masseødelæggelsesvåben. Forsøget på at skjule indrømmelse skulle være sket ved at få den udsendt samme dag som det amerikanske præsidentvalg, så nyheden druknede, mens alles øjne var på USA.

"Jeg er dødtræt af det spin, regeringen kører," sagde Holger K. Nielsen.

Søren Gade sagde, at der ikke var noget nyt i notatet, som blot var en sammenskrivning af gamle oplysninger. Det var lavet så hurtigt som muligt som en service til udvalget efter et andet samråd, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var med. Men den form for service vil ministeren ikke garantere fremover, når han beskyldes for skjule noget.

Den konservative Helge Adam Møller mener, at Holger K. Nielsen "sviner en minister og ledende medarbejder til" i fuld offentlighed ved et åbent møde ved at beskylde dem for røgslør.

Socialdemokraten John Dyrby tror, at nogen vil gøre FE til syndebuk, nu hvor FE har erklæret sig selv "hamrende inkompetent". Det kaldte forsvarsministeren til gengæld for "hamrende useriøst".

Undskyldning til Grevil

Dyrby og Holger K. Nielsen mener, at Frank Grevil skal have en undskyldning, efter at det har vist sig, at netop denne tidligere agent i FE var manden med sandheden. Grevil sagde offentligt, at det var ret usikkert, om Irak havde masseødelæggelsesvåben. Det kom han i fængsel for, fordi han derved lækkede oplysninger fra efterretningstjenesten.

Forsvarsministeren kan ikke se nogen grund til at give undskyldning til en ansat, som bryder reglerne og er dømt i både byret og landsret. Han afviser bestemt, at efterretningstjenesten skulle have modtaget politiske instrukser om at se bort fra den ubekvemme vurdering, som netop Grevild kom med i strid med regeringens holdning udadtil.

"Efterretningstjenesten har ikke modtaget politiske direktiver i min tid som minister," sagde Søren Gade, der blev forsvarsminister året efter krigen i Irak.

Søren Krarup fra Dansk Folkeparti stod alene med den efterretning, at Iraks daværende præsident, Saddam Hussein, stod i forbindelse med terrorgruppen al-Qaeda. John Dyrby spurgte forsvarsministeren tre gange forgæves, om han er enig med Krarup fra regeringens støtteparti, som var det eneste parti, der støttede regeringspartierne i krigen. Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell sagde allerede i 2004, at der ikke var noget bevis for den gamle formodning om Saddam Husseins forbindelse til al-Qaeda. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her