Læsetid: 3 min.

Sværere at bestå kvalitetseksamen på humaniora

Kun en enkelt humanistisk uddannelse gik glat igennem den nye statslige godkendelse i akkrediteringsrådet. Studierne får nu et til to år, så skal de godkendes igen, og det vil give en fordobling af papirarbejdet især på humaniora, hvor de har mange små fag, vurdere studieledere
Indland
19. november 2008

De humanistiske uddannelser ser ud til at få det svært, når de skal måles og vejes af det nye Akkrediteringsråd, som skal godkende alle nye og eksisterende videregående uddannelser. Kun én ud af seks humanistiske uddannelser er indtil videre gået glat igennem og har fået det blå stempel for seks år. Resten har enten fået treårig akkreditering eller en betinget, som betyder, at der er en række kritikpunkter, som uddannelserne skal rette op på. Pegefingeren er blevet løftet overfor især frafald i starten af uddannelsen og lange studietider - et problem som mange humanistiske studier kæmper med.

Religionsstudier på Syddansk Universitet (SDU) fik en positiv akkreditering, men kun i tre år, så skal de op til eksamen igen. Studieleder Jesper Sørensen føler sig snydt på målstregen:

"Vi har fået oplyst, at vi ville få en positiv akkreditering, og pludselig får vi kun en halv akkreditering. Nu skal vi lave en helt ny rapport om 2,5 år, fordi vi havde en enkelt anmærkning."

De studier, der går glat igennem godkendelsen, har nemlig fået en akkreditering for seks år. Begrundelsen for den halve godkendelse af f.eks. religionsstudier er, at de har et højt frafald og lange studietider, men det er ifølge Jesper Sørensen umuligt at nå at ændre på et par år:

"Vi kan ikke nå at forbedre disse ting, inden vi skal måles igen, fordi den statistik, vi bliver målt på er et år eller to gammel. Alle de tiltag, der er sat i gang, skal altså nå at virke næste år, men det er lang fra sikkert, at det går så hurtigt."

Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet har også kun fået godkendt de seks af deres uddannelser for en halv periode blandt andet på grund af problemer med frafald. Studieleder Karsten Schou vil øge vejledning og gruppearbejdet for at dæmme op for studiernes problemer, men han mener også det er vanskeligt at nå det på et par år.

"De tiltag, vi sætter i gang nu, kan vanskeligt nå at have en effekt inden for tre år," siger Karsten Schou.

Mere bureaukrati

Formand for Akkrediteringsrådet Søren Barlebo Rasmussen forklarer, at de tre-årige godkendelser ikke skal opfattes som halve akkrediteringer:

"Uddannelserne har fået positiv akkreditering, men vi skal i hvert tilfælde vurdere, hvor lang tid den vurdering kan holde, så de studerende ikke risikerer, at akkrediteringerne ikke lever op til virkeligheden."

Jesper Sørensen og Karsten Schou peger på, at det er uklart, hvad de tre-årige akkrediteringer egentlig betyder for studierne - udover mere arbejde.

"Det er svært at se, hvad vi skal gøre ved de kritikpunkter, de har, og selvom det sikkert bliver nemmere at lave rapporterne til rådet næste gang, så er det meget ressourcekrævende at skulle have godkendt studierne igen allerede om et par år," mener Karsten Schou.

Om uddannelserne så skal rette op på de forhold, der bliver nævnt som begrundelse for de treårige godkendelser, er op til dem selv, mener Barlebo Rasmussen: "Alle uddannelser skal arbejde videre med at skabe gode og nogle gange bedre forhold for de de studerende. Det er der ikke noget ny i."

Men én ting er sikker: En stor del af de uddannelser, der fik det blåstempel, skal altså i gang med at samle dokumentation i tykke ringbind igen allerede om et par år. Både studieledere, rektorer og studerende har allerede kritiseret det omfattende bureaukrati, som akkrediteringerne fører med sig. Med de nye tre-årige akkrediteringer ser papirarbejdet ud til at blive endnu større.

"Som det ser ud nu, kan vi regne med en fordobling i mængden af akkrediteringer på Det Humanistiske Fakultet," siger Jesper Sørensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her