Læsetid: 4 min.

Anarki i demokratiets vugge

På få dage har demonstranter ødelagt for omkring 800 millioner euro. Blandt andet derfor er der ikke uddelt begejstring for protesterne mod styret, som er blusset op, efter at politiet i lørdags skød og dræbte en 15-årig dreng. Men det er ikke kun vrede over drabet på drengen, der får volden til at blusse op
På få dage har demonstranter ødelagt for omkring 800 millioner euro. Blandt andet derfor er der ikke uddelt begejstring for protesterne mod styret, som er blusset op, efter at politiet i lørdags skød og dræbte en 15-årig dreng. Men det er ikke kun vrede over drabet på drengen, der får volden til at blusse op
Indland
11. december 2008

Demokratiets vugge stod i Athen. Men det er ikke de rationelle og velafbalancerede argumenter, der udveksles af Perikles og Sokrates nulevende landsmænd. Athen er klar til generalstrejke, og der er alt andet end roligt i den græske hovedstad.

I går var der igen brændende biler i flere forstæder - selvom en demonstration foran parlamentet forløb roligt.

"Vi må alle stå sammen om at få ro," sagde premierminister Kostas Karmanlis fra det konservative regeringsparti, Nea Dimokratia - Nyt Demokrati. Men hans opfordring er blevet overhørt af både oppositionen, fagbevægelsen og af de unge, der demonstrerer mod politivold.

Skudt ned

Protesterne begyndte i weekenden, efter at politiet - tilsyneladende uprovokeret - skød og dræbte den 15-årige Alexandros Grigoropoulos i Athen i lørdags. Ifølge politiet smed han og en gruppe kammerater sten efter en politibil. Dette er ikke blevet bekræftet af uafhængige kilder.

Begravelsen af Grigoropoulos førte tirsdag til nye optøjer i Athen. De handelsdrivende er bekymrede, men de har også forståelse for demonstranterne.

"Det er i alle tilfælde overilet af politiet at skyde med skarpt efter bøller. Der må være andre måder. Tåregas eller vandkanoner kan bruges," siger Andreas Tsichlia, der har en mindre manufakturforretning uden for Athen.

"Det er ikke, fordi jeg har megen sympati for bøllerne, men vi lever ikke længere i en politistat," siger han med henvisning til, at Grækenland i begyndelsen af 1970'erne var regeret af et militærdiktatur. Det såkaldte 'Oberststyre' - det, der på græsk hedder To kathestos ton Syntagmatarhon - og som faldt i 1974. Men han har heller ikke megen sympati for demonstranterne.

"De er ikke gode for min forretning. Jeg sover i butikken hver nat," siger han. Det er der grund til. Ifølge Handelsstandsforeningen i Athen har de seneste dages ødelæggelser kostet et anslået beløb af 800 millioner euro.

Politiet offentliggjorde i går en rapport om episoden. Heri fastslår politiet, at Epaminondas Korkoneas - betjenten, der affyrede skuddene - skød i asfalten, og at kulen blev afrettet og derefter ramte Grigoropoulos.

Den forklaring har politikerne ikke megen tiltro til.

"Hvordan kan man tro en sådan rapport? Det kræver en uvildig undersøgelse, og så må der placeres et politisk ansvar," siger Kostas Skandalidis fra PASOK til Information.

Han var indenrigsminister med ansvar for politiet under den tidligere regering.

Generalstrejke

Men det er ikke kun politiets hårdhændede fremfærd, der skaber problemer for den konservative regering, der blev valgt for fire år siden.

Premierministeren har ikke formået at indfri sine valgløfter fra valget sidste år, endsige vende den økonomiske nedgang, der begyndte under den socialistiske regering ledet af Costas Simitis, som Karmanlis slog ved valget i 2004.

De to store fagforeninger GSEE (der svarer til LO) og ADEDY (der omfatter de offentligt ansatte) har allerede for to uger siden varslet generalstrejke.

De kræver højere løn, en mere generøs arbejdsløshedsunderstøttelse og indeksregulering af folkepensionen.

De to organisationer repræsenterer 2,5 millioner lønmodtagere - eller cirka halvdelen af den græske arbejdsstyrke. Trods bønfaldelser fra premierminister Karmanlis har fagbevægelsen nægtet at afblæse strejken.

"Selvfølgelig vil vi ikke udskyde den. Denne strejke er lovligt varslet, og vi har rimelige krav," siger Stathis Anestis, der er talsmand for GSEE til Information.

Omkring 100.000 medlemmer demonstrerede i går foran parlamentsbygningen i Athen.

PASOKs leder, Georgios Papandreou, opfordrer ifølge den græske avis den siddende regering til at gå af.

"Der er kun én ting, regeringen kan gøre. Det er at gå af," sagde Papandreou ifølge den store græske avis Kathimerini.

Det synspunkt deler et stort flertal i befolkningen. Ifølge en meningsmåling offentliggjort i Kathimerini mener 66 procent, at regeringen har håndteret krisen dårligt. En tilsvarende andel - 62 procent - kræver nyvalg.

Det bliver i familien

Politik i Grækenland er et familieanliggende.

De to store partier, henholdsvis arbejderpartiet Panellinio Sosialistiko Kinima - oftest forkortet PASOK og det konservative Nyt Demokrati er grundlæggende to familiedynastier.

PASOK blev dannet af Georgios Papandreou Senior i 1935. Oprindeligt hed partiet Papandreous Parti. Papandreou var anerkendt som arkitekten bag det moderne græske demokrati og blev kaldt 'Geros tis dimokratias' - den gamle demokrat.

Papandreou var ofte i konflikt med Kong Konstantin, der afsatte regeringen i 1965, men som selv blev afsat ved et militærkup i 1967. Eks-Kong Konstantin er fortsat meget upopulær i Grækenland.

Efter Georgious Papandreous død blev hans søn - den senere premierminister - Andreas Papandreou formand for partiet. Den nuværende PASOK-leder Georgios Papandreou Seniors barnebarn.

Kostas Karmanlis, den nuværende premierminister, er nevø af Konstantinos Karamanlis, der var ministerpræsident før militærkuppet i 1967 og igen premierminister fra 1974 til 1980.

Hvis regeringen udskriver nyvalg - hvilket ikke kan udelukkes - tyder meningsmålingerne på, at det er familiedynastiet Papandreou, der overtager magten. Men det løser næppe de grundlæggende problemer.

Platon

Det danske ord 'anarki' kommer af de to græske ord an- det betyder 'uden', og "archê', der betyder styre.

At landet er svært at regere er almen kendt:

"Grækenland er næsten umuligt at regere," sagde Konstantinos Karamanlis i 1970'erne.

Sådan har det altid været! Måske havde den store filosof Platon ret, da han sagde, at demokrati ville ende i pøbelvælde.

Eller måske er det bare et tegn på, at grækerne har fået nok af en angiveligt korrupt regering, der - ifølge OECD - har EUs højeste offentlige gæld og den mest hastigt voksende arbejdsløshed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Femøre:

"psykofarmaka i rigelige mængder og en realitetskorrigerende holdning må siges at være yderst påkrævet!"

Tvangsmedicinering mod klassekamp. Spændende bud. Men det lyder umiddelbart besværligt at realisere. Er det så ikke nemmere at ty til gode afprøvede fascistiske værktøjer som arbejds- og udryddelseslejre? Selvom det vist skal være nogle meget store lejre i et land som Grækenland.

Det græske demokrati har flere gange lidt skibbrud pga hjelme og skjolde og tanks og er blevet reddet af deres elever og studerende.

Det er derfor at den græske forfatning forbyder politiet adgang til skoler og universiteter.

Jørgen Nielsen

Jeg vil nødigt "reddes" af folk med rød-sorte bannere og elefanthuer.

Jeg skal undlade at kommentere de ovenstående debatindlæg. Derimod vil jeg blot konstatere, at Information ikke ligefrem ved meget om Grækenland. MQ's artikel er vel nærmest kommet i stand, fordi man følte der burde skrives noget. Resultatet er så blevet lidt tilfældig sammensætning af nyhedstelegrammer krydret med diverse klip fra Wikipedia. Og et sidste afsnit under oberskriften "Platon", der nærmer sig en skoleelevs strøtanker efter en våd tur i byen. Det er kort sagt alt for ringe og overfladisk. Endnu en gang er nødt til at søge videre uden for landets grænser efter mere viden. Kan man tysk er der korte - men mere indholdsmættede - artikler hos FAZ, Der Spiegel, og Die Zeit. Diverse engelske artikler og links kan bl.a findes hos Athens Post. God læselyst.

Der er lidt mere kød på denne artikel her: http://www.information.dk/176776

Jeg gider ikke forklare dig noget så indlysende, Mikkel K. At klasseskel ikke længere skulle eksistere, er en helt fantastisk løgnehistorie, neoliberalisterne med det nu totalt sønderskudte tankeaffald fra reaganismen og thatcherismen som ideologisk gods, har spundet. Hvis ikke du kan se forskel på rig og fattig, "vinder" og "taber", udbytter og udbyttet, så skal du vist til at orientere dig lidt om, hvad der foregår udenfor din dør.

En del debattører forstår åbenbart bare ikke, at den græske mentalitet på det politiske område er meget anderledes, ligeså er den græske tankegang. Der er ingen grund til at betvivle, at en stor del af befolkningen - majoriteten - vælger de demonstrerendes side imod øvrigheden.

Erik B. skriver:
"Du skruer det nye system sammen, for du sender folk i gaderne med høtyve og fakler."

Du kan altså ikke rigtigt bruge halvfærdige Sun Tzu teori til at forklare hvordan revolutioner foregår! Når en befolkning, i det her tilfælde den græske, begynder at tage magten over gaden ender det ikke nødvendigvis i noget der bare minder om krig (Det kan også ende som det endte i Frankrig i 68'). Her er det snarere et spørgsmål om f.eks. legimitet: Hvem kan stoppe udviklingen, hvem kan påvirke den, hvor mange lytter til hvilke grupper (Og her er imorgen muligvis noget helt andet og idag uvirkeligt) ...

Jens 2200 N skriver:
"Hvorfor udtrykker venstrefløjen sig generelt så voldeligt?"

Det er heldigvis heller ikke kun sådan den udtrykker sig :-) ... Kig forbi indymedia.dk, eller modkraft.dk for andre former for udtryk

Mikkel K. skriver:
"Men bare for sjov skyld, kunne jeg så ikke få dig til at nævne de forskellige klasser?"

Du kan få mig til det: Den økonomiske udjævning der har fundet sted i Danmark de sidste 100 år indebærer på ingen måde et opgør med det grundlag hvorpå opdelingen af de økonomiske klasser befinder sig. Så længe den private ejendomsrets ukrænkelighed styres af en stat på vejne af et civilsamfund vil denne stat altid regerer i den del af befolkningen der besidder produktionsmidlernes interesser (I DK, kapitalisterne, i Sovjet de røde totalitære (Og i min optik: Fucked up) bureaukrater). Hvis vi så skruer blikket væk fra din og min verden (Hvor mig og dig ser klasserne eller ikke ser dem ... i DK) og til Grækenland: Her har du et land der ift. ejendomsretten er opbygget ligesom DK, men uden, som andre kommentatorer herinde har gjort opmærksom på, at der har været nogen bemærkelsesværdig udjævning af uligheden. Altså: Den klasseopdeling jeg skitsere for dig ovenfor vil hos en langt større del af den græske befolkning end den danske være noget de oplever som en del af deres hverdag (Jeg går desuden bare jo universitetet, så hvad ved jeg ... det er da klart :-P) ...

Hans Jørgen Lassen

Kan nogen forklare mig, hvordan det kan være pissefedt og revolutionært at smide en brosten gennem den lokale grønthandlers rude?

Mikkel K:

"Hvad så med begavede/ikke begavede, mænd/kvinder, høje/lave, tykke/tynde, hurtige/langsomme, flotte/grimme, byboere/land-boere, billister/cyklister/fodgængere, højtuddannede/lavtuddannede, murere/tømrere fodboldspillere/håndboldspillere, korthårede/langhårede, kaffedrikkere/tedrikkere og jeg kunne blive ved.....
Det er jo lige før det kunne blive sjovt at finde på flere!"

Ja, hvad med dem? Jeg forstår ikke pointen, hvis der er en sådan.