Læsetid: 2 min.

Claus Hjort: Thorning har et ledelsesproblem

Venstre og DF langer hårdt ud efter den socialdemokratiske ledelse for at acceptere Pernille Rosenkrantz-Theil som partimedlem
Indland
5. december 2008

Kritikken fra VKO-blokken lod ikke vente på sig, efter at Pernille Rosenkrantz-Theil i går bedyrede sit medlem-skab af Socialdemokraterne.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er stærkt fortørnede over, at den socialdemokratiske ledelsen accepterer Pernille Rosenkrantz-Theil, som ikke vil tage afstand fra den malingaktionen i 2003, hvor to af hendes uindbudte gæster på Christiansborg i protest mod Irakkrigen kastede maling på statsministeren og udenrigsministeren.

Venstres chefstrateg, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, vil med egne ord ikke blande sig i Socialdemokraternes interne anliggender, men han undrer sig såre over, at S vil tage i mod Rosenkrantz-Theil, så længe hun ikke lægger afstand til aktionen.

"Hvis Helle Thorning-Schmidt gerne vil være statsminister og i front for et regeringsbærende parti, er jeg noget overrasket over, at hun kan tage imod en, som ikke vil tage afstand fra et overfald på statsministeren. Helle Thorning-Schmidt har et ledelsesmæssigt problem," siger Claus Hjort.

Foreløbig er Rosenkrantz-Theil menigt S-medlem, men hun afviser ikke at stille op til Folketinget. I så fald står Thorning ifølge Hjort med et alvorligt problem:

"Hvis Rosenkrantz-Theil bliver opstillet og valgt, står Socialdemokraterne med et troværdighedsproblem," siger han.

Kjærsgaard er rystet

Hos Dansk Folkeparti betegner Pia Kjærsgaard modtagelsen af Rosenkrantz-Theil som "ynkelig" og "rystende". Hun undrer sig over, at S-ledelsen ikke kræver afstandtagen fra aktionen som betingelse for partimedlemskab.

"At de ikke afkræver, at hun afsværger sin tidligere udemokratiske, autonome adfærd, det er under al kritik. Når jeg tænker på, hvad Dansk Folkeparti har været igennem. Vi kunne aldrig drømme om at optage nogle yderliggående på den ene eller anden fløj. Dem undgår vi. Og opdager vi, at de er i partiet, så får de en returbillet. Det er den holdning, vi har til antidemokratiske kræfter. Det er rystende, at Socialdemokraterne tager så let på det her," siger hun.

Helle Thorning-Schmidt afviser, at hun skulle have krævet Rosenkrantz-Theils bodsgang eller afgang:

"Det foregår jo med partimedlemmer, mens de er i partiet (DF, red.). Det her er en gammel, gammel sag," siger hun om malingsagen.

Thorning lægger ikke skjul på, at hun er 0verrasket over Rosenkrantz' partiskifte.

"Men hun har åbenbart gjort sig nogle grundige overvejelser, så derfor håber jeg, at hun er enig i hovedkernen af det, som Socialdemokraterne mener. Det går jeg ud fra, når hun melder sig ind. Vi er et bredt parti, så hun er selvfølgelig velkommen," siger Helle Thorning-Schmidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Chris David Bonde Henriksen

A sæjer walbekomme!

Venstre plejer da ellers ikke at være kræsne med hvem de lukker ind.

Dorte Sørensen

Hvad vil Hjort Frederiksen og Pia Kjærsgaard opnå ved at dæmoniserer Thorning med PRTs forståelse for de 2 unge drenges symbolske malingkastning efter stats- og udenrigsministeren, der trods alt med DFs stemmer havde gjort Danmark til et land i krig. (For at undgå misforståelser går jeg ikke ind for overgreb o.l mod landets ministre, men det gjorde PRT vel heller ikke, når hun sagde da journalisterne fortalte hende om begivenheden og bad om hendes kommentar, at hun godt kunne forstå det symbolske med blodet)

I mine øjne er problemerne med fx Statspuljen og EU vel større problemer. Det statiske skattestop har Fogh Rasmussen jo i stilhed selv aflivet ved at overtage R og S´s skatteloft fra valget i 2005

Hvorfor skal Claus Hjorths og Pia K's synspunkter videreformidles uanfægtet? Det er ikke svært at finde eksempler på anti-demokratiske ytringer indenfor DF's endnu ikke ekskluderede rækker. Ej heller virker det særligt troværdigt, at Claus Hjort 'ikke vil blande sig i Socialdemokratiets indre anliggender', men alligevel finder anledning til at kommentere på netop det.
Det interessante bliver at se, hvordan VKO formår at bruge PRT's medlemsskab til endnu engang at så tvivl om Socialdemokratiet mener deres udlændinge-politik. Og at udlændingepolitikken, dette relativt beskedne udsnit af al den politik der blir lavet i dette land, dermed for fjerde gang i træk kan(vil?) afgøre valget.

Søren Kristensen

Ud og se (med DSB) bragte i foråret et portræt af Pernille R.T. der afslører at hun med tiden har fået et meget nuanceret og voksent syn på sine daværende folketingsgæsters aktion. Derfor forekommer det lidt besynderligt, ja næsten uværdigt, at den gamle chefidolog for V bringer den gamle historie på banen nu. På den anden side kører han sikkert ikke ret ofte med DSB og hvorfor skulle han også det?

Der er så meget værdighed i Claus Hjort Frederiksen, som der nu kan være i en bulldog, Søren Kristensen.