Læsetid: 2 min.

Fabrin: Spareforslag er ren skrivebordssnak

DI anslår, at kommunernes økonomiske hovedpine er væk i løbet af de næste seks år. Men det afviser KL-formand Erik Fabrin (V) med henvisning til de stadig større servicekrav
DI anslår, at kommunernes økonomiske hovedpine er væk i løbet af de næste seks år. Men det afviser KL-formand Erik Fabrin (V) med henvisning til de stadig større servicekrav
Indland
3. december 2008

Der bliver færre børn og unge under 15 år de næste otte år og dermed også færre kommunale udgifter til dagpasning og folkeskolen. Det viser tal fra DI, som anslår, at faldet i børnetallet er så kraftigt, at det opvejer de stigende udgifter til ældrepleje. Ifølge erhvervsorganisationen kan kommunerne derfor spare 5,5 mia. kr. frem mod 2015 - penge som enten kan gå til serviceforbedringer eller lavere skatter. Men det billede er alt for unuanceret, mener KL-formand Erik Fabrin (V), som understreger, at udviklingen og tallene danner grundlag for kommunernes budgetter. Men han peger eksempelvis på, at pasningsgarantien kræver, at kommunerne stiller pladser til rådighed, uanset om forældrene benytter dem.

"Der er andre faktorer end fald i børnetallet, der styrer omkostningen. Der er hele tiden et ønske om højere kvalitet, senest ved at alle børn skal have et måltid mad om dagen. Den debat lægger et voldsomt pres på de ordninger," siger Erik Fabrin.

KL-formanden er helt grundlæggende enig i, at kommunerne konstant omprioriterer og effektiviserer, men han giver ikke meget for DI's påstand om, at presset på kommunernes økonomi er væk.

"Det er deres sædvanlige skrivebordssnak. Den påstand ville forudsætte, at alt andet er lige, og da vi lever i en dynamisk verden, er det stik modsat."

Højere serviceudgifter

DI's beregninger viser også, at den demografiske udvikling bevirker, at kommunernes service-udgifter stiger med godt 1,3 mia. kr. hvert år fra 2020 til 2025 - skal I så have flere penge der?

"Nu skal vi først i nærheden af 2020, men i princippet vil borgerne på det tidspunkt forvente et uændret serviceniveau. Sammenholdt med at flere borgere skal serviceres, skal der flere penge til."

Så I holder ikke op med at klynke?

"Desværre bliver mange af vores budskaber oversat til 'send flere penge'/'klynk', men det er ikke indholdet. Vi siger igen og igen, at man må tage et politisk ansvar for gabet mellem forventningerne til serviceniveauet og de midler, der stilles til rådighed. Og jeg hører ikke nogle, der efterspørger et lavere serviceniveau."

Så gabet er der stadig?

"Ja."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her