Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fem procent af Danmarks børn er fattige

Mens danske børn generelt lever i mere velhavende familier, vokser andelen af børn, som ikke er med på velstandsbølgen. Det viser tal fra SFI og Red Barnet
Siden 2002 er antallet af danske børn, der lever i relativ fattigdom, steget med 9.000.

Siden 2002 er antallet af danske børn, der lever i relativ fattigdom, steget med 9.000.

Kristian Juul Pedersen

Indland
9. december 2008

De har færre penge til sund mad, gameboy og fritidsaktiviteter. Og mens jævnaldrende klassekammerater tager på familierejse til Thailand, så kommer Danmarks mest økonomisk trængte børn en tur i Bonbonland.

Sådan kan man kende forskel på de cirka 59.000 danske børn, der ifølge nye tal fra SFI - Det Nationale Forsknings-center for Velfærd - og Red Barnet lever i relativ fattigdom.

Siden 2002 er antallet af relativt fattige børn i Danmark vokset med 9000 til 59.000 i 2006.

"Der er flere familier med børn, der har haft en mindre indkomststigning end det øvrige samfund. Så set i forhold til det øvrige samfund bliver de dårligere stillet, og derfor ser vi en stigning i relativt fattigere børn," siger Mette Deding, seniorforsker ved SFI, om de nye tal.

Hun understreger, at vi i Danmark ikke opererer med en egentlig fattigdomsgrænse. Derfor har man brugt OECD's relative fattigdomsgrænse, hvilket kan omsættes til børn, der lever i familier med indkomster, der er mindre end 50 procent af medianen af den disponible indkomst i befolkningen. En målestok, som Mette Deding kalder "konservativ", og som sætter tallet lavt. Hun hæfter sig endvidere ved, at selv om landets fattige familier måske har fået flere penge i hånden, så er priserne på mad også steget.

"De har ikke indløst billet til det højkonjunkturgilde, som andre har deltaget i," uddyber forskeren.

Fattigdom hænger ved

Først til marts næste år får Mette Deding tygget tallene ordentligt igennem.

Selv om hun fra tidligere undersøgelser har en formodet mistanke om, at børn af enlige forældre og børn af etniske minoriteter vejer tungt i tallene, så forventer hun at tegne et billede af, hvilke nye familier der får færre penge mellem hænderne.

Hos Red Barnet er generalsekretær Mimi Jakobsen slet ikke i tvivl om, at Danmarks relativt fattigste børn bliver mere isolerede end deres jævnaldrende.

"Den langsigtede konsekvens er, at dagens fattige børn bliver morgendagens fattige voksne. Ignorerer vi børnene, lægger vi kimen til de kommende års problemer," forudser Mimi Jakobsen.

Senest har Domstolsstyrelsen opgjort en statistik over, hvor mange danskere der ikke har råd til at blive boende i deres hjem. Statistikken viser, at andelen af 'effektive udsættelser' - altså sager hvor danskere bogstaveligt bliver smidt ud af deres boliger - er steget fra 14,6 procent af samtlige udsættelsessager i 2004 til 18 procent i første halvår i 2008.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Begrebet "relativ fattigdom" giver ingen mening, men er et fantastisk redskab i hænderne på skrupelløse pressionsgrupper og politikere.
Lad os lave et eksperiment: Danmarks 100 rigest er af en eller anden grund ombord på det samme fly som uheldigvis styrter ned og alle dør. Medianindkomsten vil derfor falde hvilket vil betyde at relativ færre nu er "fattige", men er disse mennesker der med et trylleslag nu ikke længere er fattig så væk fra deres relative fattigdomsproblemer? Nej.

En kritisk tilgang til statistik ville være på sin plads.

martin sørensen

Her midt i jule stresset så prøv og tænk på alle de danske familier der ikke har råd til at holde jul, ydmygelsen i at skulle gå med tigger hånd ned til frelsens hær og de andre velgørende organisationer der hvert år kæmper en stadigt større urimelig kamp, for at få råd til nok ænder nok flæskesteje og jule gotte poser så også fattige danske børn kan føle at det er jul i år. jeg er bestemt ikke kristen men jeg giver altid ALTID. penge til frelsens hær. og penge til redbarnet uanset om det er til arbede her i danmark eller til udlandet,

Mine små 20-50 kr i raslebøssen betyder noget prøv selv og se hvad en and koster ja er vi bare 5-10 der giver dette lille beløb så har frelsens hær nok til at hjælpe en familie mere og deres børn.

Min familie og jeg er bestemt ikke en krøsus. nej vi kæmper skam også for at få hverdagen til at hænge sammen men tænk ved at give så føler man sig faktisk at man har overskud og er rig uden faktisk at være det. Det giver energi og overskud at være gavmild.

Jeg har her efter denne forfærtelige undersøgelse der viser det store omfang af den apeselutte fattigdommen i Danmark besluttet mig at give 100 kr til redbarnet.

Og opforder hermed alle til at give bare 100 kr til enten redbarnet eller andre ligende organisationer, som der hjælper dem der lever på bunden af samfundet.

Jeg mener naturligtvist politisk at vi skal finde en permanet løsning ved at ændre på kontant hjælps loftet. og start hjæpen som der er selve årsagen til denne situation, men det ændre ikke på at der her og nu er et preserende problem for dem, der aktivt hjælper de glemte i fra bunden af samfundet. og politisk arbejder jeg da også aktivt med at gøre dette ved mit medlemskab i SF og den socialpolitiske forening der er en tværpolitisk organisation der aktivt kæmper for at løfte de svages vilkår i danmark ved at samle viden hos dem der faktisk sider med den konrete viden om dette den social politiske forening er over 100 år gammel og har aktivt bekæmpet fattigdom i danmark lige siden den blev stiftet.

http://www.socialpolitisk-forening.dk/

Situationer er nu så alvorlig så glem alle gamle socialistiske pricipper om at det er samfundes opgave. at give og at det er en kapatialistisk tanke med velgørenhed. nej vær som jeg en praktisk socialist der annerkeder at jeg ikke kan tælle til 90 i folketinget, med dem som jeg har stemt på. men trods dette giver bare lidt af mit overskud til dem der intet har.