Læsetid: 2 min.

Flertal for flere tv-kameraer

Boligforeninger ønsker at bruge tv-overvågning i forsøg på at komme hærværk og vold til livs. Justitsminister overvejer lovændring. Og flertal kræver det
15. december 2008

Boligforeninger i stærkt belastede sociale områder skal have lov til at opsætte overvågningskameraer for komme hærværk og vold livs.

Det mener et flertal i Folketinget, efter at Århus Kommune og Brabrand Boligforening forgæves har bedt justitsminister Brian Mikkelsen (K) om tilladelse til at overvåge affaldsøer, parkeringspladser og større områder i den uroplagede Gelleruppark. Her har der siden sommer været en række uopklarede brandstiftelser.

Selv om Brian Mikkelsen forstår, at boligforeningerne ønsker tv-overvågning af områder, der benyttes af almindelig færdsel, så udelukker de gældende regler imidlertid muligheden.

"Jeg har derfor i første omgang bedt mine embedsmænd om at se på mulighederne for at udvide reglerne i tv-overvågningsloven om privates muligheder for at foretage tv-overvågning og at udarbejde et oplæg herom," skriver Brian Mikkelsen i et svar til det århusianske folketingsmedlem og formand for Folketingets politisk-økonomiske udvalg, René Skau Björnsson (S).

I dag må private ikke tv-overvåge områder, som benyttes til almindelig færdsel, hvilket skyldes, at tv-overvågning med henblik på at kunne opklare kriminalitet som udgangspunkt er en politiopgave.

Reglerne om tv-overvågning blev senest revideret i juni efter anbefaling fra det såkaldte tv-overvågningsudvalget.

Men både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF er nu villige til at ændre disse regler.

"Hvis der er stor utryghed i området, og beboerne selv ønsker det, så kan jeg ikke se noget problem med at overvåge større områder. Vi skal selvfølgelig ikke have det totale overvågningssamfund, men hvis man alligevel opfører sig ordentlig, så kan jeg ikke se, at der noget problem med en sådan overvågning, hvis beboerne mener, at det hjælper og gør dem mere trygge," siger René Skau Björnsson.

Radikal bekymring

Dansk Folkeparti i har flere opgave i flere omgange fået sat penge af på finanslovene til politiets tv-overvågning, og partiets medlem af Folketingets retsudvalg, Marlene Harpsøe, mener, at boligforeningerne nu også bør få lov til at opsætte tv-kameraerne.

"Selvfølgelig skal de have lov til det, hvis det kan forhindre vold og ballade, siger Marlene Harpsøe.

SF's retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen, støtter forslaget.

"Så længe beboerne selv ønsker det - og kun politiet får adgang til billederne i efterforskningsmæssig øjemed - så kan det jo kun hjælpe med til for eksempel at stoppe ildspåsættelserne. Men det skal selvfølgelig ikke bruges til at tjekke om naboen nu kommer skraldet i den rigtige affaldscontainer," siger Karina Lorentzen.

Til gengæld advarer de radikales retspolitiske ordfører, Morten Østergaard, sine kolleger mod at tro, at flere tv-kameraer løser alle problemer.

"I stedet for at fange folk på billeder, hvor de laver ballade, så burde vi måske hellere prøve at forhindre dem i lave balladen,"siger Morten Østergaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu