Læsetid: 2 min.

Første butik med nedbrydelig plastikpose

Kunderne i børnetøjsbutikken Katvig får deres varer i biologisk nedbrydelig poser. Direktør Vigga Svensson forstår ikke, hvorfor politikerne tøver med at forbyde almindelige plastikposer herhjemme
Direktøren for den danske børnetøjsbutik Katvig, Vigga Svensson, synes, at det er absurd, at vi er så utrolig bevidste om, at det, vi putter ned i posen, er bæredygtigt, mens vi er ligegade med, at posen er lavet af plastik. Derfor får Katvig nu deres varer i biologisk nedbrydelige poser.

Direktøren for den danske børnetøjsbutik Katvig, Vigga Svensson, synes, at det er absurd, at vi er så utrolig bevidste om, at det, vi putter ned i posen, er bæredygtigt, mens vi er ligegade med, at posen er lavet af plastik. Derfor får Katvig nu deres varer i biologisk nedbrydelige poser.

Michael Bothager

Indland
22. december 2008

Børnetøjsbutikken Katvig er den første i Danmark til at give kunderne deres børnetøj i en såkaldt D2W-pose, som efter to år nedbryder sig selv og bliver til vand, biomasse og CO2:

"Vi har valgt at gøre det, fordi vi har en bæredygtig strategi. Så vi sad og regnede på, hvor vi kunne sætte ind, og det her er et af stederne. Det er i virkeligheden meget nemt at rydde op efter sig selv," siger Vigga Svensson. Hun mener, at danskerne er lidt tvetydige, når det kommer til bæredygtighed:

"Det absurde er, at vi er så utroligt bevidste om, hvad vi putter ned i poserne. Alt, hvad vi køber, er bæredygtigt. Men de poser, vi har det i, er lavet af plastik. Det er et latterligt paradoks, især fordi man let kunne løse problemet. Enhver plastfabrikant kan lave poser, der nedbryder sig selv. Man skal bare tilføje nogle metalsalte. Det kræver ikke nye maskiner eller metoder," siger hun.

Genbrug

Katvig får poserne lavet i Kina. Og når butikken skal fragte tøj rundt i verden, så bliver det pakket i de samme nedbrydelige plastikposer:

"Før stod vi med et bjerg af plastik, når vi fik nyt tøj hjem. I dag bliver det pakket i de nedbrydelige poser - som vi så kan genbruge og give til vores kunder. På den måde er det dobbelt smart," siger Vigga Svensson.

Hun har brugt lang tid på at sætte sig ind i markedet for biologisk nedbrydelige poser - og hun forstår ikke, at der ikke bliver taget initiativ til at indføre poserne fra det offentliges side:

"Det irriterer mig, at jeg som lille børnetøjsfirma skal ud og finde en løsning i et i egne øjne økologisk og bæredygtigt land," siger hun

Derfor mener hun, at politikerne burde gå ind i problemstillingen:

"Jeg mener helt klart, at det er statens ansvar, og at man fra politisk side bør gå ind og forbyde de almindelige plastikposer. Det ville være et fint tiltag forud for klimatopmødet i København til næste år," siger Vigga Svensson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her