Læsetid: 2 min.

Forsvaret vil forebygge psykiske lidelser

Et pilotprojekt for hjemvendte Afghanistan-soldater skal nu gøres permanent. Soldaternes psykiske symptomer er mærkbart reduceret
Indland
2. december 2008

Hjemvendte soldater fra Af-ghanistan skal for fremtiden tilbydes et tre måneder langt kursus, der lærer dem at vende tilbage til en almindelig civil hverdag.

Kurset har været et pilotprojekt, der i de sidste tre måneder er blevet tilbudt det hjemvendte Odin-kompagni fra Livgarden.

Soldaterne har brugt tiden på at skrive jobansøgninger, meditere og få krigens oplevelser bearbejdet i gruppesamtaler.

Pengene til en permanent ordning er godt givet ud, mener oberst Lars Møller, der er chef for produktionsafdelingen i Hærens Operative Kommando.

"Vi kan ikke være tjent med at slippe tidsindstillede bomber ud i samfundet. Samfundet og forsvaret skylder dem de tre måneder. Man kan ikke være bekendt bare at sige tak for veludført dåd og så sende dem hjem," siger Lars Møller.

Udfylder hul i systemet

Soldater på korttidskontrakt har tidligere gået direkte fra Afghanistan og tilbage i et civilt liv, og det har givet mange psykiske lidelser. Derfor anbefaler man også på forsvarets Institut for Militærpsykologi at gøre projektet permanent.

"Kurset udfylder et hul i systemet, for der er ikke noget længerevarende program for hjemvendte soldater i Danmark, som man ser det i USA og Storbritannien. Det er yderst anvendeligt og relevant," siger psykolog Robert Jonassen, der selv har fulgt og testet soldaterne .

De psykiske symptomer er reduceret mærkbart og især hos de soldater med de potentielt største problemer, fortæller han. Lars Møller træffer ikke den endelige afgørelse om projektets fremtid, men det er hans klare opfattelse, at også forsvarets ledelse vil fortsætte det.

Derfor er forberedelserne allerede i fuld gang til det næste hold, der vender hjem til februar.

Selv om forsvaret både fattes penge og soldater, mener han ikke, det er et problem at bruge penge på at træne soldaterne til at forlade forsvaret.

"Du kan ikke sammenligne forsvaret med et civilt firma. Vi vil også meget gerne kunne sige, at vi er socialt ansvarlige," siger Lars Møller.

Når HOK vælger at fortsætte med kurset, er det dog ikke, fordi det har fået flere til at blive i forsvaret.

40 procent af soldaterne har valgt at skrive en ny kontrakt, og det adskiller sig ikke væsentligt fra de tidligere hjemvendte kompagnier, oplyser Forsvarets Personeltjeneste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Jeg er lige blevet færdig med at læse ’Dronningeofret’. Jeg må sige, at det er en nødvendig bog, alt andet ufortalt, med en indføling og beskrivelse af en hjemvendt ’kriger’, som nok kan få håret til at rejse sig på hovedet af en. Men slet ikke urealistisk, når man tænker på de andre beretninger man har læst i pressen.

Uden at være den store psykolog, kan jeg vist godt tillade mig at sige, at det er en skandale, at ”Forsvaret” ikke før nu er begyndt at tage sig af de hjemvendte soldater. Uanset hvor ’normal’ man er, når man bliver sendt i krig, kan det ikke undgås at der er behov for at få krigens oplevelser bearbejdet, når man kommer hjem.