Læsetid: 3 min.

Israels blokade af Gaza kaldes for en 'forbrydelse mod menneskeheden'

FN's menneskerets-rapportør mener, at Israel bør indbringes for international domstol
Indland
11. december 2008

BEIRUT: Med begrundelsen, at Gaza er "et arnested for terrorister", fastholder Israel den næsten totale blokade af landstriben i strid med den fjerde Geneve-konvention, ifølge hvilken kollektiv afstraffelse er en krigsforbrydelse.

Presset af øget international opmærksomhed på de 1,5 mio. Gaza-indbyggeres situation tillod Israel tirsdag og onsdag passage af 13 last-biler med nødhjælpsforsyninger til FN-hjælpeorganisationen UNWRA, der bespiser ca. 750.000 flygtninge, hvoraf langt over halvdelen er børn.

"Men det er ikke nær nok," siger en UNWRA-talsmand, Christopher Gunness, i telefon fra Jerusalem.

"For at holde trit med behovet skal vi have 15 lastbiler ind hver dag. Og siden den 4. november har Israel tilladt i alt 50 lastbiler ud af et samlet behov på 600. Det eneste, vi kan gøre, er at anmode de israelske myndigheder om at lukke op, men Israel afgør suverænt, om det sker."

Gunness fortæller, at Israel har tilbageholdt overførsel af 93.000 dollar, som UNWRA skulle bruge til sundhedstjeneste, vedligeholdelse af skolebygninger, computerindkøb og undervisningsmateriale.

"Selv blyanter, blæk og papir er omfattet af blokaden", siger han og tilføjer:

"Vi har jo selvsagt en anden definition af 'humanitær hjælp' end Israel, som udelukkende definerer den som mel."

I går besluttede Israels forsvarsminister - efter "indtrængende anmodning" fra det palæstinensiske selvstyres premierminister, Salam Fayyad - at overføre 100 mio. shekel (ca. 150 mio. kr.) til Gaza-banker. Beløbet er ikke tilstrækkeligt, da der ifølge nationalbankchef Jihad al-Wazir kræves et input på mindst 250 mio. shekel for at klarelikviditetskrisen.

Middelhavets Singapore

I forbindelse med en session i FN's Råd for Menneskerettigheder i Geneve i går sagde den særlige FN-rapportør for menneskerettigheder i de palæstinensiske områder, Richard Falk, en amerikansk-jødisk juraprofessor, at den kollektive afstraffelse af Gaza "svarer til en forbrydelse mod menneskeheden", og at "ICC (den internationale domstol, red.) bør tage sagen op."

FN-rådet, etableret i 2006 med deltagelse af 47 medlemslande, sluttede to dages debat om Israel med at sende regeringen i Jerusalem i alt 99 anbefalinger.

Israels FN-ambassadør i Geneve, Aharon Leshno Yaar, kaldte ifølge Reuters debatten for "positiv og produktiv", og sagde, at "Israel er forpligtet på at styrke områder, hvor vi gør det godt, og udvikle de områder, der kræver forbedring".

Knap så diplomatisk var Dore Gold, tidligere israelsk FN-ambassadør og talsmand for Ariel Sharon, da han udtalte sig til tv-kanalen al-Jazeera:

"Menneskeret er først af alt retten til liv," sagde han.

"Hamas sender raketter mod os, og vi har ret til selvforsvar."

Gold gjorde gældende, at Gaza "ikke er besat, men har friheden til blive Middel-havets Singapore med både badestrande og gasforekomster".

Foreholdt, at Israel har aflåst Gaza til lands og til vands, og at det næppe kan kaldes "frihed", svarede Gold, at Hamas bærer ansvaret for Israels inddæmning af Gaza.

Hamas er problemet

Hamas' voldelige overtagelse af Gaza i juni, angiveligt for at hindre et planlagt Fatah-militærkup, er grunden til - eller undskyldningen for - at EU intet foretager i anledning af Israels blokade. Efter "dybtgående debat" på EU-udenrigsministermødet i mandags - forud for EU-topmødet i dag og i morgen - vedtog udenrigsministrene "principielt at styrke relationerne mellem EU og Israel, specielt vedrørende politisk dialog".

Det hedder videre, at Ministerrådet "insisterer på, at en uddybning af relationerne (skal) opmuntre israelske myndigheder til at gøre mere for at bedre vilkårene på landjorden (øjeblikkelig frysning af bosættelser, og åbning af trafik til Gaza)".

Det uldne ordvalg afspejler ifølge menneskerettighedsfolk uenighed i EU-kredsen om, hvorvidt bissen skal skrues på over for Israels systematiske krænkelser af international lov, eller om man skal forsøge at påvirke den jødiske stat via "dialog".

Storbritannien og Frankrig er stemt for en stramning af tonen, bl.a. ved øget kontrol med Israels ulovlige eksport af frugt fra de besatte områders bosættelser. EU-medlemmer som Tyskland, Tjekkiet og Danmark er tilhængere af en blødere linje, som ikke straffer Israel, endsige forpligter landet til at opføre sig ordentligt.

Under debatten simrer forholdet til USA og det faktum, at Hamas er på såvel EU's som USA's terrorlister. Så længe Hamas har indflydelse i Gaza - og i de palæstinensiske områder i det hele taget - vil Israel have en "fri hånd" over for den palæstinensiske civilbefolkning, vurderer iagttagere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Syhhh... Mossad lytter med ..... Syhhh

Vilhelm von Håndbold

Endnu engang en fantastisk artikel af Lasse Ellegaard.

Israel, den eneste demokratiske stat i Mellemøsten, som israelerne ynder at kalde det, men de tolererer ikke demokrati i Palæstina.

Er det ikke fantastisk, at hver gang nogen taler klar sprog om Israel, så bliver det slettet. - Hvilken vidunderlig magt at ha' i et land, som formodes at have 'freedom of speach'.

Det er nok mere fordi Palæstinenserne havde den frækhed at stemme for de "forkerte" i resten af Verdenens øjne.

Magtens sprog: Cencur aldrig i livet - Kvalitetssikring!

Spørgsmål 27 fra Frank Aaen (EL):

”Kan ministeren oplyse, hvorfor EU-kommissionens Europe Aid Co-operation Office har indstillet sin støtte gennem Partnership for Peace til den israelske menneskerettighedsorganisation The Israeli Committee against House Demolition, og hvorvidt israelsk pres har ligget til grund for indstillingen?”

Svar:

Europa-Kommissionen har på Udenrigsministeriets foranledning oplyst, at beslutningen om ikke at bevilge finansiel støtte til det seneste projektforslag fra den israelske NGO ”Israeli Committee Against House Demolition” (ICAHD) intet har at gøre med politisk pres eller bekymring over ICAHD´s aktiviteter. Ifølge Kommissionen baserer udvælgelsen af projekter sig på disses kvalitet. Kommissionen har videre oplyst, at det omhandlede projektforslag ikke blev vurderet at være blandt de 14 forslag i den seneste udvælgelsesrunde under dens ”Partnership for Peace”-program, som blev udvalgt til finansiering.

Vilhelm von Håndbold

^^ Spørg Frank Aaen, hvem der opfordrede partiet til at spørge det spørgsmål!

Vilhelm von Håndbold

Hvor fandt du spørgsmålet henne Bill? Jeg var ikke klar over, at de var gået videre med sagen...

@Poya Pakzad

www.ft.dk Udenrigsudvalget - Alm. del, endeligt svar på spørgsmål 27 Spm

Et "must" i et demokrati :-)

Vilhelm von Håndbold

Fantastisk, tak Bill,

Jeg sendte opfordringen vedr. ICAHD til samtlige aviser og partier - inklusive denne.

Kun Frank Aaen fra Enhedslisten svarede og Weekendavisen gik med til at trykke nyheden.

Jeg var ikke klar over, at udenrigsministeriet havde svaret endnu.

Men som du siger, så er det et glimrende eksempel på Kvalitetskontrol og ikke censur. PfP ligger i Tel Aviv og Jerusalem. ICAHD opførte nye hjem til palæstinensere hvis hjem var blevet demoleret af israelske trucks (og som fortsat gør det). ICAHD var uden tvivl en meget kontroversiel organisation i den israelske regerings øjne. Det kræver ikke et geni at udpege, at deres bevilling er blevet afvist, pga. pres eller partisk forfordeling. Deres arbejde er uundværligt i de besatte territorier.

Vilhelm von Håndbold

Till Bill og andre der er interesserede.

Følgende er et interview mellem Frank Barat og Jeff Halper (grundlæggeren af ICAHD).

Her gennmgår han ICAHDS aktiviteter og øvrige punkter i Israel-Palæstina konflikten.

Til sidst i interviewet taler de om en-statsløsningen og tostatsløsningen. Det er en god gennemgang for folk, der tænker på den bedst mulige og mest sandsynlige løsning på konflikten.

http://counterpunch.org/barat12122008.html

"EU-medlemmer som Tyskland, Tjekkiet og Danmark er tilhængere af en blødere linje, som ikke straffer Israel, endsige forpligter landet til at opføre sig ordentligt."

Jeg vil sige at Israel nærmest bliver belønnet!
Men det fortæller nok mere om EU-medlemmernes uvidenhed end Israels umenneskelige fremfærd og udbytningen af palæstinensisk ejendom og arbejdskraft.

Poya, tak for linket!