Læsetid: 3 min.

Jurister siger god for jura-professor

'Professor Henning Koch tager ofte fejl'. Det indtryk ville de fleste nok sidde med efter at have læst et interview med justitsminister Brian Mikkelsen i Jyllands Posten i går. Men ministeren føler sig misforstået, hvis andre forstår hans udfald mod professoren som nedsættende
Tuneseren, der blev fængslet for mordtrusler mod tegneren. Den 19. november 2008 fastlog Højesteret, at PET s matriale ikke rakte til fængsling af tuneseren.

Tuneseren, der blev fængslet for mordtrusler mod tegneren. Den 19. november 2008 fastlog Højesteret, at PET s matriale ikke rakte til fængsling af tuneseren.

12. december 2008

"Du skulle prøve at slå op, hvor mange gange Henning Koch har taget fejl."

Er det en bevidst plantet 'stinker', afleveret af en justitsminister mod en mand, der siger noget upopulært, som ministeren bare ikke kan lide? Eller er det blot en minister, der lufter sig egen uvidenhed?

Citatet kommer fra justitsminister Brian Mikkelsen (K), der i går af Jyllands-Posten blev bedt om at vurdere den markante kritik, som professor Henning Koch netop havde fremsat på en høring om tuneserloven - nemlig at lovforslaget vil være i strid med grundloven, og at integrationsministeren risikerer en rigsretssag, hvis hun administrerer loven lige så stramt, som lovbemærkningerne lægger op til.

Brian Mikkelsen står ved citatet. Han er altså ikke fejlciteret, men han afviser, at hans udtalelse kan forstås nedsættende om Henning Koch.

At andre, inklusiv journalisterne på Jyllands-Posten, så har set ministerens udtalelse som en slet skjult antydning af, at Henning Koch nok er en person, der er lidt for langt ude med sine vurderinger, anfægter øjensynlig ikke ministeren. Og nej, Mikkelsen har ikke en liste over juridiske fadæser og fejltagelser, begået af Henning Koch. Men mere om det senere.

Ingen rygter om Koch

Først gælder det en rund-ringning til nogle af Henning Kochs kolleger. De har svært ved at genkende det billede, Mikkelsens udtalelse antyder.

"Jeg kender ikke til, at der skulle være rygter om, at Koch skulle tage fejl. Han er i hvert fald ikke 'berømt' for at tage fejl, det kan jeg sige med sikkerhed," lyder det fra tidligere justitsminister og juraprofessor Ole Espersen.

Fra Syddansk Universitet kommer et lignende skudsmål:

"Jeg oplever tit, at Henning Koch gerne vil være på den sikre side, før han udtaler sig til offentligheden," siger lektor, cand. jur., ph.d. Pernille Boye Koch, som trods sit efternavn ikke er i familie med Henning Koch.

Og som hun fortsætter: "Min erfaring er, at han altid forbereder sig meget grundigt, før han deltager i offentlige sammenhænge."

Ifølge Pernille Boye Koch kan Henning Koch - som alle andre - have givet udtryk for vurderinger, der ikke i alle henseender bliver tiltrådt af f.eks. en domstol.

"Men at han ofte skulle tage fejl, det synes jeg slet ikke der er belæg for at sige," slutter Pernille Boye Koch.

Dem-og-os retorik

Selv er Henning Koch ikke i tvivl om, hvordan ministerens udfald skal forstås:

"Jeg læser det som en grundløs påstand, som åbenbart er udtryk for, at ministeren finder det berettiget at indlede en smædekampagane mod medarbejdere fra Københavns Universitet."

- Har du ofte taget fejl?

"Det kan jeg ikke forholde mig til, for jeg ved ikke, hvilke fejl ministeren hentyder til. Jeg ved derimod, at jeg kun yderst sjældent bruger glosen 'grundlovsstridig'," siger Henning Koch, der i mere end 10 år har været medlem af Justitsministeriets særlige PET-udvalg.

Han betragter Mikkelsens udtalelse som "slet og ret et forsøg på at intimidere en kritiker af regeringen. Den er abstrakt, ukonkret og et forsøg på dem-og-os retorik," siger Henning Koch.

Og så til Brian Mikkelsen. Til Information siger ministeren:

"Jeg mener, at Henning Koch tager fejl. Der er ikke tale om frihedsberøvelse, fordi udlændinge på tålt ophold bl.a. får ret til weekendophold. Vi har vurderet det nøje, og vi skal selvfølgelig overholde alle konventioner og grundloven. Det er præmissen for mit politiske arbejde, så det skal vi sikre os."

- Har du udtalt dig, som JP skriver?

"Det er Kristian Klarskov fra JP, han spørger mig to gange, om Koch har ret, og jeg svarer, at det ved jeg ikke, men det man jo slå op, det kan han selv prøve at slå op. Jeg ved det ikke, jeg har jo ikke beskæftiget mig med Koch før."

- Lægger du afstand til JPs rubrik? (Minister: Professor tager ofte fejl, red.)

"Det har jeg ikke sagt noget om."

- Du ved ikke, om Koch tidligere har taget fejl?

"Nej, det beskæftiger jeg mig ikke med."

- Har du sagt det, som JP citerer dig for? ("Du skulle prøve at slå op, hvor mange gange Henning Koch har taget fejl")

"Citatet er rigtigt, men rubrikken har jeg ikke noget at gøre med. Men citatet kan ikke læses forkert, jeg svarer klart og tydeligt, at det må man da undersøge. Det er jeg ret indifferent over for. Det er jo godt, at folk blander sig i den offentlige debat, og de må jo sige, hvad de vil."

- Så du har ikke en liste over fejltagelser fra Kochs side?

"Nej. Min grundlæggende præmis for mit politiske arbejde er, at folk skal blande sig og ytre sig, men i det her tilfælde har Koch ikke ret, for der er ikke tale om frihedsberøvelse."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Holm Knudsen

Det er bare Brian Mikkelsen om igen.
Der var den med en eller anden der ville klynge Per Stig Møller op.
Der var den med Hans Jørgen Bonnichsen.
Og nu med Henning Koch.

Er det mon stadig, fordi nogen drillede ham med et skoleblad, som dreng - nårh, nej, det er han jo stadig?

Det vi skulle have gjort med "Tuneseren" var
at sigte ham, stille ham for en dommer, varetægtsfængsle ham, dømme ham og udvise ham efter endt afsoning ... hvis ellers det kunne bevises at han havde planlagt at gøre som PET påstår .
Staten har faktisk PLIGT til at retsforfølge folk der planlægger at dræbe nogen !
Alt andet er STASI-samfund .

Philippe Philippe

Inkompetence har ingen grænse hos K…

Trist at en af de vigtigste embeder blev først besat af en BIMBO og nu er besat af en TORSK.

Godt nytår Danmark!

Man kan jo kun sige, at en sådan udtalelse er smart, for vi danskere er jo verdensmestre i at læse mellem linierne.
Derfor kan man tilpas komme med den modsatte opfordring: "Du skulle prøve at slå op, hvor mange gange Brian Mikkelsen har taget fejl", og se, hvilke tolkninger det kan medføre.

Kunne man ikke have valgt en mere begavet minister selv ikke nye briller gør større indtryk. Men godt forsøgt.

Mere kan jeg ikke sige om det.

Og lad os så få regeringen til at vedtage den lov. Så vi kan give domstolen mikrofonen hvem har begået hvilken fortolkningsfejl.

Lad os så se om ministeren og hans hold har noget at have deres kommentar i.

En gang for alle.

Svend Erik Sokkelund

'Tålt ophold' er en så alvorlig og tidsubegrænset straf, at den ikke bør kunne afsiges af en administrativ myndighed, men kun af en domstol.

Peter Jespersen

Det er hovedrystende - men VK har jo allerede erklæret at de ikke vil ligge under for eksperter, videnskaben eller anden sagkundskab og tilsyneladende ej heller moralske eller etiske overvejelser, når taburetten er på spil.

Så må vi se om dette land skal endnu en tur igennem menneskerettighedsdomstolen - ikke at det nytter fordi "Der er ikke noget at komme efter" er jo det ultimative forsvar.